Suora

  • Elävä arkisto esittää

Yhteydenotot auttaviin palveluihin kovassa kasvussa, Suomen urheilujärjestelmässä on yhä suuri ongelma – "Urheilijoille hirveän rankkaa"

Urheiluharrastuksissa tapahtuvaa epäeettistä toimintaa koskevien yhteydenottojen määrä on kasvanut tänä vuonna huimasti.

taitoluistelu
Muodostelmaluistelu 05
Suomen urheilun kurinpitosääntöihin kaivataan muutosta, jotta urheilijat uskaltaisivat puhua avoimemmin kohtaamistaan ongelmista. Kuvituskuva. Getty Images

Taitoluisteluvalmentaja Mirjami Penttistä koskevan käsittelyn pitkittyminen on herättänyt huolestunutta keskustelua Suomen urheilun kurinpitojärjestelmän toimivuudesta.

Yle Urheilu kertoi alkuviikosta, että Penttisen valituksen käsittely venyy kesäkuun loppuun. Vuoden 2019 alussa käynnistynyt prosessi kestää siis kaikkiaan vuoden ja kolme kuukautta.

Suomen taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta asetti tammikuussa Penttisen vuoden kilpailukieltoon, koska valmentajan todettiin harjoittaneen vuosia henkistä väkivaltaa seurassaan Helsingfors Skridskoklubbissa.

Lue myös:

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta

Penttinen ja toinen HSK:n valmentaja hakevat urheilun oikeusturvalautakunnasta Taitoluisteluliiton kurinpitopäätöksen kumoamista. Kesäkuussa järjestettävästä käsittelystä on tulossa poikkeuksellisen laaja, sillä siinä on tarkoitus kuulla useita kymmeniä henkilöitä.

Paisunut valituskäsittely herätti huolta Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin tutkintapäällikössä Jouko Ikosessa, joka kirjoitti Twitterissä urheilijoiden joutuvan tilanteessa kohtuuttoman koville.

– Epäkohdista kertova urheilija joutuu menemään kohtuuttoman kovan myllyn läpi, jos prosessi kestää yli vuoden ja sisältää useita henkilökohtaisia kuulemisia, Ikonen twiittasi tiistaina.

Muutosta kaivataan

SUEKin pääsihteeri Teemu Japisson myöntää Yle Urheilulle, ettei urheilun nykyinen kurinpitojärjestelmä ole riittävän hyvä.

– Urheilijoille, jotka lähtevät nostamaan epäkohtia esiin, prosessi on hirveän rankka. Se ei kannusta tuomaan kaltoinkohteluja esiin, Japisson sanoo.

Japisson korostaa, ettei ota kantaa yksittäisiin tapauksiin, vaan puhuu yleisellä tasolla.

– Kun urheilijat tuovat asiansa esille, heitä ei valitettavasti oteta aina tosissaan. Voi mennä pitkään ennen kuin asiaan puututaan. Kuulemisprosessit ja tutkinnat, joita esimerkiksi me olemme tehneet, vievät väkisinkin aikaa, koska kaikkia asianosaisia pitää kuulla. Kurinpitoprosessi liitoissa ottaa aikansa, minkä lisäksi on oikeusturvalautakunnan käsittely, jossa urheilijat joutuvat esittämään vielä kerran näkemyksensä.

Japissonin mukaan käsittelyn kesto ei ole ainoa ongelma. Moni urheilija ei uskalla kertoa kokemastaan vääryydestä, koska tietää joutuvansa kovaan henkiseen mankeliin.

– Iso kysymys urheilijalle on, onko hän valmis tulemaan asiansa kanssa esille, kun vastapuoli pyrkii usein heikentämään urheilijan uskottavuutta.

Yksi yhteinen linja?

Japissonin mukaan suurin epäkohta on urheilun yhteisten kurinpitosääntöjen ja -käytäntöjen puuttuminen mitä tulee epäeettiseen käytökseen. Kurinpitovastuu on tällä hetkellä lajiliitoilla, joiden toiminta vaihtelee suuresti.

– Joissain lajeissa on ollut epäasiallista käyttäytymistä, mutta siitä on ollut turha käynnistää kurinpitoa, koska liiton säännöissä sellaista käytöstä ei ole merkitty sanktioitavaksi, Japisson kertoo.

Teemu Japisson
SUEKin pääsihteeri Teemu Japisson kertoo, että jossain lajeissa on puutteellisia kurinpitosääntöjä.AOP

Olympiakomitea ja SUEK ovat kehittämässä epäeettistä käytöstä koskevaa urheilun yhteistä kurinpitosäännöstöä. Esillä on ollut vaihtoehto, jossa kurinpitokäsittelyistä vastaisi jatkossa lajiliittojen sijaan yksi yhteinen ja riippumaton kurinpitoelin.

– Näen siinä paljon hyviä puolia. Urheilijoiden olisi helpompi ottaa asioita esiin, ja asiat tulisivat varmemmin käsiteltyä, Japisson pohtii.

– On tärkeää, että urheilun eri toimijat kuten urheilijat, valmentajat ja lajiliitot ottavat tulevina kuukausina kantaa, ovatko he valmiita tällaiseen.

Vaikenemisen kulttuuri murtumassa

Vaikka kurinpitojärjestelmässä riittää kehitettävää, urheilua leimaava vaikenemisen kulttuuri on pienin askelin murtumassa.

Urheiluharrastuksissa tapahtuvaa epäeettistä toimintaa koskevien yhteydenottojen määrä on kasvanut tänä vuonna huimasti.

Yle kertoi helmikuun lopussa, että SUEKin ylläpitämään ILMO-palveluun tuli tammi- ja helmikuun aikana hieman yli 30 ilmoitusta epäeettisestä toiminnasta, kun viime vuonna ilmoituksia tuli 11. Lisäksi SUEKin työntekijöille on tullut ilmoituksia epäeettisestä käytöksestä puhelimitse ja sähköpostitse.

Japisson sanoo ilmoitusten määrän kasvaneen "todella merkittävästi" verrattuna viime vuoteen.

SUEKin johtohahmon mukaan urheiluväen asenteet ovat muuttumassa. Urheilijoiden esiin nostamat ongelmat otetaan nykyään vakavammin.

– Uskon, että myös julkisuudessa olleilla esimerkeillä on ollut rohkaiseva vaikutus.

Lue myös:

Mirjami Penttisen valituksen käsittely paisuu – urheilun oikeusturvalautakunta valmistautuu kuulemaan suullisesti kymmeniä henkilöitä

HSK kertoo pyrkivänsä sovintoon Taitoluisteluliiton kanssa ja pyytää anteeksi epäasiallista kohtelua kokeneilta luistelijoilta

Taitoluisteluliitto joutui lykkäämään HSK:ta koskevia päätöksiä – seura sai asialle käräjäoikeuden väliaikaisen turvaamispäätöksen

Mirjami Penttisen seura uhattiin erottaa Taitoluisteluliitosta – asiantuntijat tyrmäävät ajatuksen: "Satavarmaa, että siihen ei ole mitään oikeutta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat