Suora

  • Superpesiksen finaalit
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Haukkui lehmäksi ja kehotti laihduttamaan – Expressen sai haltuunsa äänitteen, joka paljastaa Ruotsin menestyneimmän muodostelmaluistelujoukkueen valmentajan rajun kielenkäytön

Team Surprise oli Ruotsin menestynein muodostelmaluistelujoukkue. Joukkueen valmentaja kritisoi Expressenin saamassa äänitteessä valmennettavaansa painonnoususta.

muodostelmaluistelu
Taitoluistelu
Menestyneen muodostelmaluistelujoukkue Team Surprisen taustalla on tarina, josta on tähän asti vaiettu.Getty Images

Lokakuussa 2018 Ruotsin menestynein ja tunnetuin muodostelmaluistelujoukkue Team Surprise kertoi sokkituutisen. Monia maailmanmestaruusmitaleita voittanut joukkue päätti lopettaa kilpailemisen, vaikka taskussa oli hopeamitali saman vuoden MM-kotikisoista.

Lopettamisen syiksi kerrottiin tuolloin, että joukkueeseen oli vaikea rekrytoida uusia jäseniä, eikä muodostelmaluistelusta tullut olympialajia.

Team Surprisen menestyksen taustalla on kuitenkin myös toinen tarina, josta on tähän asti vaiettu.

Tämä liittyy joukkueen perustaja-valmentaja Andrea Dohanyn tapaan kritisoida valmennettaviensa painoa, mistä ruotsalaislehti Expressen kertoi sunnuntaina. (siirryt toiseen palveluun)

Expressen on haastatellut useita joukkueessa olleita luistelijoita, jotka kertovat, että heitä on kiusattu muun muassa painon vuoksi.

Expressen on myös saanut haltuunsa äänitteen, jossa Dohany keskustelee erään valmennettavansa kanssa hänen painostaan.

– Paljonko painat?

– En halua sanoa. Se on yksityisasia, valmennettava vastaa.

Dohany ei hyväksy naisen vastausta.

– Okei. Se on yksityisasiasi, jos et luistele. Mutta olen kertonut, että en voi laittaa tällaista vartaloa jäälle, vaikka olisitkin hyvä luistelija.

– Painosi ei ole mennyt alas, se on mennyt ylös. Etkö näe sitä? Etkö tiedä? Näytät samalta kuin ennen. Tarkistatko painoasi? valmentaja jatkaa.

– Joskus, silloin tällöin, valmennettava vastaa.

Nauhoitteella kuultavan valmennettavan syömishäiriö putkahti tuolloin uudelleen esiin. Valmentaja myös halusi punnita kyseisen luistelijan, vaikka luistelija ei tätä halunnut.

Expressenin haastattelema toinen luistelija kertoo vastaavista kokemuksistaan. Hänen mukaansa Dohany haukkui häntä esimerkiksi lehmäksi ja kehotti laihduttamaan.

Näkemyksiä puolesta ja vastaan

Useat muut Expressenin haastattelemat Team Surprisen luistelijat ovat vahvistaneet haastateltavan kertomuksen, mutta jotkut myös puolustavat valmentajaa. Yksi sanoi, että Dohany oli paras valmentaja, joka hänellä on koskaan ollut.

– Hän on erittäin omistautunut ja hyvä valmentaja. Hänet on palkittu ja se kertoo paljon.

Valmentaja vastasi kritiikkiin sähköpostilla. Hän väittää Expressenille, ettei hän ole koskaan pakottanut ketään punnitsemaan itseään. Hänen mukaansa paino ei ole tärkeä asia, mutta sitä voi käyttää vertailukohtana jokaiselle.

– Sinun täytyy näyttää urheilulliselta riippumatta siitä, mitä urheilulajia harrastat kilpatasolla.

Dohany myös kirjoittaa, ettei hän ole koskaan kutsunut ketään lehmäksi tai käyttänyt muita alentavia termejä.

Hän myös kertoo ottaneensa useita luistelijoita mukaan joukkueeseen, vaikka heidän taitonsa eivät olleet hänen mielestään vaaditulla tasolla.

– Olen päättänyt antaa monille kuitenkin mahdollisuuden, koska heillä on potentiaalia, vaikka heillä ei olisi ollut alussa oikeanlaisia edellytyksiä tai riittävästi taitoa. Kaikista ihmisistä ei tule ammattiurheilijoita, mutta samalla uskon, ettei mikään ole mahdotonta.

"Tyytymättömiä monista syistä"

Dohany on valmentanut 35 vuoden uransa aikana satoja luistelijoita. Hän sanoo, ettei hän ole koskaan puhunut laihduttamisesta luistelijoiden kanssa.

– Emme ole puhuneet laihduttamisesta, vain siitä, kuinka syödään oikein. Meillä ei ole ollut koskaan erityistä painovaatimusta, jotta voi liittyä joukkueeseen. Kyse on vain siitä, että voi suoriutua ohjelmasta, Dohany kirjoittaa vastauksessaan Expressenille.

Dohanyn mukaan ne, jotka eivät ole täyttäneet joukkueen vaatimuksia ovat olleet tyytymättömiä monista syistä. Hänen mukaansa suurin osa on kuitenkin osoittanut suurta kiitollisuutta siitä, mitä he ovat oppineet jäällä ja sen ulkopuolella.

Dohanyn perustama seniorimuodostelmajoukkue voitti kuusi maailmanmestaruutta ennen kuin joukkue lopetti toimintansa lokakuussa 2018.

Tämän vuoden tammikuussa kerrottiin, että valmentaja Andrea Dohany haluaa perustaa uuden joukkueen muodostelmaluistelussa uudella nimellä Team Inspire.

Lue myös:

Mirjami Penttisen valituksen käsittely paisuu – urheilun oikeusturvalautakunta valmistautuu kuulemaan suullisesti kymmeniä henkilöitä

Urheilun oikeusturvalautakunta aikoo järjestää suullisen käsittelyn Mirjami Penttisen tapauksen ratkaisemiseksi, päätös venyy kesään – "Onhan tämä poikkeuksellista"

Kohuseura HSK:n avustusten käsittely siirtyy toukokuulle

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat