Suora

  • Naisten Superpesiksen finaalit
  • Rallin MM, Turkki, EK 1 - live
  • Kohtelias kieli
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, päiväkooste

Mirjami Penttisen valituksen käsittely paisuu – urheilun oikeusturvalautakunta valmistautuu kuulemaan suullisesti kymmeniä henkilöitä

Tapauksen ratkaisun on tarkoitus olla käytettävissä kesäkuun loppuun mennessä.

taitoluistelu
Muodostelmaluistelun kuvitus
Urheilun oikeusturvalautakunta kuulee kesäkuussa kymmeniä henkilöitä Mirjami Penttisen tapaukseen liittyen.AOP

Jo aiemmin oli tiedossa, että muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttisen urheilun oikeusturvalautakuntaan tekemän valituksen käsittely tulee venymään kesäkuun loppuun saakka. Tälle saatiin vahvistus maanantaina, kun lautakunta piti valmisteluistunnon, jossa päätettiin suullisen käsittelyn järjestämisestä.

– Kävimme läpi tapauksen kysymyksenasettelua ja ratkaistavia kysymyksiä. Päädyimme siihen, että toimitamme suullisen käsittelyn. Kartoitimme myös käsittelyn todistelua, lautakunnan puheenjohtaja Timo Ojala kertoo Yle Urheilulle.

Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta asetti Mirjami Penttisen vuoden mittaiseen kilpailukieltoon 17. tammikuuta. Penttisen todettiin harjoittaneen vuosia henkistä väkivaltaa valmennettaviaan kohtaan taitoluisteluseura Helsingfors Skridskoklubbissa eli Helsingin Luistinklubissa (HSK).

Penttisen toiminnasta aloitettiin kurinpitomenettely viime syksynä. 13 entistä valmennettavaa kertoi Yle Urheilulle menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta. Luistelijat kertovat, että valmentajan käytös on pahimmillaan johtanut mielenterveysongelmiin ja syömishäiriöihin.

Penttinen ja toinen HSK-valmentaja hakevat nyt urheilun oikeusturvalautakunnasta liiton tekemän kurinpitopäätöksen kumoamista.

Lautakunnan puheenjohtajan mukaan suullista käsittelyä oli pyydetty, joten tavallisesti hyödynnettävää kirjallista käsittelyä ei valmisteluistunnossa edes harkittu käytettäväksi. Käsittelystä tekee Ojalan mukaan poikkeuksellisen sen laajuus: kesäkuun 15–17. päivä on tarkoitus kuulla useita kymmeniä henkilöitä.

– Kuultavat henkilöt ovat vielä selvitettävänä. Nyt olemme laatineet aikataulun sille, milloin asianosaisten on ilmoitettava todistelusta lopullisesti. Sen pohjalta laadimme suunnitelman siitä, missä järjestyksessä ketäkin kuullaan suullisessa käsittelyssä, Ojala selvittää.

– Kurinpitoasiat ovat lautakunnassa tavallisia, mutta tästä tapauksesta tekee erilaisen todistelusuhteen laajuus. Todistelua on paljon ja käsittely vaatii tavanomaista enemmän aikaa, Ojala sanoo.

Tapaus on tarkoitus ratkaista hyvin nopeasti suullisen käsittelyn jälkeen.

– Ajankohtaa ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta tavoitteena on, että ratkaisu on käytettävissä kesäkuun loppuun mennessä, Ojala kertoo.

Lue myös:

Urheilun oikeusturvalautakunta aikoo järjestää suullisen käsittelyn Mirjami Penttisen tapauksen ratkaisemiseksi, päätös venyy kesään – "Onhan tämä poikkeuksellista"

Kohuseura HSK:n avustusten käsittely siirtyy toukokuulle

HSK kertoo pyrkivänsä sovintoon Taitoluisteluliiton kanssa ja pyytää anteeksi epäasiallista kohtelua kokeneilta luistelijoilta

Taitoluisteluliitto joutui lykkäämään HSK:ta koskevia päätöksiä – seura sai asialle käräjäoikeuden väliaikaisen turvaamispäätöksen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat