Oslossa järjestetään korona-ajan yleisurheiluilta – Lavillenie haastaa Duplantisin kotipuutarhastaan

Oslon yleisurheiluillassa 11. kesäkuuta stadionilla on paikalla vain muutama urheilija.

Kuva: Getty Images

Oslo järjestää 11. kesäkuuta uudentyyppisen koronakauden yleisurheilukilpailun. Stadionille kokoontuu vain muutama urheilija. Osa kilpailijoista osallistuu tapahtumaan virtuaalisesti omilta kotipaikkakunniltaan.

Aitajuoksun kaksinkertainen maailmanmestari Karsten Warholm yrittää rikkoa Oslon kilpailussa 300 metrin aitajuoksun maailmanennätyksen soolona. Norjalaisen tavoitteena on alittaa aika 34,26, jonka hän juoksi Tampereen hallikisoissa helmikuussa 2018.

Harvoin juostun matkan ulkorataennätys on britti Chris Rawlinsonin juoksema 34,48 kesältä 2002.

Tapahtuman toinen läsnä oleva supertähti on kiekonheiton ruotsalainen maailmanmestari Daniel Ståhl. Hän kilpailee Oslossa harjoituskumppaninsa Simon Petterssonin ja Norjan mestarin Ola Stunes Isenen kanssa.

Seiväshypyn ruotsalainen ME-mies Armand Duplantis kilpailee norjalaisen Sondre Guttormsenin kanssa ja samalla entistä ME-hyppääjää, Ranskan Renaud Lavillenietä vastaan, mutta ranskalainen osallistuu kilpailuun etänä.

Lavillenie tekee hyppynsä puutarhassaan Ranskassa. Hän on ylittänyt kotipihansa hyppypaikalla tuloksen 585.

Viikinki ei luovuta

Kilpailun promoottori Steinar Hoen kertoo, että idea osin "virtuaalisena" toteutettavasta kilpailusta syntyi, kun järjestäjät joutuivat peruuttamaan Timanttiliigan kilpailun koronauhan takia.

- Tilanteessa oli kaksi vaihtoehtoa, luovuttaminen tai keksiä keinot kilpailla, Hoen kertoo Euroopan yleisurheiluliiton nettisivuilla.

- Keskustelimme asiasta hyvässä hengessä Oslon kaupungin ja Norjan terveysviranomaisten kanssa ja kehitimme ratkaisun, jossa edelleen noudatamme koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi annettuja viranomaismääräyksiä.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton WA:n puheenjohtaja Sebastian Coe ihastui norjalaisten aloitteellisuuteen ja kekseliäisyyteen.

- Tämä on todella myönteinen uutinen urheilijoille ja faneille. Luvassa on jälleen kerran upea yleisurheiluilta Bislettin stadionilla, Coe kiittelee Timanttiliigan nettisivuilla.

- Onnittelut järjestäjille tästä unelmasta ja sen toteuttamisesta. Tuemme ilolla tätä tapahtumaa.

WA vastaa tapahtumissa urheilijoiden palkintorahoista.

Ingebrigtsenit houkutellaan mukaan

Tapahtuman ohjelma on vielä suurelta osin auki, mutta juoksuradalla nähdään erilaisia ennätyskokeita ja haastekamppailuita.

Järjestäjät neuvottelevat parhaillaan norjalaisten Ingebrigtsenin veljesten kanssa mahdollisesta keskimatkojen juoksukilpailusta. Esillä on ollut suunnitelma järjestää juoksu niin, että veljesten ulkomaiset vastustajat juoksisivat saman matkan samaan aikaan kotipaikkakunnillaan.

Kilpailutapahtuman nimi on Impossible Games eli mahdottomat kilpailut. Nimellä viitataan koronaviruspandemian alkukesästä siirtämiin kisoihin.

Norjan yleisradioyhtiö NRK näyttää tunnin mittaisen tapahtuman kanavallaan.

Lue myös: