Rallilegenda Simo Lampinen Tomin nuoteista -podcastissa: ”Jyväskylä oli käyntikorttini maailmalle”

Rallilegenda Simo Lampinen on edelleen Jyväskylän Suurajot nuorimpana voittanut kuljettaja. Pitkän uran varrelle on mahtunut paljon tapahtumia.

Rallin MM-sarja
Rallilegenda Simo Lampinen Jyväskylän MM-rallissa 2019.
Tomi Hänninen

Tuoreimmat rallipodcastit ja -videot sekä -uutiset löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Simo Lampinen on vieraana uudessa Tomin nuoteista -podcastin jaksossa. Teini-iässä polion sairastanut Lampinen nousi rallimaailman huipulle salamannopeasti 60-luvun alussa ja oli yksi neljästä alkuperäisestä Flying Finn -kuskeista.

Kesällä 77 vuotta täyttävä Lampinen edusti urallaan muun muassa Saabin, Triumphin ja Lancian tehdastiimejä, mutta listalle mahtuu myös suomalaisten kotitiiminä pidetty Peugeot, jonka riveissä Lampinen ajoi 70-luvun lopulla.

– Sopimuksen järjesti Jean Todt, joka toimi silloin Timo Mäkisen kartanlukijana. Menimme Peugeotin pääkonttoriin, joka oli riemukaaren lähellä kahdeksannessa kerroksessa. Lattioilla oli viisi senttiä paksut matot. Todt esitteli minut ranskalaisille ja sopimus tehtiin. Sitten niitä kilpailuja tuli muutamia. Marokkoa, Safaria ja Norsunluurannikkoa.

Lampinen voitti Jyväskylän Suurajot urallaan kaikkiaan kolme kertaa, ja hän on vieläkin kisan nuorimpana voittanut kuljettaja. Ensimmäisen voiton hetkellä Lampinen oli 20-vuotias.

– Jyväskylä oli minun käyntikorttini ulkomaille. Kahdeksantoista starttia, joista viisitoista kertaa maaliin ja aina viiden joukossa.

Lampisen ura päättyi vuoden 1979 RAC-ralliin, vaikka tarjolla oli sopimus peräti kolmen tehdastiimin kanssa.

– Toyotan Ove Andersson soitti ja sanoi, että älä nyt tee tyhmää lopettamispäätöstä. Tarjolla oli hänen kanssaan kolmen vuoden sopimus. Mietin asiaa hetken, mutta lopulta soitin Ovelle takaisin ja sanoin pysyväni päätöksessä. Se ei ole kaduttanut. Syynä olivat suksitehdas ja perhe.

Lampinen toimi kuskiuransa jälkeen myös Jyväskylän MM-rallin kilpailunjohtajana usean vuoden ajan. Ennen sitä hän ehti toimia myös Ylen TV-haastattelijana Jyväskylän erikoislähetyksissä.

– Siinä auttoi oma kokemus. Tunsin kaikki kuskit ja ymmärsin kysyä kuskeilta oikeita kysymyksiä.

Kaikki Tomin nuoteista -podcastit löytyvät täältä.

Lue myös:

Simo Lampinen erikoisvieraana Tomi Tuomisen Power Stage -jaksossa – katso harvinaisia kaitafilmejä legendan uralta

FIA puuttui rallin MM-sarjan testaamiseen, jotta Toyota ei saisi etua – Tommi Mäkisen toive Kenian kisan siirtämisestä kuitenkin toteutui

Rallimaailman rajat 30 vuotta sitten rikkonut "Matadoori" täytti vuosia – poika kirjoitti isälleen koskettavan ylistyskirjeen

Ajetaan, siirretään vai perutaan? Suomen MM-rallin kohtalo on vaakalaudalla – kilpailunjohtaja kertoo, miten juhlakisan suhteen seuraavaksi toimitaan

Kaj Lindström uudessa Tomin nuoteista -jaksossa: ”Räikkösestä olisi voinut tulla huippukuljettaja ralliin”

Kommentti: Rallin MM-sarjan elintila on tulessa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat