Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

Satu Mäkelä-Nummela muistaa Vesa Törnroosin positiivisena ja valoisana ihmisenä, joka ei suostunut antamaan periksi – "Nyt yhteiset naurut on naurettu"

Trapin olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummelalla on lämpimät muistot haulikkoampuja Vesa Törnroosista.

ammunta
Ampuja Vesa Törnroos
Vesa Törnroos sairasti parantumatonta syöpää. Hän menehtyi 15. huhtikuuta.Jari Kärkkäinen/YLE

Vesa Törnroosin kuolema oli raskas uutinen olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummelalle. Vaikka Törnroosin parantumaton sairaus oli ollut tiedossa jo pitkään, Mäkelä-Nummela halusi uskoa Törnroosin tavoin parempaan.

– Vesa oli positiivinen, erittäin huumorintajuinen ja valoisa ihminen, Mäkelä-Nummela kertoi kyynelten läpi.

Mäkelä-Nummelan mukaan nimenomaan Törnroosin positiivisuus paistoi läpi koko sairauden ajan, sillä Törnroos oli vakuuttunut siitä, että hän nousee takaisin huippu-urheilijaksi, kun tauti on selätetty.

– Aivan kuten urheilussa, kun siellä tulee tappioita, niin sieltä noustaan. Mutta nyt oli niin paha sairaus, että vaikka Vesa miten taisteli, se ei auttanut. Eikä se tuo Vesaa enää takaisin.

Urheilijana Törnroos oli rauhallinen, joka ei pienistä hermostunut. Hän ei myöskään halunnut jäädä vellomaan huonoihin suorituksiin. Siinä sekä Törnroos että Mäkelä-Nummela muistuttivat paljon toisiaan.

– Jos meillä meni kisa paskasti, niin hän oli aina sitä mieltä, että seuraava kisa on parempi. Vähän niin kuin minäkin. Ei huonoa kisaa viitsi kauaa muistella, vaan tappio käännetään voitoksi ja opitaan virheestä.

"Monet naurut nauroimme yhdessä"

Lahden Ampumaseuraa edustanut Törnroos oli ahkera harjoittelija, joka saattoi poiketa Mäkelä-Nummelan luona kylässä, kun hän kävi viereisellä ampumaradalla.

Trap-ampujien harjoittelu- ja kilpailurytmitykset olivat muutenkin samanlaisia ja kaksikko teki ulkomaille monta yhteistä kisareissua. Näissä Törnroos oli usein autokuskina ja Mäkelä-Nummela muisteli, miten tämä oli yhdelle reissulle nauhoittanut pelkästään kotimaista musiikkia mukaan.

– Sitä nauhaa sitten kuunneltiin autossa ympäri, ja reissu oli tietysti pitkä. Eikä se kauaa kestä, kun nauha on kuunneltu alusta loppuun, mutta sitä kuunneltiin moneen kertaan, hän naurahti.

– Monet naurut nauroimme yhdessä. Nyt yhteiset naurut on naurettu.

Kilpailuista Mäkelä-Nummelalle on parhaiten jäänyt mieleen vuoden 2018 maaliskuun Meksikon maailmancupin osakilpailu, jossa hän ja Törnroos voittivat sekajoukkuekilpailun ja tekivät maailmanennätystuloksen sekä peruskilpailussa että finaalissa (143+44).

– Vaikka ennätys on nyt jo rikottu, niin se ennätys säilyy kyllä muistoissa.

"Sitten olimme samaa puuroa kaikki"

Mäkelä-Nummelan mukaan Törnroos oli helppo ja loistava keskustelukaveri, joka hyvän huumorintajunsa turvin väänsi usein vitsiä. Hän oli helposti lähestyttävä ihminen, myös vieraille.

– Ei se ollut kuin "moi", ja sitten olimme samaa puuroa kaikki, Mäkelä-Nummela kertoi.

Törnroosin poismeno tuntuu Mäkelä-Nummelasta pahalta monin tavoin, mutta ennen kaikkea siksi, että Törnroosia jäi suremaan perheen lisäksi kesällä kolme vuotta täyttävä tytär.

– Vesa oli sitä mieltä, että tästä vielä noustaan, mutta nämä ovat sellaisia, että vaikka itse haluaisi täällä olla, niin siihen ei välttämättä oma tahto riitä, Mäkelä-Nummela sanoi.

Törnroos edusti Suomea Rion olympialaisissa sekä EM- ja MM-kilpailuissa. Hän oli mukana vielä viime kesäkuussa Euroopan-kisoissa Valko-Venäjällä. Mäkelä-Nummelan mielestä suomalainen ampumaurheilu menetti nyt sekä kärkiampuja että hienon persoonan.

– Hän oli ihminen, josta monelta olisi ollut opittavaa.

Lue myös:

Olympiaurheilija Vesa Törnroos on kuollut 37-vuotiaana

Parantumaton syöpä pysäytti olympiaurheilijan – Vesa Törnroos unelmoi edelleen olympialaisista, mutta sairaseläkkeelle joutuminen tekee siitä taloudellisesti vaikeaa

Paino putosi 23 kiloa, mystinen kipu vei sairaalaan – Vesa Törnroos ei ehkä koskaan tervehdy, mutta tähtää arvokisamitaliin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat