1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Urheilupolitiikka

Hallitus lupasi 20 miljoonaa euroa urheilulle, mutta rahoja pitää odottaa vielä ainakin 1,5 kuukautta – "Jokainen päivä ja jokainen viikko tuntuu pahalta ja vaikealta"

Huhtikuun alkupuolella tehty päätös hallituksen lisätalousarviosta odottaa edelleen eduskunnan hyväksyntää. Sillä välin seurojen ahdinko syvenee entisestään.

Rovaniemen Palloseura odottaa lisäbudjettia, sillä se ei voi maksaa pelaajien palkkoja ilman sitä. Kuvassa kapteeni Eetu Muinonen. Kuva: Matti Raivio / AOP

Huhtikuun 8. päivä urheiluministeri Hanna Kosonen esitti toiveen, että urheiluseurat ja muut sektorin toimijat saisivat hallituksen odotetun 20 miljoonan euron lisätalousarvion rahoja tileilleen "lähiviikkoina". Esitystä ei kuitenkaan ole vielä edes hyväksytty eduskunnassa, ja Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ylijohtajan Esko Rannon mukaan rahoja voidaan alkaa maksaa aikaisintaan toukokuun lopulla. Edellyttäen, että eduskunta lisätalousarvion edes hyväksyy.

OKM:n nuoriso- ja liikuntapolitiikan osastoa johtavan Rannon saamien tietojen mukaan tukipaketista tehdään eduskunnassa lopullinen päätös huhtikuun aikana. OKM:ssä ollaankin valmiita käynnistämään tukieurojen haku heti toukokuun alussa.

– Nythän lisätalousarvio on vielä eduskunnan käsittelyssä eikä mitään hyväksyttyä lisätalousarviota ole. Kun eduskunta on lisätalousarvion käsitellyt, niin sen jälkeen Opetus- ja kulttuuriministeriössä käynnistetään valtionavustushakuja, Ranto kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Todennäköistä kuitenkin on, että tukien maksaminen viivästyy "lähiviikoista" toukokuun loppuun tai jopa kesäkuun alkuun. Olympiakomitean toimitusjohtajan Mikko Salosen mukaan odottaminen on seuroille ymmärrettävästi vaikeaa.

– Kyllä liikunnan ja urheilun kenttä erittäin kipeästi lisätalousarvion hyväksymistä odottaa, koska erityisesti seurakenttä on isossa ahdingossa. Meidän pitäisi päästä pian tilanteeseen, jossa näitä tukia jo jaetaan konkreettisesti tuonne ruohonjuuritasolle, Salonen kertoo Yle Urheilulle.

Urheiluministeri Hanna Kosonen ja Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen. Kuva: Tomi Hänninen

Käsittely etenee aikataulussa, mutta seurojen näkökulmasta hitaasti

Vaikka odottavan aika on pitkä, on Olympiakomitealla ymmärrystä lisätalousarvion käsittelyn kestolle. Salosen mukaan lisäbudjetin käsittely on itse asiassa edennyt rivakammin kuin vastaavien käsittely ennen pandemiaa.

Rahan tarve on silti iso. Salosen mukaan urheiluseurojen toiminta pysähtyi poikkeustilan alettua, mutta toiminnasta ehti silti kertyä kuluja, jotka ovat jääneet rästiin.

– Totta kai hätä ja ahdinko on suuri. Tarvitaan niitä euroja elinvoimaisuuden turvaamiseksi ja toiminnan jatkamiseksi. Silloin jokainen päivä ja jokainen viikko tuntuu pahalta ja vaikealta, se on erittäin ymmärrettävää, Salonen toteaa.

Konkurssiuhka on päivittäin esillä

Olympiakomitean johtaja saa päivittäin yhteydenottoja seuroilta, joissa konkurssistakin on jo jouduttu keskustelemaan.

– En luonnollisestikaan kuule kaikkea tai jokaisesta, mutta jo ne viestit ja yhteydenotot, joita tässä on tullut, kertovat aika karua kieltä. Siellä on suorastaan konkurssiselvitystilan uhan alla olevia seuroja.

Nyt mahdollisesti jaettavat 20 miljoonaa euroa riittävät Salosen mukaan, jos poikkeustila jatkuu vain toukokuun loppuun. Jos poikkeustila jatkuu pidempään, syvenevät myös ongelmat.

– Jos poikkeustila ja pandemia pitkittyy toukokuun lopulta eteenpäin, eli kesälläkään ei voida pitää massatapahtumia, niin ahdinko ja rahan tarve vain kasvaa, Salonen summaa.

OKM pyrkii nopeaan päätöksentekoon

OKM:stä kerrotaan, että se aikoo pitää tuen hakuajat pääosin lyhyinä, jotta tukia voidaan maksaa mahdollisimman nopeasti. Varsinkin niitä tukia, joihin on vähemmän hakijoita, voidaan alkaa jakaa Rannon arvioiden mukaan jo toukokuun lopussa. Osan maksu voi venyä kesäkuun alkuun.

– En nyt mitään tarkkaa päivämäärää anna, mutta me valmistelemme asioita niin, että pystymme julistamaan haut auki niin pian kun budjetti on olemassa.

– Saattaa olla, että joissain avustushauissa asiat venyvät kesäkuunkin puolelle, mutta varmaan pyrimme pääsääntöisesti toukokuun aikana hoitamaan, Ranto päättää.

Lue myös:

Liikunta- ja urheiluseuroille yhteensä 3,5 miljoonaa euroa seuratoiminnan kehittämiseen

Näiden toimijoiden on tarkoitus saada osansa urheilun tukipaketista – ministeri toivoo, että eurot näkyvät tileillä "lähiviikkoina"

RoPSin pelaajien palkanmaksu on toistaiseksi jäissä eikä lomautukselle näy päätöstä – "Tulot romahtavat pitkälle ajalle"

Koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustilanne on saanut urheilun käymään selviytymistaistelua – Olympiakomitean toimitusjohtaja: Nousemme jaloilleen, mutta miten vahvana ja toimintakykyisenä