Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi eikä välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja
  • Urheiluruutu

Koronakriisin kourissa taistelevassa Italiassa yritetään päästä jalkapallonurmelle jo toukokuussa – Huuhkaja-toppari kaksijakoisissa tunnelmissa: "Jalkapalloilijoiden ei pitäisi olla eriarvoisessa asemassa muihin ihmisiin nähden"

Italia on laatinut jo suunnitelmia jalkapallokauden jatkamiseksi. Chievossa pelaava Sauli Väisänen iloitsee ajatuksesta, mutta jättää päätöksenteon muille.

jalkapallo
Sauli Väisänen
Getty Images

Italia on ollut yksi Euroopan koronaviruksen aiheuttaman kriisin keskuksista, mutta maassa on laadittu jo suunnitelmat jalkapallokauden jatkamiseksi.

Urheiluministeri Vincenzo Spadafora on ehdottanut, että ainakin harjoitukset voitaisiin aloittaa toukokuun alussa. Italian tämänhetkiset ulkonaliikkumisrajoitukset ovat voimassa 4. toukokuuta saakka.

Kilpailulliset ottelut voisivat jatkua toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa.

Sars-CoV-2-viruksen leviäminen on ravistellut Italiaa armottomasti. Kuolleita maassa on jo yli 23 000 ja koko maa on ollut karanteenissa 9. maaliskuuta lähtien.

Jalkapalloa Serie B:n Chievossa pelaava Sauli Väisänen on elänyt karanteeniarkea neljän seinän sisällä Veronassa.

– Olisiko nyt päivä 36, tai jotain vastaavaa. En ole enää varma päivistä, jossain vaiheessa ne meni sekaisin, hän kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Pelaajia testattaisiin ja eristettäisiin

Väisänen on seurannut keskustelua median välityksellä, ja pari päivää sitten myös joukkueen fysiikkavalmentaja Luigi Posenato soitti hänelle asiasta. Todennäköisesti koronarajoituksia höllennetään, mutta vain hieman.

– Ilmeisesti ihan lähipäivinä saa käydä jo lenkillä. Oliko se jotain 200 metriä omasta kodistaan eli saa juosta talon ympäri, ulkona. Toukokuun 4. päivän tienoilla mekin alkaisimme joukkueen kanssa tehdä töitä.

Jotta joukkueet voisivat aloittaa harjoittelun, pelaajia testataan ja eristetään.

Italian jalkapalloliiton lääketieteellisen komitean johtaja Paolo Zeppilli on ehdottanut, että pelaajat voitaisiin jakaa kolmeen ryhmään.

Ensimmäiseen ryhmään kuuluisivat pelaajat, jotka eivät ole sairastaneet covid-19:ää. Toiseen ryhmään ne, joilla on ollut tartunta, mutta vain lieviä oireita. Kolmannessa ryhmässä ovat pelaajat, joiden oireet ovat olleet vakavia.

Pelaajien pitää käydä läpi yhteinen karanteeni. Tilanne muistuttaa italialaisen huippujalkapallon kauteen valmistavaa leiritystä, ritiròa. Toki olosuhteet olisivat nyt hyvin erilaiset.

– Tarkoitus olisi pitää sellainen kolmen viikon joukkuekaranteeni. Asuisimme treenikeskuksessa, jokaisella olisi oma huone, mutta treenaisimme ja söisimme siellä ja olisimme keskenään. Se minimoisi riskiä, Väisänen kertoi.

– Alussa ilmeisesti treenaisimme pienryhmissä. Ensimmäisellä viikolla kentällä ei olisi mitään kontaktia, mutta pikkuhiljaa peli lähtisi taas käyntiin.

Juventus-Milan 8.3.2020 pelattiin ilman katsojia.
Serie A:n ottelu Juventuksen ja Interin välillä pelattiin ilman katsojia 8. maaliskuuta.European Pressphoto Agency EPA

Kaikkien pelaajien testaaminen epäilyttää

Roomalaisseura Lazion puheenjohtaja Claudio Lotito on ollut kärkkäästi ajamassa kauden jatkumista. Osa Lotiton kollegoista on todennut innon johtuvan siitä, ettei Lazio ole voittanut mestaruutta 120-vuotisen historiansa aikana kuin kahdesti ja 26 ottelun jälkeen joukkue on sarjassa vain pisteen kärkijoukkue Juventuksen perässä.

Toisaalta eteläisessä Italiassa sijaitsevalla Lazion maakunnan alueella epidemia on huomattavasti lievempi kuin pohjoisessa. Pohjoisen Lombardian alueella tartuntoja on Italian terveysministeriön tuoreimpien tilastojen mukaan (siirryt toiseen palveluun)yli 64 000 ja kuolleita lähes 12 000, Lazion maakunnassa tartuntoja on hieman yli 5 500 ja kuolleita 332.

Italian kansallisen terveysviranomaisen infektiotautien johtaja Giovanni Rezza puolestaan ei kannata pikaista paluuta nurmelle. Hän muistuttaa jalkapallon olevan kontaktilaji, jossa on tartuntariski.

Väisänen on iloissaan ajatuksesta, että hän pääsisi pian harjoittelemaan, mutta ei halua ottaa kantaa siihen, ajetaanko urheilu terveyden edelle.

– Jätän päätöksen niille, jotka ymmärtävät tästä asiasta paremmin kuin minä ja jotka tekevät päätöksiä. Me pelaajat ja seurat toimimme sitten sen mukaan, Väisänen sanoi.

Toppari muistuttaa, että Italiassa seurojen puheenjohtajilla on yleensä paljon mielipiteitä.

– Loppujen lopuksi me olemme kuitenkin kaikki maan hallituksen määräyksen alla.

Väisänen myöntää, että häntä mietityttää pelaajien laaja testaaminen. Se tuntuu liioittelulta, sillä testejä ei kuitenkaan ole riittänyt edes kaikille kansalaisille, jotka ovat kärsineet korona-oireista.

– Jalkapalloilijoiden ei pitäisi olla eriarvoisessa asemassa muihin ihmisiin nähden.

Ilmapiiri muuttunut positiivisemmaksi

Koronakaranteenista ja ulkonaliikkumiskielloista on tullut Väisäselle kuukauden aikana arkipäivää. Hän on kuitenkin pyrkinyt tietoisesti välttämään uutisista numeroita ja tilastoja, jotka kertovat koronan karuudesta Italiassa.

Väisäsen mukaan tällä hetkellä maassa puhaltaa hieman kevyempi tuuli. Arki ei ole muuttunut: kaupoissa joutuu edelleen pitämään huolta turvaväleistä, suojaamaan kasvonsa maskilla, desinfioida kätensä ja käyttää hansikkaita.

Tunnelmassa on kuitenkin tapahtunut jotain.

– Tuntuu, että kauppaan on jo vähän enemmän jonoa ja henkilökuntaakin taitaa olla enemmän. He juttelevat rennommin ja ilmapiiri on positiivisempi, hän vertasi.

Väisäsen usko siihen, että kausi päästään viemään loppuun asti, on kova. Ja jos usko ei riitä, niin toivoa ainakin löytyy. Hänen mielestään tuntuisi tyhmältä, jos kausi päättyisi nyt ja pienen tauon jälkeen lähdettäisiin kohti uutta kautta.

– Yleinen tunne on, että täällä tosiaan päästään jatkamaan. Toivotaan ja katsotaan, miten käy.

Lue myös:

Kommentti: Kunnianhimoiset ideat jalkapallosarjojen jatkosta herättävät isoja kysymyksiä – vastaukset ovat vähissä

Italia on toiveikas – jatkuvatko jalkapallosarjat jo toukokuun lopussa?

Italian urheiluministeri haluaa urheilun jatkuvan kolmen viikon kuluttua – osa Serie A-seuroista ei aio pelata pelejä pakotettunakaan

Vaimo jäi Suomeen, kun Italia suljettiin: Perparim Hetemaj piristää yksitoikkoista kotiarkeaan joogalla ja risotolla

Italian jalkapallojohtaja: Serie A:n kausi voi jatkua lokakuulle

Pandemia kurittaa italialaista jalkapalloa – naisten ja alempien sarjojen pelaajien pärjääminen huolestuttaa

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa pohtii, miten pelikausia voitaisiin jatkaa – ehdottaa kolmatta siirtoikkunaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat