1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

Ruotsin jääkiekkoliitossa kuohuu jälleen – syytetään SVT:n mukaan sukupuolisyrjinnästä, pääsihteeri kiistää

Ruotsin jääkiekkoliitto on ollut viime vuoden aikana useiden kohujen kohteena.

Ruotsin naisten jääkiekkomaajoukkue boikotoi maajoukkuetapahtumia viime syksynä. Kuva: Getty Images

Ruotsin jääkiekkoliitossa kuohuu jälleen. SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) uusin kohu liittyy jälleen sukupuolisyrjintään, sillä nyt liittoa syytetään muun muassa epäoikeudenmukaisesta palkkauksesta.

Ammattiliiton jäsenyhdistys lähestyi Ruotsin jääkiekkoliittoa jo marraskuussa. Se syytti liittoa epäoikeudenmukaisesta palkkauksesta.

– Työnantajalla ei ole lainkaan palkkapolitiikkaa eikä palkkauksessa oteta huomioon työsuhteen kestoa, työntekijän kompetenssia eikä palkkaa suhteessa muiden kollegoiden palkkaukseen. Palkkauksessa ei ole mitään linjaa, jäsenyhdistyksen protestissa sanottiin.

Kerta ei ole ensimmäinen, kun liittoa syytetään sukupuolisyrjinnästä. Viime syksynä Ruotsin naisten jääkiekkomaajoukkue boikotoi maajoukkuetapahtumia syyttäen liittoa epäoikeudenmukaisista korvauksista ja arvostuksen puutteesta. Naisten maajoukkueelle tarjottiin muun muassa ravintoasioihin erikoistuneiden yhteistyökumppaneiden vanhentuneita tuotteita ja myös matkakustannuksissa säästettiin: esimerkiksi Suomen turnauksesta naisten maajoukkue matkusti kotiin Turusta laivalla.

Pääsihteeri kiistää

Ammattiliiton jäsenyhdistys on listannut useita kohtia, joissa tasa-arvoinen palkkaus ei toteudu. Naispuoliset työntekijät ovat saaneet mieskollegoitaan huomattavasti pienempiä korvauksia samoista tehtävistä. Myös palkankorotukset ovat olleet epäsuhtaisia: mieskollegalle on maksettu 4 000 kruunun palkanlisä, kun vastaavassa tehtävässä työskennellyt nainen on saanut 750 kruunua lisää.

Myös muissa työoikeudellisissa asioissa on ollut puutteita. Esimerkiksi useat liiton työntekijät kertovat, ettei heille ole tarjottu mahdollisuutta palkkaneuvotteluihin, mihin heillä olisi työehtosopimuksen mukaan oikeus.

Liiton pääsihteeri Tommy Boustedtin mukaan korvaukset ovat olleet tasa-arvoisia.

– Pyrimme tietysti oikeudenmukaiseen palkkaukseen ja siihen, ettei syrjintää olisi sukupuolen tai minkään muunkaan suhteen, Boustedt sanoi SVT:lle ja kiisti epäoikeudenmukaisen palkkauksen.

– Meillä on tarkka palkkakartoitus, joka osoittaa, että palkat ovat tasa-arvoisia.

Muitakin epäselvyyksiä

Sukupuolisyrjinnän lisäksi liittoa on kuormittanut muutaman kuukauden aikana muitakin tapauksia. Helmikuun lopulla Tre Kronorin pitkäaikainen joukkueenjohtaja irtisanoutui yllättäen. Maaliskuun puolivälissä SVT kertoi liittoon kohdistuneesta poliisitutkinnasta (siirryt toiseen palveluun).

Muutamaa viikkoa myöhemmin lehdistösihteeri Anders Feltenmark sai potkut 24 vuoden jälkeen. Liitto ilmoitti syyn olleen tuotannollisissa ja taloudellisissa syissä, mutta SVT:n lähteiden mukaan kyse on Feltenmarkin tekemästä ilmoituksesta poliisille. Feltenmark toimi työpaikallaan ammattiliiton jäsenyhdistyksen puheenjohtajana ja oli tehnyt helmikuussa poliisille ilmoituksen työpaikalla tapahtuneesta seksuaalisesta häirinnästä.

SVT:n lähteiden mukaan liiton toiminta seksuaalisen häirinnän ilmettyä on ollut puutteellista.

Boustedt kiistää kuitenkin väitteet. Hänen mukaansa Feltenmark ei saanut potkuja poliisi-ilmoituksen ja ammattiyhdistystoiminnan takia.

– Työnantajien liiton juristien mukaan tutkinta on mennyt oppikirjan mukaan. Kaikessa on noudatettu lakeja. Ei työntekijöitä voi potkia pihalle tuosta vain. Tämä on neuvoteltu Unionin (Ruotsin suurin ammattiliitto) kanssa ja syynä ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt. Anders on hyväksynyt sen.

Feltenmark oli ainoa, joka sai lähteä liitosta. Muuten liitossa ei tehty edes osa-aikaisia lomautuksia. Pääsihteeri Boustedtin mukaan liiton toiminnassa ei kuitenkaan ole moitteita, mutta kommunikaatio olisi voinut toimia paremminkin.

– Työilmapiiri on meidän toimistollamme hyvä. Urheilussa ei koskaan olla tyytyväisiä, aina voi tehdä asioita paremmin. On vaikea sanoa, mitä olisimme voineet tehdä eri tavalla. Kommunikointi eri ihmisten kesken on aina vaikeaa. Ehkä meidän olisi pitänyt löytää tehokkaampi tapa kommunikoida.

Lue myös:

Tuore ruotsalaistutkimus paljastaa: yksi miesjääkiekkoilija tienaa enemmän kuin naisten koko joukkue

Ruotsin kiekkoliiga SHL korvaa naisten maajoukkuepelaajien menetetyt työtulot seuraavat kolme vuotta – pelaajayhdistys ei juhli vielä

SHL tuki naisten maajoukkuetta sadoillatuhansilla kruunuilla, mutta nyt rahojen määränpäästä on epäselvyyttä: "Haluamme tietää, että rahat on käytetty naisten hyväksi"

Miesten vaatteita, syyttelyä, vanhaksi menneitä elintarvikkeita ja hiljennysyrityksiä – Ruotsin naisten jääkiekkomaajoukkue avaa boikottinsa syitä