Teemu Pasasesta hiihtomaajoukkueen päävalmentaja – naisten valmennukseen yllätysveto

Hiihtoliitto julkaisi hiihtomaajoukkueen uuden valmennusjohdon perjantaina.

Teemu Pasanen luotsaa hiihtomaajoukkuetta seuraavan kahden vuoden ajan. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen maajoukkueen miesten päävalmentajana viime kaudella toiminut Teemu Pasanen on valittu koko maajoukkueen päävalmentajaksi. Pasasen sopimus on muotoa 2+1. Valmennustiimiä täydentävät Mikko Virtanen, Ville Oksanen ja Glenn Lindholm.

Hiihtoliiton tiedotteen mukaan Pasasen valintaa tehtävään tuki monipuolinen tausta erilaisista valmennustehtävistä, mutta erityisesti valinnalla haluttiin turvata jatkuvuutta suomalaisessa hiihtovalmennuksessa.

– Teemulta löytyy halu kehittää suomalaista hiihtovalmennusta niin, että pysymme mukana muutoksissa ja kärjessä kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Tavoitteena on tietenkin myös pyrkiä menestykseen nykyistä laajemmalla rintamalla ja palata mitalikantaan myös viesteissä tulevissa arvokisoissa, kertoo tiedotteessa maastohiihdon johtoryhmän puheenjohtaja Jarmo Luuri.

Pasanen on valmentanut maajoukkueessa yhtäjaksoisesti kuuden talven ajan. Ennen A-maajoukkuepestiään Pasanen valmensi Hiihtoliiton nuorten ryhmiä viiden vuoden ajan vuosina 2006-2010 sekä toimi päätoimisena valmennuspäällikkönä Espoon Hiihtoseurassa 2009-2014. Pasanen on pitkäaikaisen maajoukkuehiihtäjä Laura Monosen henkilökohtainen valmentaja.

– On tehty paljon hyväksi havaittuja linjauksia ja niitä jatketaan. Ryhmäharjoittelua korostetaan, mutta otetaan myös huomioon harjoittelun yksilölliset räätälöinnit. Myös naisten ja miesten harjoittelun selkeämpi eriyttäminen koettiin hyväksi. Kehittämistä riittää kuitenkin vielä monessa asiassa. Nykyhiihdon vaatimuksiin on vastattava, toteaa tiedotteessa Teemu Pasanen.

Kiinalaisurheilijoita Vuokatissa luotsannut Glenn Lindholm pääsee ensi kaudella valmentamaan naisten maajoukkuetta. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Vastuu valmennuskokonaisuuden pyörittämisestä on päävalmentaja Pasasella. Pasanen vastaa myös miesten maajoukkuevalmennuksesta yhdessä Mikko Virtasen kanssa. Naisten vastuuvalmentajana toimii Ville Oksanen, joka saa aisaparikseen Glenn Lindholmin. Kaikkien valmentajien sopimukset ovat muotoa 2+1 vuotta.

Glenn Lindholm on uusi tulokas maajoukkuevalmennuksessa, mutta hiihtopiireissä nimi on tuttu. Hän on toiminut viime vuodet Vuokatti Sportin valmennuspäällikkönä.

– On hienoa päästä mukaan korkeimmalle tasolle, jossa kaikki työskentelevät kovaa ja ammattimaisesti. Totta kai, olen myös tietoinen siitä, että paineet kasvavat ja odotukset ovat maastohiihdossa kovat. Unelmani on, että sekä Suomen naiset että miehet ovat mitaleilla Pekingin talviolympialaisten viestikilpailuissa, kertoo Glen Lindholm.

Vuoden takaiseen nähden maajoukkueen valmennusjohdon kokoonpano on muuttunut rutkasti. Viime aikoina maajoukkueen johdosta on lähtenyt maastohiihtomaajoukkueen johtaja Matti Haavisto,lajipäällikkö Eero Hietanen, huoltopäällikkö Aki Hukka sekä naisten valmentaja Ilkka Jarva.

Lue myös: