1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Alkukesällä voidaan päästä järjestämään pieniä yleisurheilukisoja – SUL:n Itani uskoo, että Pariisin EM-kisat joudutaan perumaan

Suomen Urheiluliitossa ei ole harkittu tukien leikkaamista. Talous kestää koronan, jos elokuussa päästään kisaamaan.

Sami Itani valittiin Suomen Urheiluliiton puheenjohtajaksi syksyllä 2018. Kuva: Pekka Sipola/AOP

Suomen Urheiluliitossa oltiin jo osattu odottaa hallituksen päätöstä siitä, että yleisötapahtumia ei alkukesän aikana voi järjestää. Esimerkiksi GP-sarjan kilpailuista Joensuun kisa oli ehditty perua, Espoon vastaava taas siirtää elokuulle. Heinäkuisille Jyväskylän ja Lahden kilpailuille on jo katsottu uudet päivämäärät syksyltä.

– Totta kai haluamme mahdollistaa urheilijoille kilpailuita kesä- ja heinäkuussakin, mikäli niitä voi järjestää ilman yleisöä. Tästä joudumme hetken aikaa odottamaan hallituksen linjauksia, SUL:n hallituksen puheenjohtaja Sami Itani kertoo Yle Urheilulle.

Käytännössä kilpailut voisivat olla esimerkiksi yksittäisten lajien pieniä kisoja.

– Tällaisia pienimuotoisia ratkaisuja olemme miettineet, mutta emme ole niistä päättäneet, Itani selvittää.

Toiveena on, että kilpailutoiminta alkaisi yleisötapahtumien osalta elokuussa. Syksystä voi tulla todellinen kotimaisen yleisurheilun supersyksy, mikäli rajoitustoimenpiteet mahdollistavat yleisötapahtumien järjestämisen.

Pienempien kansallisten kilpailuiden lisäksi elokuussa on tarkoitus järjestää Kalevan kisat ja syyskuussa Suomi-Ruotsi-maaottelu. Kotimaisille kisoille voi vapautua hyvinkin vielä lisää tilaa, mikäli Pariisin EM-kisat perutaan.

Suomi-Ruotsi-maaottelu on tarkoitus järjestää Tampereella syyskuun alussa. Kuvassa vauhdissa Reetta Hurkse ja Nooralotta Neziri syksyn 2018 maaottelusta. Kuva: AOP

– Ne ovat edelleen aikataulussa elokuun lopussa. Rehellisyyden nimissä on kaikki syyt odottaa, että ne kisat päätetään jossain vaiheessa perua, Itani pohtii.

Parhaimassa tapauksessa SUL voi selvitä koko vuodesta taloudellisesti kuivin jaloin.

– Liiton näkökulmasta tilanne on onnekas. Saimme myyntityön todella hyvään vauhtiin ennen korona-aikaa. Tämän vuoden tulos voi olla positiivinen, mikäli pääsemme aloittamaan kilpailutoiminnan elokuussa. Mikäli ei päästä, niin silloin joudumme harkitsemaan sopeuttamistoimia.

Tukia ei ole tarvinnut leikata

Kevät on ollut urheilijoille ja seuratoimijoille stressaavaa aikaa. Itanin mukaan esimerkiksi maajoukkueurheilijat ovat päässeet harjoittelemaan pääsääntöisesti laadukkaasti.

– Seurojen suhteen tilanne on tosi haastava. Niiden kannalta voi vain toivoa, että epidemia saadaan nopeasti aisoihin. Toivottavasti pääsisimme jo mahdollisimman pian siirtymään ainakin pienryhmäharjoitteluun.

– Olemme olemassa liittona seuroja ja urheilijoita varten. Tarjoamme tukea ja apua kaikin mahdollisin keinoin, Itani korostaa.

SUL:n ei ole tarvinnut Itanin edes harkita tukien leikkaamista. Liitto maksaakin yhä normaalisti niin urheilija-, valmentaja- kuin seuratukiakin. Suomalaiselle liikunnalle ja urheilulle ollaan myös ohjaamassa hallituksen lisätalousarviossa esitettyä 20 miljoonan euron tukipottia. Tästä osansa saavat myös yleisurheiluseurat.

– Rahavirrat ohjataan niihin seuroihin, joissa avuntarve on suurinta. Nämä ovat käytännössä niitä seuroja, joissa on päätoimisia työntekijöitä, Itani selvittää.

Lue myös:

Kotimaiset urheilutapahtumat alkavat aikaisintaan loppukesästä

Tokion olympialaisten siirtyminen sotki Ruotsin mitalitoivon suunnitelmat – toivoo saavansa kesätöitä liikenteenohjaajana