Suora

  • Uimahyppyjen EM
  • Urheiluruutu

Maailmalla ralleja perutaan, mutta Jyväskylän MM-rallin järjestely jatkuu – AKK päättää vasta kesäkuussa ajetaanko Suomen rallia vai ei

Koronaviruksen tuomat rajoitukset saattavat vielä estää Suomen MM-rallin järjestämisen.

Rallin MM-sarja
Yleisöruuhkaa Ruuhimäen Power Stagella Neste rallissa 2019.
Suomen MM-rallin yleisöä viime kesältä. Tällä hetkellä yli 500 hengen yleisötapahtumia ei saa järjestää.Tomi Hänninen

Jyväskylän MM-rallin järjestelytyö jatkuu, vaikka vielä ei tiedetä voiko koko rallia ajaa.

Rallin MM-sarjan Suomen osakilpailu on maan suurin vuosittainen yleisötapahtuma. Rallin yleisömäärä liikkuu sadoissa tuhansissa, ja se ajetaan tänä vuonna elokuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla. Hallitus linjasi eilen, että yli 500 hengen yleisötapahtumat on peruttu heinäkuun loppuun saakka.

– Päätämme kesäkuussa jatketaanko rallin valmistelua vai ei. Päätös tehdään, vaikka valtioneuvosto ei olisi linjannut yleisötapahtumista heinäkuun lopun jälkeen, sanoo Suomen MM-rallin taustaorganisaation AKK-Motorsport ry:n puheenjohtaja Jarmo Mahonen.

Mahonen totesi eilen Keskisuomalaisessa (siirryt toiseen palveluun), että rallin järjestelyjä jatketaan "rauhallisilla mielillä".

– Ehkä se oli vähän väärä ilmaisu, mutta me olemme hyväksyneet sen, että tilanne on mikä on. Olemme sitoutuneet siihen, että jatkamme nyt työtä ja kesäkuussa katsomme heitämmekö pyyhkeen kehään tältä vuodelta, sanoo Mahonen.

Ratkaisuihin ei vaikuta pelkästään Suomen linja

Ralli on myös erittäin kansainvälinen, joten siihen vaikuttavat myös maahantulosäännökset. Jos maahantuloon liittyy esimerkiksi määräaikainen oleskelu karanteenia vastaavissa olosuhteissa, on rallin järjestäminen melko mahdotonta.

Suomen lisäksi muilla mailla voi olla omia sääntöjään, jotka vaikuttavat ralliväen matkustamiseen.

Maailmalla on jo peruttu Argentiinan ralli, ja Italian ja Portugalin rallit on siirretty. Heinäkuun puolivälin Kenian rallin kohtalo on vielä auki, mutta Mahonen pitää sen siirtämistä tai perumista todennäköisenä.

Suomen MM-rallin valmistelu kuitenkin jatkuu.

– Jos hallitus olisi tehnyt linjauksensa elokuun loppuun saakka, pensselit olisivat tietenkin menneet santaan, Mahonen sanoo.

Kuljettaja haluaisi jo töihin

– Alkaa vähän häiritsemään. Olisi mukava päästä jo ajamaan, sanoo Toyotan tehdaskuljettaja Kalle Rovanperä.

MM-sarjan autolla ajetaan vain kisoja ja testejä, joten ajamiset ovat jääneet Rovanperällä viime aikoina vähiin. Hän sanoo, ettei edes tiedä ruostuuko ajotaito tauosta, kun ei ole päässyt kokeilemaan.

– Ei ole tullut pidettyä ajorutiinia yllä oikein millään. Varmaan joutuu ajamaan jollain muulla tässä, jos pitkä tauko tulee. Kyllä se aina auttaa, ajoi mitä vain, Rovanperä sanoo.

Kalle Rovanperä kotitalonsa pihamaisemassa Puuppolassa.
Kalle Rovanperälle ei ole viime aikoina ajotunteja kertynyt.Jarkko Riikonen / Yle

Työvälineensä eli Toyotan ralliauton Rovanperä on nähnyt viimeksi Meksikossa yli kuukausi sitten.

– Testejä on jäänyt jo paljon väliin, ja saa nähdä kuinka paljon niitä vielä jää.

Edes ajosimulaattorista ei ole ollut apua, Rovanperän uusi ajosimulaattori kun ei ole vielä valmis.

– Normaalisti ajan aika paljonkin simulaattorilla, mutta nyt en ole voinut. Toivottavasti simulaattori valmistuu tässä ennen rajoitusten päättymistä.

Rallitallissa kaikki on pysähdyksissä

– Ollaan täysin seisoksissa, ja testikieltokin on päällä toukokuun loppuun saakka, eli emme voi tuotekehitystäkään oikein tehdä, sanoo Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen.

Tallissa on tehty lähinnä valmistelevaa työtä. Sen tarkoitus on, että kun rajoitukset päättyvät, liikkeelle päästään heti.

Rallin MM-sarja kiertää ympäri maailmaa. Kysymysmerkkejä on paljon, kun liikkumisrajoituksia on päällä eri puolilla, linjaukset voivat muuttua nopeasti.

– Tilanne on ralliväelle kaikkialla sama. Ei tässä voi kuin sopeutua, Mäkinen sanoo.

Tommi Mäkinen kotivainioilla Puuppolassa.
Tommi Mäkinen haluaa, että Toyotan rallitalli on valmis liikkeelle välittömästi kun se on mahdollista.Jarkko Riikonen / Yle
Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat