Suora

  • Superpesiksen finaalit
  • Urheiluruutu

Peggy Liljebergin isovanhemmat tekivät suomalaista urheiluhistoriaa sata vuotta sitten – lapsenlapsi kertoo nyt ikimuistoisista hetkistään urheilutähtien kanssa

Helsinkiläinen Peggy Liljeberg muistelee lämpimästi aikaa kaunoluistelun olympiakultaa 100 vuotta sitten voittaneiden isovanhempiensa Ludovika ja Walter Jakobssonin kanssa.

taitoluistelu
Oikealla pariluistelun olympiakultaa voittanut pari Ludowika ja Walter Jakobsson ja vasemmalla Sakari Ilmanen.
Oikealla pariluistelun olympiakultaa voittanut pari Ludovika ja Walter Jakobsson ja vasemmalla Sakari Ilmanen.Lehtikuva

Sunnuntaina 26. huhtikuuta tulee kuluneeksi 100 vuotta itsenäisen Suomen ensimmäisestä olympiakullasta. Helsinkiläiselle Peggy Liljebergille päivä on erityinen, sillä kultaa voittanut kaunoluistelupariskunta Ludovika ja Walter Jakobsson olivat hänen isovanhempiaan.

Liljeberg kertoo olleensa hyvin läheinen isovanhempiensa kanssa.

– Minä ja perheeni asuimme B-rapussa ja isoäiti ja isoisä asuivat A-rapussa. Sen lisäksi meillä oli yhteinen kesäpaikka Sommarössä. Joka päivä olimme yhteydessä, Liljeberg muistelee.

Luistelu oli Antwerpenin kesäolympialaisissa voittoa juhlineiden Jakobssonien elämässä hyvin tärkeä asia. Liljeberg muistaakin isovanhempiensa kanssa vietetystä ajasta erityisesti Johanneksen kentällä Helsingissä luistelemassa vietetyt illat.

– Luistelimme paljon yhdessä, minä, veljeni ja serkkumme. Ludovika vaati, että on pakko tulla ja oli vihainen, jos emme tulleet. Mutta se oli kivaa ohjelmaa ja me viihdyimme todella hyvin, Liljeberg kertoo.

Jakobssoneilla oli kaunoluistelukoulu, jossa Liljebergkin oli mukana. Siellä kävivät myös useat Liljebergin koulukaverit.

– Kenttä oli jaettu puoliksi puomilla ja toisella puolella kaunoluisteltiin. Siellä oli musiikkia ja meillä oli hirveän hauskoja aikoja, Liljeberg kertoo.

Isovanhemmat toivoivat kovasti lastenlastensa oppivan hyviksi luistelijoiksi. Paljon jäällä aikaa viettänyt Liljeberg pärjäsi lajissa sanojensa mukaan keskiverrosti. Kentällä hän nautti enemmänkin ystäviensä ja sukulaistensa seurasta.

– Sanotaanko näin, että pärjäsin ihan mukavasti mutta mikään tähti en ollut, Liljeberg kuvailee.

Sosiaaliset Jakobssonit matkustivat paljon

Vahvasti luistelulle elämänsä omistaneet Jakobssonit puhuivat lapsenlapsilleen paljon omista kokemuksistaan kansainvälisillä luistelukentillä ja arvokisoissa. Jakobssonin matkustivat Liljebergin mukaan usein erilaisiin lajikongresseihin.

– He puhuivat luistelusta paljon ja olivat kyllä hirveän aktiivisia, Liljeberg kertoo.

Ludovika Jakobsson oli kotoisin Saksasta ja pariskunnalla oli paljon ystäviä ympäri Eurooppaa. Liljebergin mukaan Euroopasta matkusti usein luisteluväkeä vierailemaan heidän kesäpaikassaan Sommarössä.

– Heillä oli suuri huvila siellä. He olivat todella sosiaalisia ja heillä oli paljon ystäviä.

Ludovika Jakobsson valmensi ammattilaisuransa jälkeen luistelijoita ja matkusti muun muassa lajin kansainvälisiin mestaruuskisoihin. Liljebergkin pääsi isoäitinsä mukaan ulkomaille.

– Kun olin nuori matkustin hänen kanssaan kilpailuihin Davosissa. Hänet kutsuttiin mukaan Euroopan ja maailmanmestaruuskisoihin ja sain matkustaa mukana. Hän ei ollut tarkka rahojen kanssa ja se oli erittäin kivaa.

Liljebergillä on edelleen isovanhempiensa arvokisamitalit. Valokuvaajana pitkän uran tehneen isoisä Walter Jakobssonin lukuisat otokset hän on lahjoittanut urheilumuseolle.

Liljeberg muistelee jo yli 50 vuotta sitten kuolleiden isovanhempiensa kanssa vietettyä aikaa lämpimästi. Muistot Johanneksen kentältä luistelemasta ovat Liljebergille hyvin rakkaita.

– Viihdyimme siellä oikein hyvin ja se oli oikein parasta aikaa elämässä.

Lue myös:

Itsenäisen Suomen ensimmäisestä olympiavoitosta on päivälleen sata vuotta – aikansa supertähtien voitto yllätti ja palkintoseremoniassa kuultiin erikoinen versio Maamme-laulusta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat