Saksalaisasiantuntijoilta ja Kari-Pekka Kyröltä kiertelemätöntä tekstiä dopingvalvonnan nykytilasta – “Aika lopettaa markkinapuheet ja satuilu”

Osa valvontajärjestelmää tuntevista ihmisistä kokee koronaviruspandemian tarjoavan dopinghuijareille ainutlaatuisen mahdollisuuden.

doping
Kiinan urheilun kruununjalokivi, kolminkertainen olympiavoittaja Sun Yang sai kahdeksan vuoden kilpailukiellon, koska ei suostunut yhteistyöhön kotonaan vierailleiden dopingtestaajien kanssa.
Kolminkertainen olympiavoittaja Sun Yang sai kahdeksan vuoden kilpailukiellon, koska ei suostunut yhteistyöhön kotonaan vierailleiden dopingtestaajien kanssa. Nykyään dopingtestaus on monissa paikoissa jäissä koronaviruspandemian vuoksi. Clive Rose/Getty

Uintimaailma sai todistaa Etelä-Korean MM-kisoissa 2019 erikoisia hetkiä, kun useat kilpakumppanit kieltäytyivät onnittelemasta Kiinan supertähteä Sun Yangia tämän menestyksestä.

Syynä olivat syksyn 2018 tapahtumat.

Tuolloin moninkertainen arvokisavoittaja Sun, 28, kieltäytyi yhteistyöstä kotiinsa tulleiden dopingtestaajien kanssa. Mediatietojen mukaan sanaharkka kärjistyi pisteeseen, jossa Sunin turvamies hajotti urheilijan näytepulloja vasaralla.

Uinnin lajiliitto Fina katsoi Sunin käytöstä läpi sormien, mutta urheilun korkein kansainvälinen tuomioistuin CAS oli eri mieltä. CAS totesi uimarin syylliseksi dopingnäytteiden manipuloimiseen ja testistä kieltäytymiseen.

Kiinan urheilun kruununjalokivi määrättiin kahdeksan vuoden kilpailukieltoon.

Sunin tapaus on yksi esimerkki veri- tai virtsanäytteiden keräämisen merkityksestä. Koronaviruspandemian vuoksi testaajien kotikäynnit ovat jääneet kuitenkin viime aikoina vähiin.

Duncan Scott, Sun Yang
Sun Yang (oik.) ei pitänyt kilpakumppaniensa protestoinnissa Etelä-Korean MM-kisoissa 2019. Iso-Britannian Duncan Scott (vas.) kieltäytyi kättelemästä kiinalaista palkintojenjaossa. Quinn Rooney/Getty Images

Huoli virustaudin leviämisestä on johtanut tiukkoihin rajoituksiin ja matkustuskieltoihin. Sen myötä dopingtestaus on laajasti pysähdyksissä ympäri maailmaa.

– Saksassa laboratorioihin tulee tällä hetkellä 5–10 prosenttia siitä testimäärästä, jota tehtäisiin normaalitilanteessa. Yllättyisin, jos tilanne olisi isoissa maissa yhtään parempi, Nürnbergin biolääketieteen ja farmasian tutkimuslaitoksen johtaja Fritz Sörgel sanoo Yle Urheilulle.

Vuodessa tehdään noin 350 000 Maailman antidopingtoimiston Wadan hyväksymää dopingtestiä – keskimäärin lähes 30 000 testiä kuukautta kohti.

Antidopingtoimistot eivät ole halunneet kertoa kuluvan vuoden testausmääriä, mutta Sörgelin arvion mukaan vuoden ensimmäisellä kolmanneksella on tehty kymmeniä tuhansia testejä vähemmän verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Venäjän laajaa dopingohjelmaa paljastamassa ollut arvostettu saksalaistoimittaja Hajo Seppelt kuvaa nykytilannetta antidopingtyön tragediaksi.

Dopingin valvontajärjestelmä koostuu eri osista, joista yksi on virtsa- tai verinäytteiden keruu. Sen lisäksi antidopingviranomaiset muun muassa seuraavat pitkällä tähtäimellä urheilijoiden biologisten passien tietoja löytääkseen jälkiä mahdollisista huijausyrityksistä.

Palkittu saksalaistoimittaja Hajo Seppelt (vas.) tunnetaan dopinghuijauksia ja antidopingtyötä koskevista jutuistaan. Seppelt oli paljastamassa muun muassa Venäjän laajaa dopingohjelmaa.
Palkittu saksalaistoimittaja Hajo Seppelt (vas.) tunnetaan dopinghuijauksia ja antidopingtyötä koskevista jutuistaan. Seppelt oli paljastamassa muun muassa Venäjän laajaa dopingohjelmaa. AOP

– Nyt käytössä on vain toinen näistä järjestelmistä, joten kiinnijäämisen riski on paljon pienempi kuin aiemmin. Voin kuvitella, että monet käyttävät tätä ajanjaksoa manipuloidakseen systeemiä. Tämä on kuitenkin mahdollista vain lajeissa, joissa urheilijat voivat harjoitella aktiivisesti, Seppelt sanoo.

Seppelt mainitsee esimerkkinä voimalajit kuten painonnoston, joissa riittävät harjoitteluolosuhteet järjestyvät karanteeniaikana suhteellisen vaivattomasti.

Kokeneen tutkijan Sörgelin mukaan kiellettyjen aineiden käyttö voi lisääntyä keskikastin urheilijoiden keskuudessa, joita testataan muutenkin lajien ehdotonta eliittiä vähemmän.

– Tällä hetkellä ei ole jatkuvaa ja intensiivistä dopingtestausta. Urheilijoille, jotka ovat lajissaan 11–25 parhaan joukossa, tilanne tarjoaa ison mahdollisuuden päästä väärin keinoin kymmenen parhaan joukkoon, Sörgel pohtii.

Saksalaisprofessori Fritz Sörgelillä on vuosien kokemus antidopingiin liittyvästä työstä.
Saksalaisprofessori Fritz Sörgelillä on vuosien kokemus antidopingiin liittyvästä työstä. Imago Sport/AOP

– Otetaan vaikka esimerkiksi viime vuoden hiihdon MM-kisat Seefeldissä ja siellä veritankkauksesta kärynneet urheilijat. He eivät kuuluneet lajinsa ehdottomiin huippuihin.

Seefeldin dopingvyyhtiin perehtynyt Sörgel on erityisen huolissaan veridopingin vastaisesta työstä nyt, kun verinäytteiden kerääminen on tauolla.

– Tiedämme varsin hyvin, että veridoping on se huijaamisen muoto, jonka testaamiseen pitäisi keskittyä. Mitä tulee veridopingin käyttöön, huijareiden jäljittäminen ei ole todellakaan hyvällä pohjalla.

"Ratkaiseva osa on pudonnut pois"

Antidopingmaailmasta on kuulunut erilaisia näkemyksiä testauksen nykytilasta. Siinä missä Yhdysvaltain antidopingtoimiston Usadan johtajan Travis Tygartin mukaan "huijarit nauravat meille", Wadan puolalaispomo Witold Banka korosti biologisen passin ja näytteiden pitkän aikavälin seurannan merkitystä.

Hajo Seppelt suhtautuu skeptisesti epäsuorien menetelmien tehokkuuteen.

– Biologinen passi on vain yksi valvontakeinoista, eikä se ole välttämättä paras. Se saattaa auttaa löytämään joitain huijareita, mutta kokeneet doupparit tietävät tarkalleen, miten huijata systeemiä. He voivat esimerkiksi käyttää tiettyä määrää steroideja varmistaakseen, että passissa olevat arvot pysyvät samanlaisina.

Urheilumaailman käänteitä tiiviisti seuraava Suomen hiihtomaajoukkueen entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö menee arviossaan vielä pidemmälle.

– Ratkaiseva osa dopingvalvonnasta on pudonnut pois. Puheet, että biologisella passilla saataisiin oikeasti jotain merkittävää aikaan, ovat sekä puhtaiden urheilijoiden että dopingin käyttäjien aliarvioimista, Kyrö sanoo.

Kari-Pekka Kyrö.
Kari-Pekka Kyrö seuraa aktiivisesti urheilumaailman tapahtumia. Arkistokuva. AOP

Entisen hiihtoluotsin mukaan Wada levittää epäsuorista menetelmistä ylioptimistista kuvaa, mikä on omiaan syömään luottamusta dopingin valvontajärjestelmään.

– On aika lopettaa markkinapuheet ja satuilu. Urheilumaailma kaipaa rehellistä ja suoraa puhetta. Testaus on tauolla, suuremmat asiat ohjaavat tätä maailmaa ja sen puitteissa toimitaan.

Kyrö nostaa kritiikkinsä tueksi yleisurheilun menestysvalmentajan Alberto Salazarin tapauksen. Pahamaineisen Nike Oregon Projectin vetäjä tuomittiin syksyllä 2019 neljän vuoden toimintakieltoon “dopingtoiminnan mahdollistamisen ja järjestämisen vuoksi.”

Kuubalaissyntyinen Salazar tunnetaan juoksun supertähtiä kuhisevasta tallistaan. Mo Farah, Sifan Hassan, Donovan Brazier ja Matthew Centrowitz ovat saaneet vastailla viime vuosina valmentajaansa koskeviin kiusallisiin dopingkysymyksiin. Salazarin tiimin yllä lepää epäilyksen varjo, mutta konkreettiset näytöt väärinkäytöksistä puuttuvat.

Kyrö kuvaa tilannetta naurettavaksi.

– Salazar on tuomittu dopingpannaan, mutta yhtään hänen tähtiurheilijaansa ei ole kyetty osoittamaan dopingin käyttäjäksi, vaikka heistä on varmasti maailman kattavimmat passit ja seurantatiedot. Lopettakaa tyhjät puheet, Kyrö sanoo.

Huoli arvokisoista

Fritz Sörgel uskoo, että biologisten passien tiedot voivat nousta tärkeään rooliin vuoden päästä, kun dopingtestaus ja muu maailman toiminta toivottavasti palailevat kohti normaalimpaa arkea.

– Huijareita on kuitenkin todella vaikeaa löytää välittömästi.

Saksalaistutkija ei peittele huoltaan, mitä tulee antidopingtyöhön ennen ensi vuoden arvokilpailuja. Sörgelin mukaan on täysin mahdollista, jopa todennäköistä, ettei puhtaan urheilun valvonta ehdi päästä kokonaan jaloilleen ennen suuria urheilutapahtumia.

– Viime vuosikymmenen tapahtumat ovat osoittaneet, ettei huijausta tehdä juuri ennen olympialaisia tai MM-kisoja. Dopingia käytetään aina harjoittelujakson aikana. Tällä hetkellä menossa on pitkä harjoittelujakso, jonka aikana kiellettyjen aineiden käytöllä on tehokkaat vaikutukset.

Lue myös:

Maailmalta kuuluu huolestuttavia uutisia dopingtestauksesta pandemian keskellä – testimäärät pudonneet merkittävästi myös Suomessa

Dopingtestistä tuli farssi: venäläisurheilija "pyörtyi" ja vietiin sairaalaan, valmentaja yritti lahjoa testaajan – molemmat saivat neljän vuoden pannan

Kenialaisjuoksija Wanjiru kilpailukieltoon dopingista

Venäläisten yleisurheilupomojen härski huijaus kävi kalliiksi, seuraukset nähdään jo seuraavissa arvokisoissa: "Täysin posketonta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat