1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Kommentti: Kunnianhimoiset ideat jalkapallosarjojen jatkosta herättävät isoja kysymyksiä – vastaukset ovat vähissä

Kun televisiokanavilla jauhetaan futissarjojen mahdollisesta jatkosta, ulkona ujeltaa ambulanssi. Tässä absurdissa tilanteessa vaatimukset futiskauden pikaisesta pelaamisesta loppuun ovat saaneet jo korneja piirteitä, kirjoittaa Mitri Pakkanen.

Italiassa on vaadittu jalkapallokauden loppuun pelaamista ja tositoimiin halutaan päästä mielellään nopealla aikataululla. Kuva: AOP

MONZA. Kiivas jalkapalloväittely on tänäkin erikoisena alkuvuonna 2020 ollut Italiassa varma merkki Euroopan keväästä. Nyt puhe ei tosin liity kansallisten sarjojen ja kansainvälisten kilpailujen hektisiin loppuhuipennuksiin.

Kun televisiokanavilla jauhetaan futissarjojen mahdollisesta jatkosta, ulkona ujeltaa ambulanssi. Kun raaka ääni vaimenee, spekulointi jalkapallosta yhä vain kiihtyy. Kun joku joutuu sairaalassa tehohoitoon, televisiossa riidellään urheilun tv-sopimuksista. Samalla kun tuhansia ihmisiä menehtyy, ulkoa kuuluu vain keväinen linnunlaulu.

Tässä absurdissa tilanteessa vaatimukset futiskauden pikaisesta pelaamisesta loppuun ovat saaneet jo korneja piirteitä. Vaikka Italia on aikataulullisesti Euroopan epidemian edelläkävijä, on kysyttävä ja osattava myös vastata, mikä on realismia. Tai pikemminkin, mikä ei.

Italian koronauutisointia on jo jonkin aikaa leimannut termi "vaihe 2", joka viittaa tasaisen hitaasti vähenevien tartuntamäärien tarjoamaan mahdollisuuteen alkaa purkaa tiukkoja rajoituksia ja palata pikkuhiljaa kohti "normaalia". Iso kysymys kuuluu, mitä kakkosvaiheessa sallitaan lopulta tehtävän.

Realismia vai yltiöpäistä toiveajattelua?

Katseet kohdistuvat nyt maanantaihin 4. toukokuuta. Päivämäärä on saanut jo maagisen kaiun, sillä juuri silloin Italian hallitus aikoo nykytiedon mukaan aloittaa merkittävät purkutoimet. Nämä koskisivat myös urheilua. Asiasta päätettäneen tulevana keskiviikkona.

Parin viikon kuluttua kansalaiset saattavat saada jo luvan harrastaa ulkoliikuntaa kauempana kuin 200 metrin päässä kotoaan. Nyt puntaroidaan tarkasti, voisivatko jalkapallojoukkueet palata silloin turvallisesti harjoituksiinsa ja jatkaa sarjakautta jo touko-kesäkuun vaihteessa.

Yltiöpäistä toiveajattelua? Edesvastuutonta hullunrohkeutta? Epätoivoista yritystä herättää optimismia ja ylläpitää huippufutiksen julkista imagoa? Vai sittenkin realismia?

Italian jalkapalloliitto (FIGC) lähetti lauantaina terveysministeri Roberto Speranzalle sekä nuorisokulttuuri- ja urheiluministeri Vincenzo Spadaforalle 47-sivuisen esityksensä tarvittavista turvatoimista ja koko kilpailukauden jatkoa koskevasta toimintamallista.

Jos protokolla hyväksytään, joukkueiden kaikkien jäsenten on ensitöikseen läpäistävä äärimmäisen tiukat terveystarkastukset ja käytävä säännöllisesti testattavina. On päivänselvää, että myös harjoitteluun ja otteluihin määrätään erittäin tarkkoja sääntöjä, rajoituksia sekä yhä tiettyjä kieltoja.

Entä seurojen ulkopuoliset työntekijät? Erotuomarit, kentänhoitajat, siivoojat, bussikuskit, kokit, tarjoilijat, toimittajat, valokuvaajat? Koskevatko heitä samat ja yhtä aukottomat säännöt kuin joukkueita?

Romuttaako yksi testitulos kaiken?

Kuvitellaan hypoteettinen tilanne. Toukokuun harjoitusjakso sujuu pelättyä turvallisemmin, joten Serie A:ta päätetään jatkaa jo kesäkuussa. Kaikki on näennäisen hyvin, kunnes kolmannen kierroksen jälkeen yhden joukkueen yhden pelaajan testitulos on positiivinen.

Kuinka useiden vastustajien kanssa hän on jo kolmen ottelun aikana ehtinyt ottaa fyysistä kontaktia? Miten laajalle virus on ehtinyt taas levitä? Romuttaako yksi testitulos koko tarkoin laaditun protokollan? Muuttaako tapaus kakkosvaiheen toimintamallia urheilun ulkopuolellakin?

Tärkeitä kysymyksiä riittää, päteviä vastauksia ei juurikaan.

– On ihan liian aikaista puhua touko- tai kesäkuun tietyistä päivämääristä. Tartuntavaaran näkökulmasta ei olisi mitään järkeä alkaa matkustaa maassa ristiin rastiin, Italian mikrobiologiaklinikoiden yhdistyksen puheenjohtaja Pierluigi Clerici sanoi lauantaina Telenova-kanavalla.

– Paluu pelikentille olisi urheilukuluttajille tietysti tärkeää, muttei terveyden kannalta järkevää ainakaan muutamaan kuukauteen. Ajattelutapaa kannattaisi nyt muuttaa niin, että keskeytetty kausi onkin mallia 2019–2021.

Asiantuntijat kertovat miten asiat ovat, mutta päätöksenteko kuuluu poliitikoille. Koko kaoottisen tilanteen keskellä on samalla varauduttava pandemian mahdolliseen toiseen aaltoon.

Lue myös:

Koronakriisin kourissa taistelevassa Italiassa yritetään päästä jalkapallonurmelle jo toukokuussa – Huuhkaja-toppari kaksijakoisissa tunnelmissa: "Jalkapalloilijoiden ei pitäisi olla eriarvoisessa asemassa muihin ihmisiin nähden"

Italia on toiveikas – jatkuvatko jalkapallosarjat jo toukokuun lopussa?

Italian urheiluministeri haluaa urheilun jatkuvan kolmen viikon kuluttua – osa Serie A-seuroista ei aio pelata pelejä pakotettunakaan

Vaimo jäi Suomeen, kun Italia suljettiin: Perparim Hetemaj piristää yksitoikkoista kotiarkeaan joogalla ja risotolla

Italian jalkapallojohtaja: Serie A:n kausi voi jatkua lokakuulle

Pandemia kurittaa italialaista jalkapalloa – naisten ja alempien sarjojen pelaajien pärjääminen huolestuttaa

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa pohtii, miten pelikausia voitaisiin jatkaa – ehdottaa kolmatta siirtoikkunaa