Roger Federerin twiitit toivat historialliset muutossuunnitelmat julkisuuteen – mitä ATP:n ja WTA:n yhdistyminen käytännössä tarkoittaisi?

Miespelaaijen järjestön ATP:n ja naispelaajien järjestön WTA:n lähentymistä on puuhattu kulisseissa.

Serena Williams ja Roger Federer. Kuva: AOP

Tennismaailma kohahti viime viikolla, kun lajilegenda Roger Federer esitti Twitterissä miespelaajien järjestön ATP:n ja naispelaajien järjestön WTA:n yhdistymistä.

Federer sai nopeasti tukea muun muassa Rafael Nadalilta, Simona Halepilta, Garbine Muguruzalta ja monilta muilta huippupelaajilta. Naisten tenniksen arvostuksen hyväksi jättimäisen elämäntyön tehnyt Billie Jean King innostui.

– Olen ollut sitä mieltä 1970-luvun alusta asti. WTA oli aina kakkosvaihtoehto, King twiittasi.

Tenniksen avoin aikakausi käynnistyi vuonna 1968. Siihen asti ammattilaiset ja amatöörit pelasivat erikseen. ATP perustettiin vuonna 1972 miesten ammattilaispelaajien etujärjestöksi.

Naispelaajien palkintorahat olivat silloin paljon miehiä pienempiä. King yritti saada miehet innostumaan yhteisestä järjestöstä, mutta silloin ajatus ei ottanut tulta. Niinpä hän perusti WTA:n vuonna 1973. Yhteistä järjestöä on puuhattu myöhemminkin ja nyt ilmassa on uutta yritystä yhdistymiseen.

Federerin ulostulo ei ollut vain hänen yksityisajatteluaan eikä syntynyt tyhjästä. Taustalla on suunniteltu ainakin jonkinlaista ATP- ja WTA-kiertueiden lähentymistä. ESPN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) ATP:n uusi puheenjohtaja, entinen italialainen huippupelaaja Andrea Gaudenzi keskusteli Australian avoimissa tammikuussa WTA:n puheenjohtajan Micky Lawlerin kanssa yhteistyön tiivistämisestä.

Yhteistyökeskusteluihin viittasi myös ATP:n pelaajaneuvostoon kuuluva Vasek Pospisil, joka vastasi Federerille, että ATP on työskennellyt asian parissa tammikuusta lähtien.

Suunnitteilla on siis ollut ainakin yhteistyön tiivistämistä ATP:n ja WTA:n välillä. Koronaviruspandemian aiheuttama tauko on saanut monilla aloilla aikaan pohdintaa tulevasta. Kun poikkeustila on ohi, ei palata entiseen, vaan syntyy jotain uutta. Tenniksessä tauko antaa hyvän mahdollisuuden tällaisen uudistuksen vauhdittamiseksi. Ja kun Roger Federer ottaa asian esille, julkisuusvyöry on varma.

Suomen kaikkien aikojen pelaaja Jarkko Nieminen kannattaa yhdistymistä vahvasti.

– Itsekin pelaajien hallituksessa istuneena näen tämän todella positiivisena asiana, jonka olisi pitänyt tapahtua jo silloin, kun järjestöt luotiin, Nieminen sanoi Yle Urheilulle.

– Sama laji ja samoista asioista puhutaan, niin miksi ei oltaisi yhdessä. Yhdessä olisimme vahvempia.

Isoja kysymyksiä ratkaistavana

Mitä ATP:n ja WTA:n yhdistäminen sitten tarkoittaisi? Jotkut käytännön asiat olisivat mukavia tenniksen seuraajille, kuten yhteinen logo, yhteiset verkkosivut ja yhteinen tv-sopimus, jolloin parhaassa tapauksessa kaikki miesten ja naisten tennis olisi nähtävissä saman palveluntarjoajan kautta.

Tällä hetkellä kauden mittaan on jonkin verran viikkoja, joissa ATP- ja WTA-turnaukset pelataan samaan aikaan samassa paikassa. Olisiko jatkossa enemmän miesten ja naisten yhteisturnauksia? Ainakin Nieminen uskoo, että näin luultavasti kävisi.

– Se tietysti vaatii riittäviä fasiliteetteja. Katsojille se toisi vaihtoehtoja. Jos miesten ottelu kyllästyttää, voi mennä katsomaan naisten ottelua tai toisinpäin.

Ratkaistavana on kuitenkin isompia ja vaikeampia kysymyksiä. Vaikka naisten tennis on yksi maailman seuratuimmista naisten urheilulajeista, miesten tennistä seurataan kuitenkin enemmän. Myös miesten palkintorahat ovat yleisesti ottaen suurempia, vaikka Grand Slam -turnauksissa palkintorahat ovatkin samat miehille ja naisille.

Yhdistymisessä pitäisi olla kysymys nimenomaan yhdistymisestä eikä siitä, että ATP "sulauttaisi" WTA:n itseensä. Jos naispelaajat jäisivät uudessa järjestössä huonoon asemaan, heidän ei kannattaisi siihen lähteä. Toisaalta varsinkin alemmaksi rankatut miespelaajat voivat miettiä, onko yhdistyminen heidän kannaltaan järkevää.

Australian kohupelaaja Nick Kyrgios on rankingissa korkealla, mutta hänen vastauksensa Federerille osoitti, että hän suhtautuu uudistukseen kriittisesti. Kyrgios kysyi, kysyikö kukaan ATP-pelaajien enemmistöltä, mitä mieltä he ovat yhdistymisestä. Myöhemmin Kyrgios vielä selvensi toisella twiitillä, että hänen mielestään yhdistymistä ei pitäisi tehdä.

Nieminen muistuttaa, että kysymys on suhdanteista. Miesten tennis on ollut viime aikoina suosittua muutaman supertähden vuoksi. Sellaisiakin aikoja on ollut, että naisten tennis on noussut kiinnostuksessa jopa ohi, ja sama voi olla edessä tulevaisuudessa.

ATP:n puheenjohtaja Gaudenzi on nykyistä suuremman yhteistyön kannattaja. Hän haluaa mukaan myös Grand Slam -turnaukset, joita eivät hallinnoi ATP eikä WTA. Grand Slam -turnaukset ovat Kansainvälisen tennisliiton ITF:n alla, mutta ne ovat myös sinänsä vahvoja toimijoita.

Gaudenzi korosti New York Timesin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) yhteistyön kaupallisia hyötyjä. Hän muistutti, että yleisöä kiinnostavat urheilutapahtumat ovat pääsääntöisesti miesten urheilua, mutta tenniksen etulyöntiasema on, että siinä kiinnostavat sekä miesten että naisten ottelut.

Keskustelu jatkuu ja sen tulos voi olla, että yhteistyö tiivistyy, mutta varsinaista yhdistymistä ei vielä nähdä. Nieminen suhtautuu yhdistymisen mahdollisuuksiin luottavaisesti.

– Olen ollut jo niin kauan poissa niistä pöydistä, että tämä on spekulaatiota. Mutta jos kovimmat nimet kuten Federer, Nadal, Halep ja King ajavat tätä, pelaajien suuri enemmistö on takana ja järjestöissä asiasta neuvotellaan, se voi toteutua nopeastikin.

Lue myös: