1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Seitsenottelija joutui aloittamaan säästökuurin, kun kauden pääkisat peruttiin: "Pyritään säästämään tälle vuodelle myönnettyjä tukirahoja ensi vuodelle"

Miia Sillman pihistää menoistaan ja tavoittelee kovia ottelupisteitä. Toni Kuusela sisuuntui arvokisojen peruuntumisesta entistä enemmän ja aikoo ylittää 85 metriä, vaikka Tokion rajoja ei enää tänä vuonna voi rikkoa.

Miia Sillman soitti uutisen kuultuaan valmentajalleen Mika Vakkurille. Kuva: SUL Kuvapankki

Uutinen Pariisin EM-kisojen peruuntumisesta ei yllättänyt suomalaisia yleisurheilijoita, vaikka tieto harmittikin. Seitsenottelija Miia Sillmanille EM-kisat olisivat olleet kauden päätavoite.

– Mitä vielä. Tuntuu, että kaikki perutaan, välillä tuntuu, että kevätkin on peruttu, Sillman kertasi tuntojaan Yle Urheilulle puhelimitse.

Nopeasti Sillman käänsi kuitenkin katseensa kohti uusia tavoitteita.

– Hetken aikaa tuumattiin, että mitäs nyt sitten ja valmentajan kanssa soiteltiin, että nyt sitten uutta päätavoitetta. Kalevan kisat ollaan vielä näillä näkymin järjestämässä. Se on nyt päätavoite, että siellä menestytään. Haaveissa olisi tehdä mahdollisimman kovat ottelupisteet tälle kaudelle.

Sillman nousi suomalaisten tietoisuuteen viimeistään viime kesänä, kun hän voitti Napolissa universiadeissa kultaa tuloksella 6 209. Lappeenrannan kovatasoisissa Kalevan kisoissa Sillman ylitti 6 000 pistettä, mutta jäi hopealle, kun Maria Huntington vei kullan uudella ennätyksellään 6 339. Sillmanin pisteet olisivat riittäneet myös Dohan MM-kisoihin, mutta hän päätti jättää kisat väliin.

"Yritetään kohottaa sitä pannukakkua"

Yleisurheilu supervuosi jää laimeaksi, kun EM-kisojen ja Tokion siirryttyä vuonna 2020 kalenterissa ei ole yhtäkään arvokilpailua. Sillman pyrkii suhtautumaan asiaan positiivisesti.

– Supervuosi muuttui hetkessä pannukakuksi, mutta yritetään kohottaa sitä pannukakkua vielä Kalevan kisoilla.

Loppukaudelle Sillman toivoo vielä jotakin kovaa kilpailua joko kotimaassa tai ulkomailla.

– Jotta päästäisiin ulosmittaamaan kisakuntoa ja näkemään, ollaanko oikeilla reiteillä kohti vuoden 2021 kovia kisoja, seitsenottelija avaa.

Harjoitteluun arvokisaton vuosi ei kuitenkaan kauheasti vaikuta.

– Pakko kuitenkin harjoituskaudella on pitää kilpailunomaisempikin kausi, vaikka kisoja ei kesällä olisikaan. On otettava kropasta tehoja irti ja pitää yllä sellaista kisakautta. Muuten tulee liian pitkä väli kilpailunomaisesta tekemisestä.

Miia Sillman otti Kalevan kisoissa hopeaa. Kuva: Juha Metso / AOP

Loppupeleissä EM-kisojen peruuntuminen ja Tokion olympialaisten siirtyminen vuodella sopivat 24-vuotiaalle moniottelijalle hyvin.

– Meidän suunnitelmissamme on maltillinen kehittyminen ja siihen peilaten EM-kisat vuonna 2022 sopivat oikein hyvin. Minun on kuitenkin tarkoitus olla 2022 elämäni parhaassa kunnossa ja taistella mitaleista. Totta kai tämän vuoden olympialaiset olisivat tulleet äkkiä. On meille jopa parempi, että ne ovat ensi vuonna.

Kisojen uupuminen kalenterista näkyy kuitenkin urheilijan taloustilanteessa. Sillman on pyrkinyt karsimaan menojaan, kun tulot ovat pienemmät, mutta toisaalta säästöjä on tullut esimerkiksi peruuntuneista etelänleireistä. Sillman on varautunut säästämään myös tukirahoista.

– Seuralla ja liitolla on tiukkaa, miksei olympiakomiteallakin. Olemme valmentajan kanssa puhuneet, että jos ollaan kaukaa viisaita, pyritään säästämään tälle kaudelle myönnettyjä tukirahoja myös ensi vuodelle. Kaikki, mitä pystytään, pyritään säästämään ensi vuodelle.

Toni Kuuselan arvokisadebyytti odottaa

Keihäänheittäjä Toni Kuuselalle,26, Tokion ja EM-kisojen siirtyminen tiesi mahdollisen arvokisadebyytin siirtymisestä tuonnemmaksi.

– Olisihan se ollut hyvä ensi vuoden olympialaisia ajatellen, jos olisi yhdet aikuisten arvokisat saanut alle. Mutta tilanne on nyt mikä on ja sille ei mitään voi, Kuusela sanoi Yle Urheilulle.

Kuuselan ennätys on viime kesältä, kun hän kiskaisi Paavo Nurmen kisoissa 83,40 metriä. Tulos ylitti Dohan MM-kisojen tulosrajan, mutta Kuusela jäi kisakoneen ulkopuolelle, kun hän taipui Lassi Etelätalolle elokuun Ruotsi-ottelussa. Etelätalo vastasi Dohassa parhaasta suomalaissuorituksesta heittämällä MM-finaalissa neljänneksi.

Alkukaudesta Kuusela heitti kilpailuissa pariin otteeseen yli 80 metriä. Kauden tavoite, Tokion 85 metrin rajan ylittäminen, ei ole muuttunut, vaikka kilpailurajojen rikkominen ei enää tällä kaudella mahdollista olekaan.

– Jos sinne olympialaisiin haluaa ensi kesänä lähteä muutakin kuin katselemaan, pitää tänä kesänäkin pystyä heittämään pitkälle. Olimme ajatelleet, että EM-kisat olisivat hyvä sauma siihen, mutta ei se mitään. Jatketaan työntekoa.

Toni Kuusela debytoi Timanttiliigassa Monacossa 12. heinäkuuta 2019. Kuva: imago sportfotodienst / All Over Press

Osa urheilijoista on kertonut kärsivänsä epävarmasta tilanteesta, mutta Kuusela ei ole antanut koronaviruspandemian ja sen kautta tyhjentyneen kisakalenterin viedä yöunia.

– En ole antanut sen vaikuttaa piiruakaan suuntaan tai toiseen. Ei tässä urheilija voi pakkolomalle alkaa, vaikka kisoja perutaankin.

Hieman yllättäen Kuusela vakuuttaa jopa motivaation kasvaneen.

– Sanoisin, että tälläinen lisää vaan kiihkoa. Vastoinkäymisiä kun tulee, yritän kahta kauheammin. Se ärsyttää, mutta esimerkiksi olympialaisten siirtyminen vuodella ei ole minun kohdallani katastrofi. Kerkeän treenata vuoden kauemmin ja olen sata varmasti paljon kovempi ensi vuonna, Kuusela totesi.

– Minkään ei pidä olla liian helppoa ja tämä ei ainakaan ole sitä.

Lue myös:

Nooralotta Neziri purskahti itkuun, Annimari Korte pettyi rajusti – suomalaisaiturit olisivat taistelleet mitaleista: "EM-kisojen peruminen satuttaa"

Yleisurheilun superkesästä tuli pannukakku – suomalaispäättäjät lyövät nyt kaiken toivonsa Ruotsi-otteluun: "Siitä tulossa kesän kovin juttu"

Yleisurheilun EM-kisat on peruttu

"Urheilu loi ahdistuksen tunnetta ja surua" – seitsenottelija Miia Sillman kertoo hetkestä jolloin inhosi urheilua, teki kolme vuotta myöhemmin sensaatiomaisen tempun

Toni Kuusela sivalsi jälleen yli 80 metriä – "Isoja steppejä on otettu eteenpäin"

Keihäskausi rävähti käyntiin – Kuusela heitti jo yli 80 metriä

Vääntö on päättynyt: Lassi Etelätalo nousee Dohan keihäskolmikkoon, Toni Kuusela jää kotiin