Viisi jääkiekon SM-liigaseuraa on aloittanut yt-neuvottelut myös pelaajien kanssa – lomautukset johtaisivat mittavaan vakuutusongelmaan

Pelaajayhdistyksen mukaan lähes kaikki seurat ovat lähestyneet pelaajia palkkaleikkausten suhteen. Muutamissa seuroissa on käyty jo neuvotteluja leikkausten suuruudesta.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Pelicans JYP
Tuoreimman tiedon mukaan JYPin ja Pelicansin yt-neuvottelut koskevat myös pelaajia.AOP

Seuroja ja yrityksiä taloudellisesti kurittama koronapandemia on poikinut yhteistoimitaneuvottelujen räjähdysmäisen kasvun jääkiekon SM-liigassa.

Pelaajia koskevista yt-neuvotteluista ovat aiemmin ilmoittaneet Sport, Jukurit ja SaiPa, mutta nyt pelaajayhdistyksen (Suomen Jääkiekkoilijat ry) toiminnanjohtaja Jarmo Saarela vahvistaa Yle Urheilulle, että myös JYP ja Pelicans ovat aloittaneet pelaajia koskevan yt-menettelyn. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Pelaajien palkkoja koskevista leikkauksista ovat ilmoittaneet KalPa ja Lukko. HPK on puolestaan ilmoittanut, ettei heillä ole tarvetta palkkaleikkauksille.

– Olemme olleet monen seuran ja pelaajan kanssa tekemisissä, ja minun käsitykseni mukaan likipitäen kaikki seurat ovat lähestyneet pelaajia leikkausten suhteen.

Saarela ei tiedä tarkempia suunnitelmia, mutta hänen mukaansa asiasta on käyty neuvotteluja seuroissa. Hän ei paljasta seurojen nimiä, mutta esimerkiksi Kärpät on kertonut Kalevalle, (siirryt toiseen palveluun) että joukkueen kokeneimmat pelaajat neuvottelevat mahdollisista toimenpiteistä seuran kanssa.

– Ainakin muutamissa seuroissa on käyty jo neuvotteluja. En halua mainita seuroja, koska ei ole aihetta kommentoida ennen kuin asiat on viety loppuun asti, Saarela sanoo.

Jarmo Saarela
Jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela on puhunut pitkään jääkiekkoilijoiden paremman sosioekonomisen aseman puolesta. Jari Kärkkäinen/ Yle

Harjoittelu lomautuksen aikana olisi riski pelaajille

Pelaajayhdistys on esittänyt, että pelaajat osallistuisivat talkoisiin leikkaamalla enintään 8,33 prosenttia kauden palkastaan, mikä vastaa yhden kuukauden palkkaa vastaavaa summaa. Pelaajayhdistyksen tavoitteena on ollut myös se, ettei alle 24 000 euroa tienaavien pelaajien palkkoihin koskettaisi lainkaan.

– Toki tähän on liittynyt muitakin ehtoja. Jos pelaajat ja seura leikkauksista sopii, niin niiden pitää välttää lomautukset koko kauden osalta, Saarela tiivistää.

Saarelan mukaan pelaajayhdistys painottaa edelleen näiden reunaehtojen noudattamista. Hän kuitenkin toteaa, että seurojen taloudelliset tilanteet ovat erilaisia. Seurojen tarve vähentää palkkojaan on vaihdellut 0–30 prosentin välillä.

Saarelan mukaan olisi kuitenkin tärkeää, että seurojen ja pelaajien välisissä yt-neuvotteluissa pystyttäisiin välttämään lomautukset. Tuorein tieto on Saarelan mukaan se, ettei urheilijoiden lakisääteinen tapaturmavakuutus olisi voimassa lomautusten aikana.

– On aika ongelmallista ajatella, että lähtisivätkö pelaajat omalla riskillä harjoittelemaan tulevaa kautta varten, kun he eivät ole vakuutettuna. Jos pelaaja loukkaantuisi merkittävästi lomautuksen aikana, siinä menisivät pelaajan koko kauden ansiot tai mahdollisesti tulevaisuus jääkiekkoilijana.

Pelaajat ovat kuitenkin suhtautuneet tilanteeseen ymmärtäväisesti, ja he ovat Saarelan mukaan valmiina talkoisiin.

Lue myös:

SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen ei ole huolissaan seuran tulevaisuudesta uusien yt-neuvottelujen keskellä: "Saappaat jalassa tästä kriisistä selvitään"

KalPan pelaajien ja valmennuksen palkkoja leikataan – "Jokainen jätkä on mukana näissä talkoissa"

Liiga-SaiPa lomauttaa ja laajentaa yt-neuvotteluja – neuvottelujen piirissä pelaajat ja valmennus

Palkkaleikkaukset riittivät Interille – seura välttää lomautukset ja yt-neuvottelut

Ruotsin jääkiekkoliitossa kuohuu jälleen – syytetään SVT:n mukaan sukupuolisyrjinnästä, pääsihteeri kiistää

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat