1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Seitsenottelija Maria Huntington pettyi kuullessaan hallituksen päätöksestä: "Se tuntui vähän ikävältä"

Yleisurheilijat Oskari Mörö, Topi Raitanen ja Maria Huntington tähtäävät yhä EM-kisoihin, vaikka kotimaan kilpailukauden alku venyy pitkälle loppukesään.

Maria Huntington löi itsensä viime kaudella läpi ottelemalla seitsenottelussa huimat 6339 pistettä. Kuva: AOP

Hallitus päätti eilen, että se rajoittaa yleisötapahtumien kokoa 500 ihmiseen heinäkuun loppuun asti. Päätöksen johdosta yleisurheilun kesän kilpailut päässevät käyntiin kunnolla vasta elokuussa.

Yle Urheilun tavoittamille yleisurheilijoille Oskari Mörölle ja Topi Raitaselle päätös kilpailukauden myöhäisestä alkamisesta oli jossain määrin odotettu.

– Aika odotettu päätös, ja näin me olimme valmentajani kanssa ajatelleet. Toivottavasti kisakausi pääsee starttaamaan elokuussa, Mörö sanoo.

Ottelija Maria Huntington oli sen sijaan pettynyt, ja olisi toivonut pääsevänsä kilpailemaan jo aikaisemmin.

– Kyllä se tuntui vähän ikävältä, kun tieto (yleisötapahtumien koon rajoituksesta) tuli. Olin valmistautunut siihen, että pääsisin heinäkuussa kisaamaan, mutta nyt se taas siirtyi, Huntington kertoo.

Heinäkuuksi suunnitellut Jyväskylän ja Lahden GP-kilpailut ovat toki tällä hetkellä vielä kalenterissa. Suomen Urheiluliitto tiedotti keskiviikkona, että uusista päivämääristä tai muista ratkaisuista tehdään päätöksiä vasta, kun tiedetään järjestetäänkö EM-kilpailut Pariisissa elokuun lopulla. Kuortaneen juhannuskisojen perumisesta jo tiedotettiin.

On myös mahdollista, että yleisurheilussa järjestetään pienempiä kilpailuja, jotka eivät riko 500 henkilön kokoontumisrajoituksia jo ennen elokuuta. Urheilijat ovat myös miettineet kutsukilpailujen järjestämistä pienemmällä porukalla, jotta saadaan kropasta tehoja irti.

Oskari Mörö on pitkästä aikaa päässyt harjoittelemaan terveenä. Kuva: AOP

Niin Huntington, Raitanen kuin Mörökin korostavat kilpailujen tärkeyttä kehittymisessä, ja he suhtautuvat mahdollisiin pienempiin kisoihin jo ennen elokuuta positiivisesti.

– Muutaman kisan tarvitsen alle, ennen kuin voi alkaa tosissaan tekemään tulosta, eli mielelläni kiinnittäisin jo heinäkuussa lapun rintaan, Mörö suunnittelee.

Harjoituksiin ei ole tarvinnut tehdä suurempia muutoksia – koko kolmikko hyvässä harjoitusvireessä

Harjoitussuunnitelmat eivät ole muuttuneet kovin paljon, vaikka kesän kisakalenteri onkin muuttunut moneen kertaan. Kolmikko Huntington, Mörö, Raitanen on jäänyt matkustusrajoitusten vuoksi harjoittelemaan kotimaahan ulkomaanleirien sijaan, mutta muuten harjoitusohjelmat eivät ole kokeneet suurta muutosta.

– Alun perin keväällä piti olla leirijakso Yhdysvalloissa, ja kesän vuoristoleirin kohtalo on vielä avoinna. Omia testikisoja on kuitenkin suunnitteilla, ja harjoitukset ovat sujuneet hyvin, Topi Raitanen kertoo.

Harjoitukset ovat sujuneet vahvasti myös Oskari Möröllä, jonka viime vuosien harjoituskaudet ovat menneet loukkaantumisten takia penkin alle.

– Nyt on ollut kroppa kunnossa ja on ollut kiva treenata. Tällä hetkellä odotan, että pääsisin jalostamaan hyvän harjoituskunnon kilparadalle, Mörö sanoo.

Maria Huntington on niin ikään hyvässä kunnossa, ja harjoituksissa on ollut hyvä meininki. Tamperelainen myöntää, että maaliskuun koronauutistulvan aikana oli motivaation kanssa hankalaa. Ensin siirtyivät olympialaiset ja sitten kisakausi. Huntington kertoo jaksaneensa harjoitella tunnollisesti, mikä näkyy hyvinä treenituloksina.

– Ominaisuuteni ovat menneet todella paljon eteenpäin, ja odotukset omasta kunnosta ovat aika korkealla. Nyt pitäisi vaan päästä kisaamaan, Huntington valottaa.

Topi raitanen paranteli omaa ennätystään 3000 metrin esteissä viime kaudella tulokseen 8:21.47. Kuvan Dohan MM-kisat eivät sujuneet toivotulla tavalla. Kuva: AOP

EM-kilpailuja ei ole vielä tältä kesältä peruttu, ja ne ovat urheilijoiden päätähtäimenä vielä tällä hetkellä. Muutenkin kilpailukausi painottuu loppukesään, vaikka arvokisat peruttaisiinkin.

– Pyritään kuntohuippua rakentamaan elo-syyskuulle, ja koitetaan saada seuraava harjoituskausi aloitettua normaalisti ennen tärkeää olympiakesää, jo olympialaisiin valittu Raitanen kertoo.

Nähtäväksi jää milloin yleisurheilukentille päästään kilpailemaan. Kilpailuhalu urheilijoilla on kova, sillä kisoja varten on harjoiteltu koko talvi.

– Kisoja varten tässä kuitenkin treenataan, niin toivon, että kausi pääsisi alkamaan. Kilpailuvietti on herännyt, Mörö päättää.

Lue myös:

Alkukesällä voidaan päästä järjestämään pieniä yleisurheilukisoja – SUL:n Itani uskoo, että Pariisin EM-kisat joudutaan perumaan

Tokion olympialaisten siirtyminen sotki Ruotsin mitalitoivon suunnitelmat – toivoo saavansa kesätöitä liikenteenohjaajana

Juttua muokattu 27.4.2020 klo 13.47: Korjattu Topi Raitasen ennätys 3000 metrin esteissä kuvatekstiin.