1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Palkanmaksun keskeytys romahdutti Veikkausliigan maalikuninkaan tulot – manaa urheilijoiden huonoa työttömyysturvaa: "Emme ole loppujen lopuksi ihmisiä, koska meillä ei ole samoja oikeuksia"

Aleksandr Kokko ei ole siirtymässä muualle, vaikka lomauttaminen antaa mahdollisuuden vaihtaa seuraa.

Aleksandr Kokko ei aio lähteä Rovaniemeltä, vaikka palkanmaksun katkeaminen raastaakin. Kuva: AOP

Miesten jalkapallon Veikkausliiga-seura Rovaniemen Palloseura on päättänyt keskeyttää pelaajiensa palkanmaksun toistaiseksi huhtikuun puolivälistä alkaen. RoPS pyrkii maksamaan palkat vielä huhtikuun kahden ensimmäisen viikon ajalta, mutta sen jälkeen pelaajat ovat lomautettuina.

Veikkausliigan maalikuninkuuden kahdesti voittanut RoPS-hyökkääjä Aleksandr Kokko kuului niihin pelaajiin, jotka keskustelivat seurajohdon kanssa toimenpiteistä yhteistoimintaneuvotteluissa.

– Ei kai siinä. Paska tilanne, mutta asialle ei voi mitään, niin mitä siitä murehtimaankaan, Kokko sanoo Yle Urheilulle tuoreista ajatuksistaan.

Kokon mukaan RoPSin puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Risto Niva kertoi pelaajille avoimesti seuran tilanteesta. Kokko myös uskoo, ettei seura olisi halunnut lomauttaa ketään, mutta tilanteessa ei ollut muuta vaihtoehtoa, sillä RoPSin kassa ammottaa tyhjyytään.

Kolmesti SM-hopeaa saavuttanut Kokko kuuluu Veikkausliigan kovapalkkaisimpiin pelaajiin. Nyt tulot kuitenkin romahtivat nollaan, joten Kokkokin joutuu tiukoille.

Onnekseen hänellä on säästöjä, joilla hän voi elättää jonkin verran perhettään.

Kokolla ei ole lapsia, mutta hän tukee rahallisesti vanhempiaan, serkkujaan sekä tyttöystäväänsä.

– Olen totta kai tottunut todella hyvään elämään. Onhan se vaikeaa, kun joutuu miettimään kaikki asiat uusiksi. Kuinka kauan ja mihin riittää rahaa. Ajattelen kuitenkin positiivisesti, että kunhan on katto pään päällä ja ruokaa pöydässä, niin kaikesta kyllä selviää.

Urheilijat putoavat tyhjän päälle

32-vuotias Kokko myöntää, että palkan maksamisen lopettaminen on iso asia kaikille RoPSin pelaajille. Esimerkiksi joillain ulkomaalaispelaajilla on perhe Suomessa ja toisilla on myös asuntolaina maksettavanaan. Nuorilla pelaajilla ei ole puolestaan samanlaisia säästöjä kuin vanhemmilla pelaajilla.

– Painaahan se jokaisen päänuppia, että mistä ja miten se raha tulee. Tähän asti kaikki ovat pärjänneet ihan ok.

Kokko ja RoPS toivovat, että seura saisi osansa hallituksen urheilulle jakamasta 20 miljoonan euron tukipaketista. Kokon mukaan pelaaja ja seura ovat keskustelleet, että jos RoPS saisi tukea, se voisi maksaa puolet pelaajien palkoista.

Tällä hetkellä RoPSin pelaajat ovat taloutensa kanssa yksin. Kokko nostaakin esille urheilijoita pitkään puhuttaneen ongelman siitä, etteivät urheilijat ole oikeutettuja ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan.

Kun sopimus loppuu, urheilijoilla on työttöminä työnhakijoina oikeus ainoastaan Kelan peruspäivärahaan tai työmarkkinatukeen. Urheilijat eivät ole oikeutettuja ansiosidonnaiseen päivärahaan, sillä heidän palkoistaan ei makseta työttömyysvakuutusmaksuja.

– Olemme jo monta vuotta puhuneet, että meillä ei ole mitään turvaa. Onhan se naurettavaa, ettei tämä ole ammatti, Kokko täräyttää.

Kokko ei puhu pelkästään jalkapalloilijoista, vaan hän nostaa esille myös muut urheilijat lajista riippumatta.

– Urheilu on vähän eriarvoisessa asemassa. Olen aina sanonut, että me emme ole loppujen lopuksi ihmisiä, koska meillä ei ole samoja oikeuksia.

Kokko toivoisi, että tilanne muuttuisi koronan jälkeen, ja urheilijat nousisivat jossain vaiheessa samaan asemaan muiden työtä tekevien kanssa. Hän on sitä mieltä, että moni vanhempi pelaaja lopettaa uransa osin sen vuoksi, ettei heillä ole varmuutta tuloistaan sopimuksen päättymisen jälkeen.

– Jos saat kymmenen kuukautta palkkaa ja etsit sen jälkeen kolme kuukautta uutta joukkuetta lapsien ja asuntolainan kanssa, niin ei sitä voi tehdä vuodesta toiseen, Kokko sanoo.

– Tiedän, että monet ovat joutuneet lopettamaan sen takia, ettei ole mitään turvaa. He valitsevat normaalin työn, jotta heidän perheensä eivät joutuisi pulaan.

Pelaamaan vaikka tyhjille katsomoille

Kokko elää vallitsevassa poikkeustilassa päivä kerrallaan. Hän iloitsee, että RoPS aloittaa pienryhmäharjoittelun ensi viikolla, jolloin pelaajat pääsevät tekemään myös pallollisia harjoituksia. Pelaajat ovat kuitenkin saaneet tiukat ohjeet, joiden mukaan turvavälin pitää olla aina kaksi metriä, eikä pelaaminen ole sallittua.

Kokon mieli tekisi kuitenkin pelikentille. Hän olisi valmis pelaamaan jopa ilman yleisöä, vaikka se ei kaikista paras kokemus olisikaan.

– Tämä istuminen ilman jalkapalloa on aikamoista shaibaa. Jos nyt saisimme ainakin muutaman kierroksen vedettyä niin, että pelit näkyisivät television välityksellä, Kokko toivoo.

Ilman yleisöä pelaaminen olisi iso takaisku seuroille. Se voisi tarkoittaa, etteivät seurat pystyisi maksamaan pelaajiensa palkkoja täysimääräisesti.

Uskotko, että RoPS pystyisi maksamaan palkkaa, jos pelikausi taas alkaa?

– Ei mitään hajua. Sitten ottaisimme taas uuden istunnon Riston (toimitusjohtaja Niva) kanssa ja kuunneltaisiin, mitä hän sanoo. Uskon, että tuloja tulee jostakin, mutta moni seura on riippuvainen yleisöstä. En tiedä olemmeko myyneet tarpeeksi kausikortteja, joilla voisimme paikata menetykset siitä, etteivät ihmiset pääse paikalle, Kokko sanoo.

Kokko ei katsele muualle

Lomauttaminen antaa pelaajille mahdollisuuden purkaa työsopimuksen ja siirtyä sitten uuteen seuraan. Kokko naureskelee kysymykselle siitä, voisiko hän siirtyä esimerkiksi ulkomaille, jos hän saisi tarjouksen.

– Ensinäkin mistä tulisi tarjousta tässä vaiheessa? Kaikki on kiinni. En ole ainakaan toistaiseksi ajatellut, että siirtyisin yhtään mihinkään. Ihan RoPS-sydämellä mennään niin pitkään ennen kuin on niin kusessa, että joutuu tekemään päätöksiä, Kokko sanoo.

– En ole miettinyt lähtemistä hetkeäkään. Minulla on kaikki hyvin täällä ja haluan pelata vielä hyvän kauden RoPSissa.

Lue myös:

RoPSin pelaajien palkanmaksu on toistaiseksi jäissä eikä lomautukselle näy päätöstä – "Tulot romahtavat pitkälle ajalle"

Riittävätkö säästökuurit kantamaan Veikkausliigan seurat koronakriisin yli? Inter-kapteeni huolehtii jo epidemian pahenemisesta

FC Haka alentaa palkkojaan lähes kolmanneksella

Suomeen palannut Huuhkajat-konkari kehuu uuden joukkueensa kannattajia, sillä kokemuksia on myös italialaisfanien vihasta – "Meitä odotettiin tiiliskivien kanssa"