Hyppää sisältöön

Kotimaan jalkapalloliigoissa odotetaan hallituksen seuraavia päätöksiä – pelaajat ovat valmiita pelaamaan tyhjillekin katsomoille: "Saman tien pelit käyntiin, kun se on mahdollista"

Jalkapallon Veikkausliigassa ja Kansallisessa liigassa pohditaan erilaisia ratkaisuja sarjojen käynnistämiseksi.

Hongan kapteeni Duarte Tammilehto toivoo, että Veikkausliiga käynnistyisi mahdollisimman pian. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Hallituksen keskiviikkoinen päätös jatkaa suurten yleisötapahtumien kieltoa vaikuttaa merkittävästi myös kotimaiseen jalkapalloon. Käytännössä miesten ja naisten pääsarjoja on mahdollista pelata ennen elokuuta joko tyhjille katsomoille tai rajoitetuille yleisömäärille. Sitä ennen sarjoissa odotetaan kuitenkin hallituksen päätöstä siitä, jatkuuko yli kymmenen hengen kokoontumiskielto vielä toukokuun 3. päivän jälkeen.

– Tällä hetkellä jalkapallon pelaaminen ryhmässä on täysin mahdotonta. Ensin täytyy löytyä sellainen tulkinta, että pystymme harjoittelemaan joukkueina ja että joukkueet voivat kohdata toisensa vastakkain, Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa muistuttaa.

Jos yhteiskuntaa ryhdytään avaamaan, voidaan kausi Marjamaan mukaan pyöräyttää käyntiin muutamassa viikossa.

– Tietty määrä tarvitaan harjoittelua siihen väliin. Periaatteessa lähtökohta on, että kolmessa viikossa siitä, kun päätös on tehty, pystyisimme lähtemään liikenteeseen, Marjamaa avaa.

Mikäli kymmenen hengen kokoontumiskieltoa höllennetään toukokuun alussa, pohditaan Veikkausliigassa, mitä ilman yleisöä pelaaminen käytännössä tarkoittaa.

– Sitten punnitaan, onko se taloudellisesti järkevää. Pystymmekö olemaan useamman kuukauden ilman yleisöä?

Myös rajoitetulle yleisölle pelaaminen asettaisi Veikkausliigalle paljon haasteita.

– Millä ne määrittelyt tehdään? Jo kausikorttimyynti on itsessään tuon 500 yli, Marjamaa sanoo.

Pelaajat haluavat pelata

Pelaajien kanta on selvä: pelit halutaan käynnistää mahdollisimman nopeasti, mutta terveys ja turvallisuus huomioiden.

Espoolaisen Hongan kapteeni Duarte Tammilehto kuvailee viime viikkoja hyvin stressaaviksi ja raskaisiksi.

– Epätietoisuus siitä, koska päästään oikeasti töihin, raastaa pelaajien motivaatiota. Kaikki haluaisivat varmasti päästä mahdollisimman nopeasti takaisin töihin. Olemme kuitenkin joukkueurheilijoita ja yhteinen onnistumisen tunne on meille tärkeä. Nyt kun meidät on siirretty pois siitä ympäristöstä ja joudumme treenaamaan yksinään tai pienissä ryhmissä, on ollut todella vaikeaa, Tammilehto kertoo.

Honka juhli syksyllä pronssia. Kuva: AOP

Monessa Veikkausliigaseurassa on päädytty palkkojen alennuksiin. Hongassa päätettiin ensimmäisenä Veikkausliigaseurana lomauttaa myös pelaajat, mikä on aiheuttanut lisää stressiä jo muutenkin vaikeaan tilanteeseen.

– Koko ajan neuvottelemme seuran kanssa, josko palkanmaksut käynnistyisivät jollakin tavalla. Siihen auttoi se, että Veikkausliiga ja Palloliitto antoivat ohjeistuksen, että pienryhmissä on hyvä harjoitella, mikä tarkoittaa, että työt voivat käynnistyä, Tammilehto sanoo.

– Harjoittelu on iso osa meidän ammattiamme ja siitä kuuluu mielestäni saada palkkaa, jos haluamme menestyä ja saada jotakin kaudesta käteen. Olisi ensiarvoisen tärkeää, että meille alettaisiin maksaa ja voisimme alkaa keskittyä kauteen, koska se kuitenkin jossain vaiheessa alkaa.

Siitä, koska Veikkausliigakausi käynnistyy, ei vielä ole päätetty. Tammilehdon mukaan Veikkausliiga ei ole tiedustellut pelaajilta näkemystä siitä, koska he haluaisivat pelit käynnistää.

– Seurat ja isommat johtajat osaavat antaa arvion, koska on turvallista pelata. Pelaajat vain pelaavat. Kun isommalta päättäjältä tulee tieto, että nyt on turvallista pelata pelata jalkapalloa isossa ryhmässä, aloitamme saman tien.

Tammilehto on valmis pelaamaan aluksi vaikka tyhjille katsomoille niin, että yleisö voisi seurata otteluita kotisohvilta.

– Mielestäni ehdottomasti pitäisi aloittaa tyhjille katsomoille ja sitä mukaa, kun rajoituksia puretaan, saada katsojia sinne. Saisimme varmasti isomman mediahuomion, jos olisimme ensimmäinen ja ainut laji, joka pyörisi kesällä. Saman tien pelit vaan käyntiin, kun se on mahdollista.

Kansallisen liigan kohtaloa pohditaan ensi viikolla

Jalkapallon naisten pääsarjan piti alun perin käynnistyä maaliskuun lopulla. Tuoreimman päätöksen mukaan kauden oli määrä käynnistyä aikaisintaan kesäkuun puolivälissä, mutta vielä sekään ei ole varmaa. Eri ratkaisumalleja pohditaan jälleen ensi viikon tiistaina, kun liigaseurojen muodostama hallitus on koolla.

Viime kaudella suurin osa naisten jalkapalloliigan peleistä pelattiin alle 500 katsojalle. Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlajan mukaan myös Kansallisessa liigassa on pohdittu, voisiko pelit pelata joko tyhjille katsomoille tai rajoitetuille määrälle yleisöä.

– Totta kai turvallisuus on meille ensiarvoisen tärkeää, ja se huomioiden varmasti tulemme pohtimaan niitä vaihtoehtoja, joilla voisimme yleisöä päästää katsomoon.

Veikkausliigassa lähes kaikki seurat ovat siirtyneet pienryhmäharjoitteluun. Veikkausliiga ja Palloliitto näyttivät viime viikolla pienryhmäharjoituksille vihreää valoa ja opastivat seuroja erillisellä ohjepaperilla, missä määritellään esimerkiksi pienryhmien koko.

Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja ja Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kuvassa. Kuva: Kansallinen liiga

Pihlajan mukaan myös Kansallisen liigan seurat ovat saaneet vastaavat ohjeet.

– Joukkueharjoittelu on edelleen kielletty ja suosittelemme yksilöharjoittelua, mutta mikäli pienryhmätoimintaa halutaan tehdä, niin 3-4 hengen samoissa pienryhmissä, Pihlaja avaa ohjeistuksen pääkohtia.

Veikkausliigaseuroista Yle Sportenin tietojen mukaan HIFK on ainoa, joka on toistaiseksi pidättäytynyt pienryhmäharjoituksista. Kansallisessa liigassa tilanne on toinen.

– Meillä on hieman erilainen tilanne. Osa on linjannut selkeästi, että ei harjoittele ja painottaa yksilöharjoittelua. Osa on pitänyt pienryhmäsessioita.

Tärkeä vuosi

Jalkapallon naisten MM-kisat keräsivät komeita katsojalukuja ympäri maailmaa, ja katsomot täyttyivät ennen ja jälkeen kisojen. Naisten jalkapallo olikin suosionsa huipulla, kun koronavirus iski. Kotimaan naisten jalkapalloliigassa oli meneillään brändiuudistus, kun sarja sai keväällä uuden nimen ja pääsponsorin.

Pihlajan mukaan uudistustyön jatkaminen saa nyt kuitenkin odottaa, sillä tärkeintä on seurojen tukeminen. Moni seura on tukalassa tilanteessa, kun tuloja ei juuri ole ja myös kesän tärkeät liiketoiminnot esimerkiksi leirien ja turnausten muodossa ovat vaakalaudalla.

Seurat ovatkin esittäneet vahvan toiveen, että sarja pelattaisiin kaksinkertaisena. Myös Pihlaja näkee tämän tärkeänä sekä urheilullisesta että taloudellisesta näkökulmasta.

– Tietysti nyt odotetaan 3. toukokuuta valtioneuvoston linjauksia, mitä kokoontumisrajoitukselle tapahtuu. Jos joukkueharjoittelu on mahdollista ja jalkapallotoiminta palautuu, olen optimistinen, että kahden kierroksen kausi eli 18 ottelua on mahdollista viedä läpi. Mutta vielä on liian aikaista sanoa.

Tukalan tilanteen Pihlaja haluaa kääntää mahdollisuudeksi.

– Uskon, että jatkossa tulemme entistä enemmän arvostamaan yhdessä tekemistä ja arvopohjaista toimintaa. Seuroille ja koko jalkapalloperheelle on tärkeää luoda entisestään kivijalkaa myös naisten puolelta tukemaan myös kaupallisesti entistä kestävämpää toimintaa.

Lue myös:

Naisten jalkapallo oli suosionsa huipulla, kun koronavirus iski – nyt suurseurat kiristävät kukkaronnyörejään, ja asiantuntijat pelkäävät sen tapahtuvan naisten kustannuksella

Uefa suosittelee, että kansalliset liigat pelattaisiin loppuun

Veikkausliiga pohtii pelaamista rajoitetuille katsomoille tai ilman yleisöä – "Ensiksi täytyisi olla tilanne, että joukkueet voisivat kohdata toisensa"

Kotimaiset urheilutapahtumat alkavat aikaisintaan loppukesästä