1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Yleisurheilun superkesästä tuli pannukakku – suomalaispäättäjät lyövät nyt kaiken toivonsa Ruotsi-otteluun: "Siitä tulossa kesän kovin juttu"

Olympiakisojen siirtymisen ja EM-kisojen peruuntumisen myöstä kotimaisen kilpailukauden arvo kasvaa, mutta yleisöä ei todennäköisesti päästetä alkukesän kilpailuihin.

Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri Ruotsi-ottelussa 2018. Kuva: AOP

Pariisin EM-kisojen peruuntuminen oli iso kolaus suomalaisille yleisurheilijoille ja Suomen Urheiluliitolle. Edessä on ensimmäinen kesä sitten vuoden 1989, kun yleisurheilussa ei järjestetä arvokisoja.

Yleisurheilun kesän kohokohdaksi on nyt nousemassa syyskuun alun Ruotsi-maaottelu. SUL:n toimitusjohtaja Harri Aallon mukaan kesän kotimaiset GP-kisat pyritään järjestämään, mutta katsomot voivat olla tyhjiä.

Aalto oli erityisen harmissaan urheilijoiden puolesta, kun Pariisin EM-kisat peruttiin torstai-iltana.

– Tämä on tietysti iso pettymys meidän urheilijoiden kannalta. Viime kesä näytti jo, että olemme menossa hyvään suuntaan. Näytti vahvasti siltä, että urheilijat ovat nousemassa kansalliselta tasolta eurooppalaiselle tasolle. EM-kisat olisivat olleet erinomainen mittari, Aalto harmitteli Yle Urheilulle puhelimitse.

Kaksi vuotta sitten Suomi teki kaikkien aikojen heikomman tuloksen yleisurheilun EM-kisoissa Berliinissä. Aiemmin ainoastaan vuonna 1966 Suomi on jäänyt yleisurheilun EM-kisoissa ilman mitalia. Nyt hukattu näyttöpaikka harmitti Aaltoa.

– Viime kesä pelasti jo aika paljon. Näimme selkeästi, että meillä on nousemassa upeita urheilijoita eurooppalaiselle tasolle. Fakta on se, että olisi ollut mukavaa nähdä meidän urheilijat eurooppalaisella tasolla tänä kesänä. Ei tämä mikään suurempi kasvojen pesun paikka olisi ollut, mutta meillä olisi ollut hyvä paikka näyttää, että meillä edelleen on urheilijoita, jotka pystyvät taistelemaan jopa mitaleista eurooppalaisella tasolla, Aalto pohti.

Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto. Kuva: SUL-arkisto

Aallon mukaan on vaikea arvioida, millaisia taloudellisia vaikutuksia Pariisin kisojen peruuntumisella on suomalaisille yleisurheilijoille.

– On selvää, että tällä on vaikutuksia urheilijoiden talouteen. Jos suomalainen olisi vaikka voittanut mitalin Pariisista, niin kyllähän se olisi heti näkynyt yhteistyökumppanitasolla. Esiintyminen erinomaisesti EM-kisoissa olisi varmasti herättänyt kiinnostusta kumppaneissa ja yhteiskunnassa.

Kotimaisia GP-kisoja tyhjille katsomoille?

Urheiluliiton tavoitteena on vetää kesän kotimainen GP-sarja läpi. Olympiakisojen siirtymisen ja EM-kisojen peruuntumisen myöstä kotimaisen kilpailukauden arvo kasvaa, mutta yleisöä ei todennäköisesti päästetä alkukesän kilpailuihin. SUL tekee parhaansa taatakseen urheilijoille mahdollisuuden näyttää parastaan.

GP-kisojen kannalta ratkaisevaa on, miten valtioneuvosto linjaa toukokuun alussa kokoontumisrajoituksia. Urheiluliitossa odotetaan nyt valtiosihteeri Martti Hetemäen työryhmän raportin valmistumista.

– Tavoitteena on vetää kotimainen GP-sarja läpi. Odotamme nyt Hetemäen työryhmän linjauksia, joka tulee toukokuun alkuun mennessä. Seuraava etappi on kesäkuun alussa, jolloin valtioneuvosto on ottamassa kantaa elokuun tilanteeseen. Nyt on heinäkuun loppuun asti kielto päällä. Tämä tarkoittaa sitä, että yleisöllisiä GP-kisoja ei tulla järjestämään ennen elokuuta, Aalto selvitti.

– Olemme käyneet hyvässä yhteisymmärryksessä keskusteluja meidän kisajärjestäjien kanssa. Olen erityisen iloinen siitä, että kisajärjestäjät ovat hakemassa luovia ratkaisuja.

Jos kokoontumisrajoitukset lieventyvät, voidaan kilpailla tyhjien katsomoiden edessä. Tällä hetkellä ei saa järjestää yli kymmenen hengen kokoontumisia.

– Ehdottomasti tämä on mahdollista, ei tätä voi sulkea pois. Kisajärjestäjät ovat väläytelleet tämäntyyppisiä vaihtoehtoja. Meillä on mahdollisuuksia järjestää kilpailuja tyhjille katsomoille, jos Hetemäen työryhmä antaa siihen luvan. Tietysti kymmenen hengen rajoituksella ei paljon kisoja järjestetä. Mutta jos tämä rajoitus lievenee, niin meidän pitää katsoa, miten voimme järjestää meidän urheilijoille mahdollisuuksia kilpailla tänä kesänä.

– Pitää kuitenkin muistaa, että kaikkia kisoja ei voi järjestää tyhjille katsomoille, Aalto muistutti.

On mahdollista, että kesällä nähdään vain muutaman urheilijan ja lajin kisoja.

– Taustalla on myös tämäntyyppisiä ratkaisuja. Vain muutaman lajin kilpailut ovat mahdollisia, niitä pystyy porrastamaan eri tavalla. Lähdemme siitä, että kisoja järjestetään vielä tänä kesänä.

SUL:ssä tehdään päätöksiä toukokuun alussa Hetemäen raportin pohjalta.

– Ensin meidän pitää kuitenkin odottaa linjauksia. Tulemme käsittelemään 6. toukokuuta Urheiluliiton hallituksessa näitä asioita. Tämän jälkeen annamme meidän seurakentälle selkeän viestin siitä, millä tavalla kilpailuja voidaan mahdollisesti järjestää.

Ruotsi ottelu nousemassa kesän kohokohdaksi

Aalto painotti, että elokuun kisakalenterissa on myös paljon muita tapahtumia kuin GP-kisoja. Ruotsi-maaottelu on määrä kisata 5.–6. syyskuuta Tampereella. Elokuussa kalenterissa ovat muun muassa Paavo Nurmen kisat ja Kalevan kisat.

Kuva: Anssi Mäkinen / SUL-kuvapankki

– Näiden kisojen järjestäminen on meille todella tärkeä asia. Meille on tärkeää, että pystymme järjestämään meidän urheilijoille kilpailukauden.

Syyskuun alun Ruotsi-maaottelu on nousemassa suomalaisten yleisurheilijoiden kauden huippukohdaksi.

– Näyttää siltä, että Ruotsi-ottelusta on tulossa kesän kovin juttu. Siinä on huipennus loppukesään. Kisaa valmistellaan yhä sillä mielellä, että se järjestetään. Emme ole missään nimessä lyöneet hanskoja tiskiin.

Jos koko kesän kilpailukausi peruuntuisi koronaviruspandemian takia, olisi se valtava taloudellinen kolaus SUL:lle.

– Se olisi kaikille kova kolaus, jos mitään kisoja ei voisi tänä vuonna järjestää. Se olisi liitolle, kisajärjestäjille ja urheilijoille todella kova kolaus. Kaikki olemme samassa junassa. Tuottopuolella mentäisiin varmasti kuusinumeroisiin lukuihin, Aalto päätti.

Lue myös:

Nooralotta Neziri purskahti itkuun, Annimari Korte pettyi rajusti – suomalaisaiturit olisivat taistelleet mitaleista: "EM-kisojen peruminen satuttaa"

Yleisurheilun EM-kisat on peruttu