Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Miltä kuulostaisi koulun liikuntatunti Nooralotta Nezirin tai Maria Huntingtonin ohjauksessa? Sotkamolainen opettaja keksi idean, jolla motivoida oppilaita etäliikuntatunneilla

Koronavirus on myllännyt myös koulujen liikuntatunnit. Vähiten liikkuvia oppilaita koitetaan kannustaa nyt erikoisinkin keinoin.

liikunta
Olivia Lisko etäliikuntatunnilla suunnistamassa
Olivia Lisko on löytänyt jälleen yhden rastin liikuntatunnilla.Esa Fills / YLE

Pohjois-Haagan yhteiskoulun käytävät, luokat ja liikuntasali kumisevat tyhjyyttään. Toista kuukautta kestänyt korona-aika on ajanut oppilaat kotioloihin. Vain muutamista koululuokista kuuluvat opettajien vaimeat äänet, kun he pitävät etäopetusta oppilaille.

Myös liikuntatunnit ovat siirtyneet verkkoon. Helsinkiläiskoulun liikunnanopettaja Juska Savolainen käynnistää tietokoneensa ja alkaa hommiin. Tänään oppilaiden liikuntatuntien ohjelmassa on suunnistusta. Savolainen lähettää oppilashallintojärjestelmä Wilman kautta ohjeet yläkoululaisille.

– Osa oppilaista varmasti kokee innostusta, että saa tehdä ja toimia liikunnan suorituksia omalla ajalla eikä ole sidottu aikaan ja paikkaan. Haasteellista on puolestaan saada palautetta oppilailta, kun ei pysty heti tunnin jälkeen käymään läpi, mitä tänään opittiin. Oppilailla itsellään on tällä hetkellä iso vastuu, Savolainen pohtii.

Seitsemäsluokkalainen Olivia Lisko ottaa kotonaan Espoossa kännykän esiin ja avaa Savolaisen lähettämät ohjeet. Viestissä on linkki Leppävaaran urheilupuistoon ja sen lähimetsiin sijoittuvaan suunnistuskarttaan. Lämmittelynä toimii siirtymä pyörällä lähtöpaikalle, sen jälkeen kännykästä liikuntaseurantaohjelma päälle ja metsään.

– Minusta on kivaa, ettei olla vain liikuntasalissa tai koulun ympäristössä, vaan pääsee muuallekin. Lisäksi meille on annettu muun muassa videoita, joissa on ohjeet. Nekin ovat olleet kivoja, Lisko tuumii kivien ja kantojen keskellä.

Taitoluistelua harrastavalle Olivia Liskolle liikkuminen on luonnollista eikä liikuntatuntien itsenäisessä hoitamisessa ole ongelmia, vaikka tehtävien palauttamisessa joutuukin näkemään hieman vaivaa. Kaikkien liikkuminen ei ole samalla tasolla.

Tuukka Seppälä etäliikuntatunnilla KK
Tuukka Seppälä dokumentoi rastilöydön.Esa Fills / YLE

Vähäisestä liikkumisesta ei saisi tulla uutta normaalia

Yhdeksäsluokkalainen Tuukka Seppälä tekee samankaltaista suunnistustehtävää kuin Olivia Lisko. Seppälän suunnistusmaastona ovat Paloheinän metsät Helsingissä. Seppälä lähtee niin ikään mielellään tekemään liikuntatunnin pois kuljeksimasta, mutta pohdiskelee etäliikuntaa myös toiselta kannalta.

– Etäliikunta on hyvä juttu tyypeille, jotka saavat aikaiseksi itse tehdä asioita. Mutta he, jotka tarvitsevat patistusta, eivät välttämättä jaksa tehdä eivätkä välttämättä tee, Seppälä aprikoi ja ottaa kännykällä valokuvan rastilta todisteeksi opettajalle.

Kun liikuntatuntien lisäksi pois jäävät koulumatkat ja välituntien aikainen leikkiminen sekä liikkuminen, on tilalle vaadittavan liikunnan määrä valtava.

UKK-instituutin kahden vuoden välein tehtävässä lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymistutkimuksessa selvisi jo ennen korona-aikaa, että vähiten liikkuvan kolmasosan merkittävä osa liikunnasta on juuri koulumatka- ja koulunaikaista liikuntaa. Näin on myös silloin, kun koulupäivään ei edes kuulu varsinaista liikuntatuntia.

UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari on huolissaan vähiten liikkuvista lapsista – etenkin, jos kotiolosuhteet eivät ole turvalliset, eikä kotoa saa ärsykkeitä liikkumiseen.

– He ovat vähän black box, eli ihan tarkkaan ei tiedetä, mitä heille kuuluu. Vähän on pelko persuuksissa, että mitenkähän tämä juttu heidän kohdallaan kehittyy, jos sulku jatkuu vielä pitkään keväällä, Vasankari toteaa.

Vasankarin mielestä meneillään olevan poikkeusajan suurin riskiryhmä ovat kuitenkin tällä hetkellä vanhukset. Lasten ja nuorten kyky palautua huonosta kunnosta on parempi, eikä meneillään ole täydellisen liikkumattomuuden aika.

– Mutta jos tällaisesta vähäisestä liikkumisesta tulee ilkeästi sanottuna uusi normaali, niin tarvitaan aktiivisia toimia, että saadaan vähän liikkuvat nuoret liikkeelle syksyllä.

Liikkeelle nuoret pitääkin saada pitkällä aikavälillä ajatellen, sillä UKK:n tutkimuksen mukaan liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle vähintään kolme miljardia euroa vuodessa.

Haluaisitko opettajaksi Nezirin, Huntingtonin tai Rädyn?

Liikunnanopettajien työ muuttui lähes yhdessä yössä oppilaiden siirryttyä etäopetukseen. Muuttunut tilanne on pakottanut opettajia keksimään uusia ideoita ja jakamaan niitä vaikkapa liikunnanopettajien someryhmissä. Ideavaihto onkin auttanut opettajia liikuttamaan oppilaita.

Sotkamon yläasteen liikunnanopettaja Virpi Kemppainen keksi kysyä huippu-urheilijoita avuksi opetukseen.

Yksi Tenetin koulun kahdeksas luokka on saanut suorissa videopuheiluissa oppeja ja vinkkejä korona-ajasta selviämiseen muiden muassa yleisurheilijoilta Nooralotta Neziriltä ja Maria Huntingtonilta, lentopalloilija Kaisa Alangolta, pesäpalloilija Janne Kivipellolta sekä jääkiekkoilija Noora Rädyltä. Onpa superpesisjoukkue Porin Pesäkarhujen Emilia Itävalo tehnyt oppilaille alkulämmittelyharjoitusvideonkin.

– Tämä tuntui matalan kynnyksen osallistumiselta huippu-urheilijan näkökulmasta. 15 minuuttia aamusta mukana tämmöisessä tietokoneen välityksellä ja sillä voi kannustaa nuoria. He ovat sellaisessa iässäkin, että helposti voi tulla helposti motivaation laskua, jos tsemppaamista ei ole. Kysyin ensin oppilailta heidän urheiluidoleitaan ja sitten olin yhteydessä urheilijoihin sosiaalisen median kautta, Kemppainen kertoo videopuhelun välityksellä Kainuusta.

Myös sotkamolaisoppilaat pitävät huippu-urheilijoiden etävierailuista. Kannustuksen lisäksi Suomen huipuilta riitti vinkkejä myös käytännön harjoitteluun. Yleisurheilua ja etenkin aitajuoksua päälajinaan pitävä Saana Turunen ilahtui Nezirin aitajuoksu- ja treenivinkeistä.

– Tämä on tosi kiva ajatus. Olen itsekin miettinyt seitsenottelua, mutta päätöslaji 800 metriä sulkee ottelun pois. Oli kiva tietää, miten Maria valmistautuu 800 metrin juoksuun. Huntington sanoi, että jokainen pystyisi tekemään mitä vain, mutta henkinen puoli estää tekemästä asioita, kertoi Turunen omassa huoneessaan välitunnilla.

– Etäkoulu oli aluksi hassua, mutta nyt tähän on tottunut. Liikuntatunnit on meillä hoidettu hyvin. Ensin lenkki, lihaskunto ja nyt taito-osuus. Aika samanlaista kuin koulussakin, sotkamolainen Miia Ylikojola miettii kokemuksiaan.

liikunanopettaja Juska Savolainen opettaa etänä suunnistusta KK
Liikunnanopettaja Juska Savolaisen oppilaat löytyvät nyt verkon välityksellä.Esa Fills / YLE

Etäliikuntatunneissa myös positiivisia asioita

Koulujen perusideana on saada oppilaat ulos ruudun ääreltä liikuntatunneilla ja toki muinakin aikoina. Oppilaita kannustetaan liikkumaan koulupäivän aluksi ja myös välitunneilla. Niiden merkitys voi jopa jossain tapauksissa olla suurempi kuin liikuntatuntien.

Joillekin oppilaille etäliikunta voi olla parempi vaihtoehto tavallisiin liikuntatunteihin verrattuna.

– Näissä oloissa jokainen liikkuu omaehtoisesti ohjeiden mukaan. Siitä puuttuu tavallisen liikuntatunnin paine, mitä muut minusta ajattelevat, kun minä täällä juoksen tai jumppaan, Kemppainen miettii oppilaiden suhtautumista omaan kehoon.

Positiivinen asia on myös koulujen pakon takia ottama digitaalinen hyppäys nykyaikaan. Opettajien on pakko olla etänä yhteydessä oppilaisiin, mikä vaikuttanee tulevien vuosien opetukseen. Teknologia on auttanut myös liikunnanopettajia työssään.

– Positiivisia yllätyksiä on ollut sen suhteen, että puhelimet ja erilaiset sovellukset mahdollistavat vuorovaikutuksen opettajan kanssa. Ei ole ryhmäpainetta, että kysynkö tyhmää kysymystä. Tulee helpommin kontaktia oppilaaseen, jopa sellaisiin, joiden en ole edes kuullut puhuvan, entinen jalkapalloammattilainen Savolainen kertoo ja tarkastaa sen jälkeen Olivia Liskon lähettämän suunnistustehtävän.

Poikkeustilan vaikutusta liikkumiskäyttäytymiseen ei tiedä vielä kukaan. Tutkimus on kuitenkin jo alkamassa. UKK-instituutti käynnistää muutamilla alueilla pilottiotoksia, joissa tutkitaan kuinka paljon perusopetuksen oppilaat liikkuvat korona-ajan aikana. Lisää faktaa on siis tulossa.

Lue lisää:

Etäkoulun tehtävämäärä voi ahdistaa yhtä, kun toinen tuntee pääsevänsä keväästä helpolla – miten teillä sujuu?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat