Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Miro Heiskanen haluaa voittaa historiallisen palkinnon – puolustaja on myös valmis pelaamaan, jos NHL-kausi jatkuu: "Vielä ei voi levähtää"

Miro Heiskanen on valmis jatkamaan kautta.

NHL
Heiskanen
Miro Heiskasella on nyt aikaa nauttia kotikaupunkinsa maisemista.Jari Kärkkäinen / Yle

Haukilahden rannat kallioineen ja alueen hieno merimaisema kahviloineen ovat Espoota kauneimmillaan, varsinkin kesäisin. NHL:n nuorella, 20-vuotiaalla Dallas Starsin puolustajatähdellä Miro Heiskasella on juuri tällä hetkellä hyvin aikaa nauttia kotikaupunkinsa parhaista maisemista, vaikka välillä taivaalta tupruttaakin yllättäen lunta kesken keväisen auringonpaisteen.

– Hyvältä täällä näyttää, vaikka viileämpää koti-Suomessa on kuin Dallasissa. Aina on kiva olla kotona koleudesta huolimatta, Miro Heiskanen iloitsee Yle Urheilun haastattelussa.

Heiskanen ehti Dallasista juuri ja juuri koti-Suomeen ennenkuin lentoliikenne hiljeni Yhdysvalloista muualle maailmaan ja rajat sulkeutuivat. Normaali reittilento toi Heiskasen Sveitsin kautta Suomeen ja suoraan kahden viikon karanteeniin.

– Pitkäveteistä aikaahan se välillä oli, mutta yllättävän nopeasti aika kului. Kotona on pari koiraa joiden kanssa sai touhuta ja ulkona lenkkeillen, hän toteaa.

Karanteenin jälkeen nuorella huippupuolustajalla on alkanut Suomessa fyysisen kunnon ylläpito ja samalla kehittävä harjoittelu. Dallas Starsin fysiikkavalmentajat antoivat joukkueen pelaajille harjoitteluohjeet mukaan koti-oloihin.

Miro Heiskanen
Heiskanen ehti jo rikkoa tällä kaudella piste-ennätyksensä. Getty Images

– Nyt tehdään salitreeniä sekä juostaan lenkkiä. Jotakin nopeustreeniä on myös ohjelmassa eli aikatavalla kesäharjoittelun kaltaisella fiiliksellä nyt mennään. Minulla on kotona hyvä sali, missä pystyn tekemään hyvin voimaharjoittelua, Heiskanen sanoo.

Kaikki NHL-pelaajat Heiskanen mukaanlukien joutuvat vielä pohtimaan, minkä luonteista harjoittelua juuri nyt vallitsevissa oloissa toteutetaan: mahdolliseen loppukauteen vai jo seuraavaan kauteen suuntaavaa.

– Tilanne on paha, kun ei tiedetä pelataanko enää tällä kaudella vain ei. Toki tällä hetkellä harjoittelu on vielä mahdolliseen loppukauteen valmistautumista lähtökohtaisesti. Juuri tämä on kaikilla mielessä vielä tällä hetkellä.

– Siihen on oltava kuitenkin valmis, että on kunnossa jos tämä kausi vielä jatkuu, Heiskanen muistuttaa aiheellisesti.

Johtava rooli, iso kiekollinen vapaus

Heiskasen huipputason kiekollisia taitoja sekä silmiä hivelevää luistelua hehkutettiin NHL:ssä useaan otteeseen jo nuorukaisen debyyttikaudella. 20-vuotiaan suomalaisen huippupuolustajan näkyvimmät taidot ovat vain jalostuneet ja hioutuneet paremmiksi kuluneella kaudella.

– Oma pelaaminen on tuntunut toisella NHL-kaudella ehkä kokonaisvaltaisesti helpommalta. Isoin muutos on ollut puolustuspään pelaamisessa, sillä viime kesänä sain hivenen lisää voimaa. Sen takia on ollut helpompaa pelata omassa päässä, hän arvioi.

Heiskasen rooli Dallasin takalinjoilla on luonnollisesti kasvanut. Joukkueen kovin ottelukohtainen peliaika, lähes 24 minuuttia per ottelu kertoo kaiken olennaisen. Iso rooli on näkynyt myös tuloksessa kentällä: Heiskasen plusmiinus -luku (+14) on Dallasin tämän kauden paras.

– Ilman muuta olen halunnut ottaa isompaa roolia, sillä se oli juuri yksi tavoitteistani tälle kaudelle. Olen halunnut auttaa joukkuetta enemmän ja pelata itse kovemmalla tasolla. Rooli onkin kasvanut.

Iso rooli ja kovat peliminuutit nostavat luonnollisesti nuoren pelaajan itseluottamusta, mikä on ollut Heiskasen pelaamisessa silmiinpistävä piirre NHL:ssä. Nuorukaisen päätä ei ole NHL:n isoissa valoissa juurikaan huimannut.

Miro Heiskanen
Heiskanen tunnetaan sulavasta luistelutyylistään.AOP

– Olen pelannut koko kauden kovalla itseluottamuksella, koska vastuuta tulee ja kaikki luottavat pelaamiseeni: niin pelikaverit kuin valmentajatkin.

– Tottakai se kasvattaa ja ruokkii itseluottamusta, kun minut halutaan kentälle tiukoissa tilanteissa ja kun tarve vaatii, hän iloitsee.

Kun huippuliikkeinen ja taitava Heiskanen saa kiekon lapaansa, tapahtuu hyvin nopeasti peliä edistäviä seikkoja: monipuolista ja varmaa pelinavaamista tai vaihtoehtoisesti rohkeaa kiekon vientiä hyökkäysalueelle.

– Kun kaikki luottavat omiin kiekollisiin taitoihini, niin eivät he paljoakaan minua siinä estele. He näkevät milloin minulla kulkee, niin silloin saan aika vapaat kädet pelata kiekollista peliäni.

– Henkilökohtainen nälkä pelaamiseen on ollut kova. Debyyttikausi oli sekin hyvä, mutta näyttöhalu on ollut vieläkin kovempi toisella kaudellani. Minulla on ollut kova halu todistaa muille, miten paljon parempi pelaaja olen juuri nyt, Heiskanen lataa suoraan.

Valinta NHL:n tähdistöpeliin heti tulokaskaudella oli Miro Heiskaselle ensimmäinen askel liigan kirkkaimpiin puolustajatähtiin. Nyt tie on auki vaikka mihin: Heiskasen päämäärä on tulla valituksi NHL:n parhaaksi puolustajaksi ensimmäisenä suomalaisena.

– Norris Trophy on minulle suuri unelma ja sitä tavoitellaan. Siihen asemaan haluan päästä, että olisin liigan ja samalla maailman paras puolustaja. Sitä tavoittelen, päämäärätietoinen Heiskanen toteaa.

Pekka Rinne, Mikko Rantanen, Miro Heiskanen ja Sebastian Aho rinnakkain jäällä.
Heiskanen pääsi jo debyyttikaudellaan NHL:n tähdistöotteluun. Mukana arvotapahtumassa olivat myös Pekka Rinne, Mikko Rantanen ja Sebastian Aho.Getty Images

Nyt odotellaan päätöksiä

NHL:n johto on ilmoittanut jo muutamaan otteeseen, että se tutkii kaikki mahdollisuudet viedä kausi loppuun millä tahansa formaatilla, jos tilanne tulee eteen. Yhtenä vaihtoehtona on väläytelty mahdollisuutta pelata pudotuspelit tyhjille katsomoille puolueettomilla kentillä joissakin Pohjois-Amerikan pikkukaupungeissa.

– Kuulostaa erilaiselta. Eihän se olisi sama asia pelata pudotuspelejä puolueettomilla kentillä kuin jos pelattaisiin tuttuja koti- ja vieraspelejä. En ole kuitenkaan se henkilö joka tekee päätöksiä eli odotellaan muiden päätöksiä, Miro Heiskanen naurahtaa.

Hän kuulosteleekin signaaleja NHL:stä koko ajan tarkalla korvalla.

– Tällä hetkellä ajattelen, että jos kausi jatkuu niin on oltava valmis. Vielä ei voi levähtää eikä lopettaa treenaamista kokonaan.

– Olen valmis siihen, että vielä pelattaisiin. Ikävähän se olisi lopettaa kausi kesken. Kiva olisi pelata kausi loppuun ja saada lopulta voittajakin, Heiskanen toteaa.

Lue myös:

Jarmo Kekäläinen iloitsi uudesta vahvistuksesta – NHL hylkäsi venäläishyökkääjän sopimuksen

Ovetshkinilla mahdollisuus saavuttaa Gretzkyn rikkomattomana pidetty NHL-maaliennätys – kaksikko kohtaa toisensa virtuaalisella jäällä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat