Suora

  • Rallin MM, Turkki, EK 10
  • Rallin MM, Turkki, Power Stage live

Business Finlandin jakamat koronatuet eivät auta talousvaikeuksissa painivia urheiluseuroja – Pelicans sai 100 000 euroa, mutta lomautti valtaosan pelaajistaan

Business Finlandin johtajan Reijo Kankaan mukaan tuen saamisen edellytys on uuden kehittäminen.

Urheilupolitiikka
Pelicans
Pelicans kertoi tiistaina lomauttavansa osan SM-liigajoukkueensa pelaajista.AOP

Työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa toimiva Business Finland on jakanut lukuisille urheiluseuroille niin sanottuja häiriötilanteisiin kohdennettuja liiketoiminnan tukia, uutisoi Suomen Kuvalehti (siirryt toiseen palveluun) viikonloppuna.

Jääkiekon SM-liigaseuroista tukea ovat saaneet Lahden Pelicans, Tampereen Tappara ja Porin Ässät (kukin 100 000 euroa) sekä jalkapallon Veikkausliiga-seura Tampereen Ilves (10 000 euroa).

Business Finlandin jakamat tuet ovat herättäneet julkisuudessa keskustelua. Eriäviä mielipiteitä on muun muassa siitä, onko tuet jaettu tasapuolisesti. Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan sekä Työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiontalouden tarkastusvirasto tarkastavat Business Finlandin jakamat yritystuet.

Business Finlandin johtajan Reijo Kankaan mukaan tuen saamisen edellytykset ovat kaikille pienille ja keskisuurille yrityksille samat, toimialasta riippumatta.

– Katsomme, että liiketoiminta on häiriintynyt koronaviruksen takia ja että kehittämissuunnitelma on kohdillaan. Kolmanneksi käydään läpi talousasiat, että historiassa on selvästi osoitettavissa liiketoimintaa, tai poikkeustilanteissa alkavaa sekä ettei ole häiriöitä ja että on mahdollisuus viedä asioita eteenpäin, Kangas kertoo kriteeristöstä Yle Urheilulle.

Business Finlandin jakamat yritystuet eivät ole tarkoitettu yrityksen perustoimintojen, kuten yrityksen tavalliseen toimintaan liittyvän palkanmaksun, ylläpitämiseen. Esimerkiksi Lahden Pelicans sai 100 000 euron yritystuen, mutta ilmoitti tiistaina lomauttavansa valtaosan pelaajistaan.

Matti Järvinen
KalPassa tiedetään, miksi Business Finlandin tuki jäi saamatta, ja suunnitteilla on jo uusi hakemus.AOP

Ilman tukea ovat puolestaan jääneet ainakin kuopiolainen KalPa ja Vaasan Sport. Näistä KalPa teki edellisellä tilikaudella voittoa, mutta Sport tappiota. Kangas ei ota kantaa yksittäisen seuran saamiin tukipäätöksiin, mutta kertoo, että hakijan taloustilanteen lisäksi erityisesti hankkeen sisällöllä on vaikutusta.

– Business Finlandin toiminta on lainsäädännöllä sidottu siihen, että rahoitamme aina kehittämistä. Eli yritykset rakentavat asioita, jotka tuottavat tulevaisuudessa liiketoimintaa ja kiinnostavat heidän asiakkaitaan, Kangas kertoo.

Esimerkiksi KalPa kertoi aiemmin Yle Urheilulle, että sen kielteinen päätös johtui hankkeesta, jonka he olivat jo ehtineet aloittaa. Tällöin Kankaan kuvailema "asioiden rakentaminen" oli jo ehditty laittaa alulle.

Taloustilanne vaikuttaa, mutta velkaa saa olla

Ihan kelle tahansa seuralle tai toimijalle ei rahaa silti myönnetä, vaikka Kangas sanookin, että nykytilanteessa joustetaan.

– Peruskriteeri on, että talous on kunnossa ja sitä tarkastellaan viimeisimmän vahvistetun tilinpäätöksen kautta. Jos näyttää, että on jonkinlaisia epävarmuustekijöitä, niin niitä katsotaan tarkemmin.

Esimerkiksi yrityssaneeraus tai verovelka ei kuitenkaan Kankaan mukaan ole välttämättä este tuen saamiselle, jos tilanteen selvittämiseksi on tehty sopimuksia ja esimerkiksi verovelan lyhentämisestä on sovittu verottajan kanssa.

Suurin talouteen liittyvä haaste onkin itse liiketoiminnassa.

– Meillä on paljon asiakkaita, jotka eivät ole tehneet liiketoimintaa. Silloin on haastavaa esittää, millaista häiriötä on syntynyt, Kangas selventää.

Esimerkiksi lisäinvestoinnit eivät ole Business Finlandin edellyttämää kehittämistä.

– Jos vaikka halutaan rakentaa uutta kiinteistöä tai vastaavaa, tehdä investointeja tai käyttöpääomaa, maksaa vuokria tai tämäntyyppistä, niin sitä me emme voi tukea. Kehittäminen on se ydin.

Päätöksiä tehty kuukaudessa yli 200

Kangas kertoo, että haun avauduttua 19. maaliskuuta tukipäätöksiä urheilun, liikunnan ja vapaa-ajan toimialasektorilla on tehty reilut 200. Niiden yhteissumma on hänen mukaansa noin kuuden miljoonan euron tietämillä.

– Mielestäni tämä on yllättävän iso satsaus meiltä tähän sektoriin, Kangas sanoo.

Business Finland toimii Työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa. Se jakaa yritystukia pienille ja keskisuurille yrityksille, joiden tavoitteena on päästä kansainvälisille markkinoille. Koronakriisin aikaan tukia jaetaan kuitenkin hallituksen ohjauksen kautta myös muun muassa kansallisesti toimiville urheiluseuroille ja muille alan toimijoille. Business Finlandin tuet eivät liity hallituksen aiemmin urheilulle esittämään noin 20 miljoonan euron tukipakettiin.

Lue myös:

Elinkeinoministeri Lintilä: Business Finlandin jakamat yritystuet tarkastetaan kahdesti – tukiperusteisiin muutoksia

Pelicans lomauttaa liigajoukkueen pelaajia – "Seuran ehdotusta emme voineet hyväksyä"

Tappara ja Ässät kertovat, mihin 100 000 euron valtiontuki käytetään – KalPan hakemus hylättiin, mutta seura suunnittelee jo seuraavaa

Suomen Kuvalehti: Tappara ja Ässät saivat maksimituet, jalkapallo-Ilvekselle kymppitonni

SK: Valtio myönsi Lahden Pelicansille 100 000 euron avustuksen – muut hakeneet SM-liigaseurat jäivät ilman tukea

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat