1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. moottoripyöräily

Koronavirus estää Suomen Moto GP-kisojen järjestämisen heinäkuussa Kymiringillä – osakilpailun kohtalo epävarma

Hallituksen päätös kieltää yli 500 hengen tapahtumat heinäkuun loppuun asti osuu myös Iitin Moto GP-osakilpailuun.

Ratamoottoripyöräilyn Suomen Moto GP-osakilpailu oli tarkoitus järjestää Kymi Ringillä heinäkuussa. Arkistokuva testiajoista elokuulta 2019. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Iitin Kymiringille suunniteltuja ratamoottoripyöräilyn Moto GP-kisoja ei voida järjestää suunnitellusti heinäkuussa.

Hallitus päätti torstaina kieltää suurten, yli 500 hengen tapahtumien järjestämisen ainakin heinäkuun loppuun asti koronatartuntojen ehkäisemiseksi. Moto GP:n Suomen osakilpailu oli tarkoitus ajaa Iitissä 10.-12.7.2020.

– Päätös tarkoittaa tietysti sitä, että näiden viranomaisohjeiden vallitessa heinäkuussa Moto GP:tä ei valitettavasti Kymiringillä ajeta, ratayhtiön toimitusjohtaja Markku Pietilä sanoo.

Kisojen kohtalo on vielä epävarma. Siitä päättää kisojen kilpailuoikeudet omistava Dorna Sports.

Dornan viestintäosaston johtaja Ignacio Sagnierin mukaan yhtiö on saanut tiedon Suomen hallituksen päätöksestä, mutta osakilpailun järjestämisestä ei ole vielä tehty päätöstä suuntaan eikä toiseen.

– Huhut ovat kantautuneet tänne, mutta kisojen perumisesta ei ole tehty virallista päätöstä, Sagnier kertoo.

''Harmillinen tilanne''

Kymiringin ratayhtiö aikoo olla torstaina yhteydessä Dorna Sportsiin.

– Aloitamme neuvottelut siitä, miten tästä mennään eteenpäin, Markku Pietilä sanoo.

Pietilän mukaan kysymys on ensisijaisesti kisojen siirtämisestä eteenpäin. Tähän mennessä Dorna ei ole perunut muitakaan kisoja, vaan niitä on siirretty eteenpäin.

– Jollain aikavälillä kisat tullaan aivan varmasti ajamaan Kymiringillä. Kysymys on vain siitä, kuinka pitkälle niitä siirretään, Pietilä sanoo.

Markku Pietilä ei osaa sanoa, mihin asti kisoja voitaisiin mahdollisesti siirtää. Kisojen järjestäminen heti hallituksen kiellon päätyttyä elokuussa on Pietilän mukaan kuitenkin epätodennäköistä.

– Se on teoriassa ihan mahdollista, mutta käytännössä aika vaikeaa. Valitettavasti kisakalenteri näyttää sen kannalta vähän huonolta. Pidän myös hyvin todennäköisenä, että hallituksen kielto tulee jatkumaan heinäkuun jälkeenkin, Pietilä sanoo.

Kymi Ringillä elokuussa 2019 järjestetyt testiajot pohjustivat Suomen Moto GP-osakilpailua. Arkistokuva. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Heinäkuun osakilpailu olisi ollut ensimmäinen uudella moottoriradalla järjestettävä kilpailu. Tähän mennessä radalla on järjestetty ainoastaan osakilpailujen testiajot viime vuoden elokuussa.

– Tämä on harmillinen tilanne, mutta asialle ei oikeastaan voi mitään. Täytyy muistaa isompi kuva, mistä tässä on kysymys –kansanterveydestä ja isosta ongelmasta, joka haittaa koko maailmaa. Olemme vain yksi osa joukkoa, joka tästä joutuu kärsimään. Nyt täytyy vain jatkaa elämää näiden pelisääntöjen puitteissa, Markku Pietilä toteaa.

Pietilä ei usko, että Kymiringin MotoGP-kisoja tullaan hallituksen linjauksen takia siirtämään Suomen ulkopuolelle.

– Niitä paikkoja on maailmassa aika vähän tällä hetkellä, jossa näitä kisoja voi tässä tilanteessa järjestää yleisön läsnä ollessa.

Tapahtumajärjestäjä ei ole menettänyt toivoa

Kymiringin Moto GP-kisojen tapahtumajärjestäjänä toimivan Lahti Eventsin toimitusjohtaja Emilia Mäki kertoo, että yhtiö on käynyt Kymiringinratayhtiön ja Dorna Sportsin kanssa aktiivista keskustelua koronatilanteesta viime viikkoina.

– Hallituksen päätös ei varsinaisesti tullut meille yllätyksenä. Dorna Sports kertoo varmasti lähiaikoina Suomen osakilpailun jatkosta. Vallitseva tilanne on sama maailmanlaajuisesti, ja heidän täytyy katsoa kaikkien osakilpailujen osalta, miten niiden kanssa toimitaan.

Myös Emilia Mäki korostaa sitä, että tähän mennessä kevään osakilpailuja ei ole peruttu, vaan niitä on siirretty syksylle.

– Dornan toimintatapana on ollut tässä vaiheessa siirtää kisoja. En sanoisi, että ihan koko toivoa on menetetty. Kaikki vaihtoehdot ovat vielä mahdollisia.

Tähän mennessä Kymiringin Moto GP-kisoja on järjestelty alkuperäisten suunnitelmien mukaan.

– Järjestelyt ovat olleet hirveän hyvässä vauhdissa. Lipunmyynti on ollut hyvällä tolalla, kuten myös kumppanineuvottelut. Meillä on ollut positiivinen projekti, joka ei varmasti tule menemään hukkaan.

Lue lisää:

Kymi Ring vakuutti MotoGP-pomon parissa tunnissa – Suomessa ajetaan MM-sarjaa ensi kesänä

Kotkan Meripäivät aiotaan perua – tapahtumapäällikkö: ''En näe siirtoa vaihtoehtona''

Koronaviruksen vaikutuksista Kymenlaaksoon voi lukea kootusti täältä

Tuoreimmat valtakunnalliset koronavirusuutiset täällä