Kärpistä lähtee ainakin kaksi maailmanmestaria ja valtava määrä kokemusta – urheilujohtajan mukaan uusia vahvistuksia on turha odottaa: "Kaikki on jäissä"

Oulun Kärpät on julkaissut kaikki ensi kaudelle tekemänsä sopimukset.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Kärpät
Kärppien toiveissa on, että joukkue pystyttäisiin rakentamaan jo aiemmin suunnitellun pelaajabudjetin mukaisesti.AOP

Oulun Kärpistä on katoamassa valtava määrä johtajuutta.

Janne Pesonen, Juhamatti Aaltonen, Juho Lammikko, Jakub Krejcik, Julius Junttila ja Miska Humaloja ovat jättämässä joukkueen, ja myös Jesse Puljujärven sekä Lasse Kukkosen tilanne on toistaiseksi epäselvä. Kärppien sopimustilanteesta uutisoi viikonloppuna Kaleva (siirryt toiseen palveluun).

Pelkästään Pesosen, Aaltosen ja Junttilan lähdön myötä Kärpistä poistuu 1 172 ottelua liigakokemusta. Kolmikolla on myös kokemusta 410 KHL-ottelusta. Pesonen ja Aaltonen ovat vuoden 2011 maailmanmestareita.

Vielä isompi menetys kuitenkin olisi, jos yli 650 liigaottelua pelannut Lasse Kukkonen lopettaa uransa.

– Olemme antaneet hänelle rauhaa päätöksen tekemiseen. Sitten kun päätös tulee, niin tulemme varmasti asian kanssa julki, Kärppien urheilujohtaja Harri Aho sanoo.

Aho on tyytyväinen Kärppien tulevan kauden sopimustilanteeseen. Sopimukset on tehty kolmen maalivahdin, 11 puolustajan ja 16 hyökkääjän kanssa.

Kärpät julkaisi viimeisimpänä kanadalaissentteri Cody Kunykin ja Aleksi Mustosen sopimukset. Ahon mukaan kaikki tehdyt pelaajasopimukset on julkaistu, eikä uusia julkistuksia ole hetkeen luvassa

– Tällä hetkellä emme tee sopimuksia, joten Pesosen ja Aaltosen kanssa ei ole myöskään tällä hetkellä neuvotteluja käynnissä.

Kuuluvatko he Kärppien suunnitelmiin tulevaisuudessa?

– Tällä hetkellä on vaikea sanoa mitään, kun kaikki on jäissä. En lähde mitään poissulkemaan, mutta tällä hetkellä ei neuvotella, Aho pyörittelee.

Myös Jesse Puljujärven tilanne on avoinna. Puljujärvi palasi viime kesänä Kärppiin kolmen Edmonton Oilersin organisaatiossa vietetyn kauden jälkeen. Kärpissä tehot 24+29=53 iskeneen Puljujärven tavoite on yhä NHL:ssä, mutta toistaiseksi sopimusuutisia ei ole kuulunut.

– Jesse pelasi hyvän kauden. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että toinen vuosi isossa roolissa ei olisi pahitteeksi hänen kohdallaan NHL:ää ajatellen. Hänen tilannetta on vaikea arvioida, kun kaikki on jäässä myös Pohjois-Amerikassa.

Kärpät katsoo pelaajahankintojen suhteen tilannetta uudestaan sitten, kun koronavirustilanne normalisoituu. Aho myös uskoo, että pelaajia on markkinoilla loppukesästä mukavasti.

– Koronavirustilanteen vaikutuksia mitataan vasta, kun kausi alkaa. Mikä on sitten yhteistyökumppani- ja taloustilanne ylipäätään jääkiekossa, Aho pohtii.

Kolmen miljoonan pelaajabudjettia ei ole kuitenkaan vielä pilkottu palasiksi. Kärppien toiveissa on, että joukkue pystyttäisiin rakentamaan jo aiemmin suunnitellun budjetin mukaisesti.

– Toivomme, että pystyisimme palaamaan normaalitilanteeseen, mutta en osaa sanoa, käykö niin.

Nuorille mahdollisuus

Vaikka kokeneita pelaajia onkin lähtemässä, Aho uskoo, että Kärppien kopista löytyy johtajuutta. Hän myös näkee, että Kärpissä on tulevallakin kaudella vastuunkantajia laajalla rintamalla.

– Jokainen näistä meidän nuorista saa mahdollisuuden. En lähde nimiä mainitsemaan ja turhaan luo paineita nuorten pelaajien niskaan. Siellä on kuitenkin hyviä pelaajia, Aho sanoo.

Kärpät on tunnettu hyvästä juniorityöstään, mutta pelipaikat ovat olleet edustuksessa tiukassa, ja useampi pelaaja on lähtenyt hakemaan peliaikaa viime vuosina muualta.

Viime vuonna omista nuorista kokoonpanoon kuitenkin murtautui tuolloin 17-vuotias Topi Niemelä, joka tahkosi puolustajana tehot 1+6. Tulevalla kaudella niemelät voisi tehdä Aatu Räty, joka haisteli mennellä kaudella SM-liigan tunnelmaa 12 ottelun verran.

– Niemelä osoitti, että iällä ei ole väliä, jos on riittävän hyvä. On monia muitakin nimiä, jotka ovat ensi vuonna samassa tilanteessa ja pystyvät sen haasteen ottamaan, Aho uskoo.

Millaisella strategialla rakennatte joukkuetta tulevaisuudessa?

– Aika pitkälle meillä on sama strategia ollut. Omavaraisuusaste on meille tärkeä asia. Se on ollut meillä aina liigan huippuluokkaa ja siihen luotamme myös jatkossa. Toki katsomme täsmähankintoja ja niissä teesit nopea, vahva ja luotettava pätevät, kun mietimme, onko pelaaja meidän näköisemme.

Yle Urheilu uutisoi viime viikolla, että muutamat liigaseurat olivat suunnitelleet joukkueen yhteisiä pienryhmäharjoituksia. Kärpissä ei tällaisia järjestetä, ja pelaajat harjoittelevatkin omatoimisesti kullekin pelaajalle suunnitellulla harjoitusohjelmalla.

Lue myös:

SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen ei ole huolissaan seuran tulevaisuudesta uusien yt-neuvottelujen keskellä: "Saappaat jalassa tästä kriisistä selvitään"

KalPan pelaajien ja valmennuksen palkkoja leikataan – "Jokainen jätkä on mukana näissä talkoissa"

Jääkiekon SM-liigaseurat suunnittelivat ryhmäharjoituksia pelaajille – liigapomo vastaa: "Olemme selkeästi ohjeistaneet"

TPS rakentaa tulevaisuuttaan huippunimien johdolla – Saku Koivu haluaa urheilullisuuden keskiöön ja lätkäinnostuksen takaisin Turkuun: "Turha katsella taaksepäin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat