Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 4. osakilpailu, Iowa

HJK:hon palannut Atomu Tanaka on kotimaassaan suomalaisen saunakulttuurin sanansaattaja – kauden alkua odotellessa hän maalaa koiria ja haaveilee omasta taidenäyttelystä

"Atom" palasi Suomeen tavoitteenaan Veikkausliigan mestaruuden uusiminen. HJK-kannattajien suosikki haluaa valloittaa myös taidemaailman.

jalkapallo
Atomu Tanaka
Yle Urheilu tapasi Atomu Tanakan huhtikuussa. Silloin Veikkausliigan kauden alkamisesta ei ollut vielä tietoa.Yle/Jari Kärkkäinen

Kun HJK maaliskuussa tiedotti Atomu Tanakan sopimuksesta, veikeä japanilainen sanoi, että tuntee palanneensa kotiin. 32-vuotias Tanaka pelasi Suomessa edellisen kerran vuosina 2015–2017. Kolmas ja viimeisin kausi Klubissa huipentui sekä Suomen cupin että Veikkausliigan mestaruuteen.

Se oli Tanakalle kova juttu, sillä hän ei ammattilaisuran aikana ole muualla päässyt mestaruuspokaalia nostamaan. Vuodet HJK:ssa olivat hänelle muutenkin hienoa aikaa. Seuran kannattajat ottivat pallotaituturin omakseen, ja japanilaisväkkärästä kehkeytyi jonkinlainen kulttipelaaja.

– Hienoa, että fanit olivat innokkaita ja kannustivat minua. Sen takia tuntuu hyvältä palata. Se antaa voimaa, että fanit ovat innokkaita. Mestaruuden voittaminen 2017 on hieno muisto, haluaisin voittaa uudestaan, Tanaka naulaa tavoitteekseen, kun Yle Urheilu haastattelee häntä tulkin välityksellä.

HJK:n Atomu Tanaka juhlii maalia.
Tanakalla on hyvät muistot HJK:sta.Tomi Hänninen

Taiteilijanimellä "Atom" esiintyvä Tanaka jätti Suomen kultamitali kaulassaan kauden 2017 jälkeen ja palasi kotimaahansa. Kaksi kautta Cerezko Osakan riveissä eivät kuitenkaan menneet kovinkaan hohdokkaasti, ja niinpä Atom päätti palata HJK:hon.

– Ne olivat aika vaikeita kausia. Varsinkin ensimmäinen, kun jouduin istumaan paljon penkillä, enkä saanut peliaikaa. Toisella kaudella sain pelata enemmän ja onnistumisiakin tuli paljon. Mutta kun sopimus päättyi oli aika siirtyä.

Saunaa ja koirataidetta

Tanakalla oli aluksi sopimus HJK:n kanssa heinäkuun loppuun. Perjantaina HJK tiedotti, että Tanakan sopimusta on jatkettu kauden loppuun. Veikkausliigan kausi alkaa koronaviruspandemian takia vasta 1. heinäkuuta.

Paluu Helsinkiin ei harmita, vaikka koronatilanne on sotkenut kuvioita. Hyväntuulinen japanilainen ei surkuttele epävarmaa tilannetta.

– Nyt kun vietän runsaasti aikaa kotona, teen paljon tällaista, Tanaka sanoo ja esittelee maalaamiansa koirakuvia.

Atomu Tanakan piirtämät koirat.
Vapaa-ajallaan Tanaka maalaa muun muassa koiria.Atomu Tanaka.

Maalausharrastuksen hän aloitti noin kolme vuotta sitten, ja lahjoja näyttää olevan. Japanissa Tanakan luomukset pääsivät aina taidegalleriaan asti. Nyt tavoitteena ovat Helsingin taidepiirit.

– Unelmani on, että minulla olisi näyttely myös Helsingissä.

Näyttelyjen ja jalkapallon lisäksi Tanakan kahteen viime vuoteen on kuulunut myös suomalaisen saunakulttuurin ilosanoman levittäminen Japanissa, jossa saunominen on noussut jonkinlaiseksi ilmiöksi.

– Jäin koukkuun saunaan viime kerralla, kun asuin täällä. Nytkin Japanissa esittelin sikäläisille saunaa, ja näytin millaista saunominen on.

Myös Tanakan uudella pelinumerolla 37 on yhteys saunaan. Japaniksi se lausutaan suunnilleen “san-juu-nana”

– Se kuulosta melkein saunalta, Tanaka hymyilee.

Atom

Tanakan kotimaassa oli kesällä tarkoitus järjestää olympialaiset. Tokion kisat siirrettiin kuitenkin vuodella eteenpäin, niin japanilaisten kuin kaikkien muidenkin urheilua seuraavien pettymykseksi.

– Urheilu tuo niin paljon iloa ihmisille, että kyllä se vaikuttaa kaikkeen. Tällaisina vaikeina aikoina, urheilu voisi auttaa ihmisiä jaksamaan.

Lue myös:

Tarttuuko koronavirus jalkapalloilijoihin kentällä? Urheilulääkärit lyttäävät maskit ja näkevät yllättävän vaaran bussimatkoissa

Jalkapalloileva perheenisä pelkää altistavansa pienen vauvansa koronavirukselle – kentälle pitäisi silti mennä heinäkuussa, vaikka pelaajien turvallisuus on täysi kysymysmerkki

Ahvenanmaalaiset eivät pelkää, että korona leviäisi jalkapalloväen mukana – vieraskannattajat jäävät todennäköisesti ilman lippua

Suomessa kirmataan liiganurmille jo kesäkuussa – Ruotsin koronamallin arkkitehti jarruttelee pääsarjojen alkua: En pitäisi todennäköisenä

Veikkausliiga käynnistyy heinäkuun alussa – tavoite pelata samoin kuin viime vuonna

Juttua muokattu 15.5. klo 10.55: Lisätty tieto, että HJK on jatkanut Tanakan sopimusta kauden loppuun.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat