Suora

  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Atalanta - Lazio
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - SPAL
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, Juventus - SPAL ja Atalanta - Lazio

Veikkausliiga näytti pienryhmäharjoituksille vihreää valoa, HIFK-pomo arvostelee epäselviä ohjeita: "Altistamme pelaajat koronavirukselle"

Veikkausliiga ja Palloliitto näyttivät pienryhmäharjoittelulle vihreää valoa. Esimerkiksi Turku on kieltänyt seuroilta joukkueharjoitukset julkisilla paikoilla.

Veikkausliiga
HIFK fotboll
HIFK:n Veikkausliigajoukkueen pelaajat harjoittelevat toistaiseksi yksin.Jaakko Stenroos/AOP

Miesten jalkapalloliigan aloituspäivä on vielä hämärän peitossa, mutta joukkueet ovat palaamassa yhteisharjoituksiin, jotka toteutetaan pienryhmissä. Moni kahdestatoista Veikkausliigaseurasta kertoo aloittaneensa pienryhmäharjoittelun tällä viikolla sen jälkeen, kun Veikkausliiga ja Palloliitto näyttivät harjoituksille vihreää valoa. Toisaalta esimerkiksi SJK on harjoitellut pienryhmissä läpi koronaviruspandemian.

Kaikki seurat eivät kuitenkaan ole päätöksestä innoissaan. HIFK:n urheilutoimenjohtaja Mika Lönnströmin mukaan yhteisharjoituksiin liittyy paljon riskejä.

– Mietitäänpä, että pelaaja sairastuisi harjoituksissa, ja sitten koko joukkue joutuisi yhteisharjoitusten takia karanteeniin. Siihen liitty riski, ettei sarjapelejä tulisi laisinkaan ja silloin monen seuran talous olisi koetuksella, Lönnström sanoi Yle Sportenille.

– On aika katsoa peiliin. Haluammeko me pelata tällä kaudella? HIFK tekee kaikkensa sen eteen. Toimisto on suljettu ja pelaajat laskeneet palkkojaan.

HIFK ei ole aloittanut pienryhmäharjoituksia, vaan pelaajat harjoittelevat toistaiseksi yksin.

Epäselvä ohjeistus

Mika Lönnström arvosteleekin seurojen viime viikolla saamaa ohjeistusta (siirryt toiseen palveluun) kovalla kädellä. Veikkausliigan ohjeistuksessa esimerkiksi suositaan yksin tehtävää harjoittelua ja kehotetaan välttämään ryhmäkokoontumisia. Samassa ohjeistuksessa annetaan kuitenkin neuvoja myös pienryhmätoimintaan, jossa joukkue suositellaan jakamaan 3-4 pelaajan ryhmiin. Ryhmät eivät saa kohdata toisiaan ja niiden tulee olla jatkuvasti samat.

– Saimme viime viikolla hyvin epäselvät ohjeet. Soitimme liigalle ja kysyimme, mitä ne tarkoittavat. Emme saaneet selvää vastausta sen paremmin liigalta kuin Palloliitoltakaan, Lönnström tykittää.

HIFK-pomon mukaan pienissä ryhmissä treenaaminen tarkoittaa käytännössä joukkueharjoittelua.

– Tilanne on eskaloitunut ja tämä on kuin villi länsi. Meillä on nyt terveysviranomaisten suositukset ja sitten liigan. Ohjeet menevät ristiin. Me altistamme nyt pelaajat koronalle. Olen pettynyt.

Myös kaupungin ohjeistukset rajoittavat

Palloliitto, Veikkausliiga ja THL eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka sääntelevät harjoittelua – seurojen on noudatettava myös kaupunkien ohjeistuksia. Esimerkiksi Turussa TPS ja FC Inter eivät voi harjoitella Kupittaalla, missä he tavallisesti harjoittelevat.

FC Inter
Turun kaupunki on kieltänyt Interiä käyttämästä julkisia kenttiä. AOP

Kaupunginjohtaja Minna Arve ilmoitti tiistaina twitterissä, ettei Veikkausliigaseuroilla sen paremmin kuin muillakaan joukkueilla ole lupaa harjoitella kaupungin kentillä.

– Kaupungin liikuntapaikat ovat kiinni, Arve twiittasi. (siirryt toiseen palveluun)

Interin tekninen johtaja Vesa Mäki kertoi Yle Sportenille, että joukkue harjoittelee yksityisomistuksessa olevalla kentällä.

– Kaupunki on tehnyt päätöksensä, ja meidän on elettävä sen mukaan, Mäki sanoi.

TPS harjoittelee puolestaan yksityisessä hallissa. Molemmat turkulaisjoukkueet harjoittelevat 3-4 henkilön ryhmissä.

Veikkausliiga aikoo selventää ohjeita

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaan mukaan liiga työskentelee parhaillaan ohjeistuksen päivittämisen parissa. Tavoitteena on tehdä ohjeista selkeämmät.

– Seurat, myös HIFK, on ollut mukana laatimassa sääntöjä. Työskentelemme parhaillaan tehdäksemme säännöistä mahdollisimman selkeät, Marjamaa kertoi.

Käytännössä tarkennuksia tehdään esimerkiksi siihen, montako pelaajaa on sallittua olla kentällä samanaikaisesti. Esimerkiksi Lahdessa kenttä on jaettu lohkoihin, joissa joukkueen pelaajat harjoittelevat samanaikaisesti muutaman henkilön ryhmissä.

– Kenttä on todella suuri ja siellä voi olla samaan aikaan monta ryhmää. Mutta se ei tarkoita, että koko joukkueen tarvitsisi välttämättä olla siellä samaan aikaan, Marjamaa sanoi.

Marjamaa ei ota kantaa siihen, liittyykö pienryhmäharjoitteluun tartuntariskiä tai olisiko Veikkausliigan pitänyt vielä odottaa harjoittelun käynnistymistä.

– Elämme epävarmassa tilanteessa. Edes hallitus ei tiedä, miten tämä tulisi hoitaa. Isossa kuvassa liigajoukkueen harjoitukset ovat aika pieni kysymys.

Mats Ahlnäsin, Mattias Simonsenin ja Christian Vuojärven Yle Sportenin alkuperäiseen juttuun pääsee täältä.

HJK ja TPS leikkaavat pelaajien palkkoja

Osa jalkapalloliigan seuroista aloittanut pienryhmäharjoittelun

FC Lahti aloitti harjoittelun pienryhmissä – pelaajat kaukana toisistaan ja lähikosketuksia vältetään

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat