Suora

  • Urheiluruutu

Valko-Venäjän futissarja meni jäihin koronaviruksen vuoksi, presidentti kutsuu silti ihmisiä jättitapahtumaan – "Hän ei voi myöntää olleensa väärässä"

Presidentti Aleksandr Lukashenkon toiminta maailmanlaajuisen koronaviruskriisin keskellä kerää kovaa kritiikkiä.

jalkapallo
Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko on vetänyt omaa linjaansa maailmanlaajuisessa koronaviruskriisissä.
Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko on vetänyt maailmanlaajuisessa koronaviruskriisissä omaa linjaansa. Mikhail Svetlov/Getty Images

Vodkan ja saunan kutsumista koronaviruslääkkeeksi, uhittelua jääkiekkokaukalossa, ulkomaalaisten kollegoiden nimittelyä hysteerikoiksi...

Valko-Venäjän presidentin Aleksandr Lukashenkon, 65, suhtautuminen koronaviruspandemiaan on poikennut jyrkästi muista valtionjohtajista.

Valko-Venäjän linja viruskriisin hoidossa on ollut selvästi löyhempi kuin useimmissa Euroopan maissa. Lukashenko on kieltäytynyt sulkemasta maansa rajoja tai rajoittamasta yritystoimintaa.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Arkadi Moshesin mukaan presidentin asenne johtuu kolmesta syystä, joista ensimmäinen liittyy talouteen. Valko-Venäjän poliittista kenttää pitkään tutkinut Moshes muistuttaa, ettei Valko-Venäjällä ole samanlaisia resursseja koronaviruksen vastaiseen taisteluun kuin monilla muilla mailla.

– Valko-Venäjällä on ollut talousvaikeuksia ilman koronaviruspandemiaakin. Tilanteeseen ovat vaikuttaneet muun muassa öljyn hinnan putoaminen ja viilentyneet suhteet Venäjään, Moshes sanoo Yle Urheilulle.

– Toinen syy Lukashenkon linjaan on todennäköisesti, että Valko-Venäjä on luottanut vakaasti maan omaan valtiojohtoiseen terveydenhuoltojärjestelmään.

Moshesin mukaan kolmas ja tärkein syy liittyy yli 25 vuotta maataan hallinneen Lukashenkon persoonaan.

– Monet pitkään vallassa olleet hallitsijat alkavat uskoa tietävänsä kaiken paremmin kuin muut.

Poikkeava päätös

Lukashenkon toiminta on heijastunut myös urheiluun. Valko-Venäjän urheilusarjat ovat olleet täydessä vauhdissa, vaikka lähes koko muu urheilumaailma on ollut viikkoja pysähdyksissä pandemian vuoksi.

Vielä pari viikkoa sitten jääkiekkoa rakastava Lukashenko kaarteli itsekin jäällä harrasteottelussa eikä halunnut kuulla puheita urheilutoiminnan pysäyttämisestä.

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko (vas.) tunnetaan intohimostaan jääkiekkoon.
Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko (vas.) tunnetaan suurena jääkiekon ystävänä. All Over Press

Torstaina Valko-Venäjän jalkapalloliitto ilmoitti kuitenkin siirtävänsä naisten jalkapallokauden alkua, koska pelaajien pelätään altistuneen koronavirukselle.

Voisiko se olla merkki vallanpitäjien linjan muuttumisesta? Moshes suhtautuu ajatukseen skeptisesti. Tutkijan mukaan jalkapallo ei ole Valko-Venäjällä muutenkaan erityisen kovassa huudossa, mikä näkyy esimerkiksi miesten liigan vaisuina katsojalukuina.

– Valko-Venäjä on ottanut käyttöön joitain pehmeitä keinoja koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Iäkkäitä ihmisiä on kehotettu pysymään kotona ja koululaisten kevätlomaa on pidennetty kahdella viikolla.

– Naisten sarja-avauksen siirtämisen voi nähdä yhtenä näistä keinoista. Sen voi kuitenkin nähdä myös haluttomuutena käyttää tässä tilanteessa rahaa sarjaan, joka ei ole koskaan kiinnostanut erityisemmin ketään.

Linja tuskin muuttuu

Valko-Venäjällä on tilastoitu virallisesti yli 4000 koronavirustartuntaa. Torstai-iltaan mennessä tautiin oli kuollut 40 ihmistä.

Todellisten lukujen arvioidaan olevan huomattavasti suurempia, sillä testaaminen ei ole ollut kattavaa.

Vaikka Valko-Venäjällä on otettu käyttöön joitain varotoimia, Moshes ei usko Lukashenkon kääntävän kelkkaansa lähiaikoina. Presidentti piti alkuviikosta tiedotustilaisuuden, jossa hän vähätteli virustaudin vaikutuksia.

– Tilastoluvut ovat alkaneet muuttua, ja vallanpitäjät ovat sanoneet julkisesti maassa olevan melko paljon tartunnan saaneita. Joitain käytännön järjestelyjä tehdään, mutta siitä on todella pitkä matka siihen, että myönnettäisiin maassa olevan ongelma, Moshes sanoo.

– Lukashenkolla ei ole halua tai poliittista mahdollisuutta myöntää olleensa väärässä. Uskon, että hän jatkaa osin intuitionsa ja osin taloudellisen pakon vuoksi samalla linjalla kuin tähän saakka.

Valko-Venäjän miesten jalkapalloliiga pyörii normaalisti pandemiasta huolimatta.
Valko-Venäjän miesten jalkapalloliiga pyörii normaalisti pandemiasta huolimatta. Natalia Fedosenko/Getty Images
Cheerleaderit loivat tunnelmaa Dinamo Brestin ja Islotsh Minskin välisessä jalkapallo-ottelussa 12. huhtikuuta 2020.
Cheerleaderit loivat tunnelmaa Dinamo Brestin ja Islotsh Minskin välisessä jalkapallo-ottelussa 12. huhtikuuta 2020. Natalia Fedosenko/Getty Images

Moshesin mukaan todellisesta asennemuutoksesta voidaan puhua vasta, jos Lukashenko alkaa esiintyä kansalle virkaveljensä Vladimir Putinin tavoin. Venäjä noudatti alkuun viruksen torjunnassa höllempää linjaa, mutta sittemmin tilanne on muuttunut.

– Putin toimii vastoin tahtoaan, mutta hän käyttää silti rahaa koronaviruksen aiheuttamien vahinkojen paikkaamiseen ja peruu itselleen tärkeitä tapahtumia, Moshes sanoo.

Suunnitteilla suurtapahtuma

Voitonpäivän paraati on konkreettinen esimerkki Lukashenkon halusta pitää kiinni valitsemastaan linjasta.

Toukokuun 9. päivä järjestettävällä paraatilla juhlistetaan vuosittain toisen maailmansodan päättymistä ja Natsi-Saksan kukistamista. Useita tuhansia ihmisiä vetävällä tapahtumalla on ollut valtava merkitys Venäjän ja Valko-Venäjän vallanpitäjille.

Koronaviruskriisi pakotti Vladimir Putinin lykkäämään paraatia, mutta Lukashenko on pitänyt tiukasti kiinni alkuperäisistä suunnitelmista. Muutaman päivän takaisessa Euraasian johtajien videokonferenssissa Lukashenko kutsui kaikki Minskiin juhlapäivän viettoon.

– Osa johtajista hymyili avoimesti kuullessaan presidentin sanat, eikä kukaan ole menossa sinne. Lukashenkon mielestä kutsu piti kuitenkin esittää, Moshes sanoo.

Tuhannet sotilaat kokoontuivat voitonpäivän paraatin harjoituksiin öisille Minskin kaduille huhtikuun 9. päivä 2020.
Tuhannet sotilaat kokoontuivat voitonpäivän paraatin harjoituksiin öisille Minskin kaduille huhtikuun 9. päivä 2020. Natalia Fedosenko/Getty Images

Valko-Venäjän mediassa Minskin paraatin perumista on pidetty epätodennäköisenä vaihtoehtona. Moshes arvelee, ettei tapahtumaa järjestetä ainakaan tyhjille katsomoille.

– Se näyttäisi pahalta sekä esteettisesti että symbolisesti. Tyhjillä kaduilla marssiva armeija tuo mieleen miehityksen, ei juhlan.

Moshesin mukaan tapahtuman peruminen tai siirtäminen voi tulla kyseeseen, nyt kun Venäjä on lykännyt juhlallisuuksia.

– Jos Lukashenko kuitenkin kokee, että hänen on pidettävä paraati osoittaakseen olleensa oikeassa, hän myös tekee niin. Toistaiseksi pitää lähteä olettamuksesta, että tapahtuma järjestetään normaalisti.

Rajua kritiikkiä

Aleksandr Lukashenkon toiminta on kerännyt kovaa kritiikkiä muun muassa Valko-Venäjän oppositiopiireissä. Osa asiantuntijoista on pitänyt nykytilannetta merkkinä väistämättömästä vallanvaihdosta, osa poliittisista vastustajista on julistanut Lukashenkon päätyvän oikeuteen.

Moshes ei ole arviossaan yhtä jyrkkä.

– Yhtä hyvin voi olla, että Lukashenko hyötyy valitsemastaan tiestä. Vaihtoehtona oli talouden romahdus, kansan köyheneminen ja vallan menettäminen sitä kautta. Tai sitten se, että hän jatkaa vallassa joidenkin ihmishenkien menettämisestä huolimatta.

Arkady Moshes
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkadi Moshes on perehtynyt Valko-Venäjän politiikkaan. Yle

Euroopan viimeiseksi diktaattoriksi kutsuttu Lukashenko on jälleen ehdolla elokuussa järjestettävissä presidentinvaaleissa. Moshesin mukaan vielä on aikaista sanoa, miten koronaviruskriisi vaikuttaa presidentin suosioon.

– Luulen, että kansakunnan jakautuminen syvenee. Lukashenkon vastustajille tämä on taas yksi todiste, ettei johdossa ole oikea ihminen. Lukashenkon tukijat eivät ole mielestäni vielä valmiita muuttamaan näkemystään.

– Sitten ovat niin sanotun keskitien kulkijat. He eivät ole täysin tyytyväisiä siihen, mitä maassa tapahtuu ja naureskelevat hallitsijalleen, mutta mukautuvat tilanteeseen. Näitä ihmisiä on entisissä Neuvostoliiton maissa selvä enemmistö. Miten nykytilanne vaikuttaa heihin? Paljon riippuu siitä, miten koronavirustilanne ja kuolleisuusluvut kehittyvät jatkossa.

Lue myös:

Keskeytyykö urheilu viimein myös Valko-Venäjällä? Naisten liiga jäihin, miehissä jatketaan edelleen katsojakadosta huolimatta: "Kukaan ei pakota stadionille"

Kannattajat boikotoivat Valko-Venäjän sarjaa, Ruotsissa pelit alkavat ensi viikolla – Fifa-pomo pitää pelaamista vastuuttomana

Maailmalla ihmetellään, miksi Valko-Venäjän urheiluelämä pyörii täyttä häkää pandemian keskellä — juontaako syy kiistaan Putinin kanssa?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat