1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Anton Lundell ja muut huippulupaukset odottavat tietoa NHL:n varaustilaisuuden kohtalosta – luvassa on jotain ennennäkemätöntä: "Olen yhtä pihalla kuin kaikki muutkin"

NHL-seurat ovat yhteydessä varattaviin pelaajiin puhelimitse ja yrittävät hioa tietojaan lupausten potentiaalista.

NHL
Anton Lundell
Anton Lundellia on haastateltu NHL:n varaustilaisuutta varten puhelimitse ja sähköposteilla.Tomi Hänninen

Kalastusta, puheluita ja kovaa harjoittelua, sekä mökillä että kotona. Näin täyttyvät NHL:ään kesällä varattavien suomalaispelaajien ykkösnimen Anton Lundellin päivät. Helsingin IFK:n hyökkääjä ajattelee NHL:n varaustilaisuutta paljon, mutta ei jännitä. Eihän vielä ole edes tietoa, milloin ja miten varaustilaisuus järjestetään.

– Olen ihan yhtä pihalla kuin kaikki muutkin, Lundell kertoo Yle Urheilulle.

NHL tiedotti maaliskuussa siirtävänsä Montrealin varaustilaisuuden kesäkuun lopulta. Muuta ei tapahtumasta julkisesti tiedetä, koska NHL ei ole päättänyt keskeytetyn kautensa kohtalosta. NHL ja sarjan pelaajayhdistys NHLPA keskustelevat päivittäin tilanteesta ja etsivät ratkaisua.

Jotta varausjärjestys saataisiin selville, pitäisi runkosarjan lopputilanne ratkaista. Edellisen kerran koko varaustilaisuuden järjestys arvottiin kesällä 2005, koska kautta 2004–2005 ei pelattu lainkaan työsulun vuoksi. Tuolloin Pittsburgh Penguinsin edustajat matkasivat Ottawaan onnekkaina varaamaan Sidney Crosbya.

Kesän 2020 varaustilaisuuden kärkivaraukseksi on arvioitu kanadalaista Alexis Lafrenierea. Lundell on NHL:n viimeisessä listauksessa sijoitettu kolmanneksi Euroopassa pelaavista lupauksista.

Euroopan kymmenen kärjessä (siirryt toiseen palveluun) ovat suomalaisista myös Kärppien Topi Niemelä sekä Ässien Roni Hirvonen. Erityispiirteen tämän vuoden listoihin tuovat kolme kovaa saksalaista Tim Stützle, John-Jason Peterka ja Lukas Reichel.

Tim Stützle
Mannheimin Tim Stützle on arvioitu Euroopassa pelaavista kenttäpelaajista NHL:n varaustilaisuuden kuumimmaksi nimeksi.AOP

NHL-seurat ovat seuranneet vuonna 2001 syntynyttä Lundellia tiiviisti jo parin vuoden ajan. Poikkeustilanteessa siitä on hyötyä, etenkin kun vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden MM-kisat jäivät Lundellilta väliin käsivamman vuoksi.

Lundell keräsi toisella liigakaudellaan 44 ottelussa 10+18=28 pistettä.

– Varmasti he tietävät tarkkaan, millainen pelaaja olen ja miten olen viime aikoina kehittynyt. Omasta mielestäni pelasin tällä kaudella hyvin ja olen tyytyväinen. Olin joka pelissä aika lailla parhaimmillani ja paransin läpi kauden, Lundell sanoo.

Pelilliset näyttönsä Lundell on siis NHL-seurojen kykyjenetsijöille antanut, nyt on haastatteluiden vuoro. NHL-seurat ovat keskustelleet toki Lundellin kanssa aiemminkin, mutta keväällä lupauksen puhelin on soinut tiheämmin kuin koskaan.

– Täytyy laittaa kalenteriin ylös, että kaikki puhelut ja haastattelut muistaa. Kysymyksiä on tullut laidasta laitaan. He yrittävät tutustua minuun ja persoonaani.

Lundellin persoonakin on tullut parin viime kauden aikana hyvin ilmi: hän on rauhallinen, huumorintajuinen ja aina kohtelias ja ystävällinen. Kun luonteeseen ja vahvoihin lajitaitoihin lisätään erinomainen pelikäsitys ja terävä laukaus, ei pieni varausnumero tule yllätyksenä.

Eurooppalaisten kykyjenetsijöiden työ korostuu

Lundellin ja muiden huippulupausten taidot tiedetään, mutta joistakin pelaajista tietoa voisi olla enemmänkin. Tilannetta vaikeuttaa, että perinteinen sadan pelaajan testi- ja haastatteluleiri NHL Scouting Combine on peruttu.

NHL:n Euroopan kykyjenetsintätoimiston johtaja Göran Stubb puhuu kykyjenetsijöiden ja pelaajatarkkailijoiden tyhjiöstä. Hän kuitenkin korostaa poikkeustilanteessa eurooppalaisten kykyjenetsijöiden merkitystä.

– Yleensä NHL-seurojen pääscoutit ja general managerit tulevat myöhemmin keväällä katsomaan pelaajia Eurooppaan. Nyt eurooppalaiset scoutit ovat tärkeitä NHL-seuroille, kun puhutaan eurooppalaisista huippulupauksista, Stubb sanoo.

Yksi eurooppalainen kykyjenetsijä on Janne Kekäläinen, joka on työskennellyt Nashville Predatorsin kykyjenetsijänä jo yli 20 vuotta. Miten hän ja muut scoutit viimeistelevät työnsä, joka jäi kesken?

– Katson videojärjestelmästämme pelaajia, joita olemme kauden aikana bonganneet. Olemme aloittaneet yhteiset katselu- ja kommentointisessiot ja pikkuhiljaa tihennämme tahtia, Kekäläinen kertoo.

– Ei ole yhtään pelaajaa, jota emme olisi nähneet riittävästi. Mutta, olisimme mieluusti nähneet muutamaa pelaajaa vieläkin enemmän.

Göran Stubb
Göran Stubb painottaa eurooppalaisten kykyjenetsijöiden merkitystä tämän kesän varaustilaisuudessa.AOP

Kekäläinen toteaa puhelun aikana useasti, ettei poikkeuksellinen maailmantilanne hetkauta varaustilaisuuden yleiskuvaa – samat pelaajat ovat listojen kärjessä kuin normaalioloissakin. Toki tapahtumia ja listojen hiomista olisi Nashvillenkin organisaatiossa riittänyt pitkälle kesään.

Jos jääkiekko ei olisi jäissä, olisi Kekäläinen ollut viime viikonloppuna Michiganissa seuraamassa alle 18-vuotiaiden MM-turnauksen loppuhuipennusta ja matkannut finaalin jälkeen suoraan Predatorsin toimistolle Nashvilleen. Nyt hän on Helsingissä.

– En usko, että kukaan muuttaa tässä vaiheessa kaiken mahdollisen. Tilanne olisi mielenkiintoinen, jos tämä olisi alkanut lokakuussa ja pelaamatta olisi jäänyt marraskuusta lähtien kaikki maajoukkuetapahtumat,

Kekäläinen kelaa puheessaan ajan takaisin lokakuuhun ja korostaa yhden kauden merkitystä.

– En välttämättä arvostanut tiettyä pelaajaa riittävästi vielä lokakuussa. Joku toinen pelaajista taas saattoi pudota listallani kauden mittaan. Miten olisi käynyt, jos kausi olisi keskeytynyt jo silloin?

NHL:n varaustilaisuus jo ennen juhannusta?

Tällä hetkellä siis sekä NHL- että eurooppalaisseurojen pelaajatarkkailijat ja kykyjenetsijät kelailevat videoita. Kun ovet lyötiin kiinni, vaikeutui työ myös SM-liigaseurojen pelaajatarkkailijoilla. Sopimuksia ei tehdä eikä halleille mennä.

Helsingin IFK:n pelaajatarkkailija Harri Rindell ehti nähdä heinäkuusta 2019 lähtien maaliskuuhun saakka yli 140 ottelua jääkiekkoa paikan päällä.

– Arki on muuttunut totaalisesti ja varsinkin illat tuntuvat oudoilta, koska olen tottunut olemaan iltaisin katsomassa pelaajia ja analysoimassa, Rindell kertoo.

Läsnäolo on ehdottoman tärkeää. Pelaaja täytyy nähdä kokonaisvaltaisesti kentällä.

Harri Rindell pelaajatarkkailusta

Hän painottaa, että pelaajatarkkailijat käyttävät normaalistikin paljon videoita apuvälineinään, mutta hallielämää ei voi korvata.

– Läsnäolo on ehdottoman tärkeää. Pelaaja täytyy nähdä kokonaisvaltaisesti kentällä. On hyvä nähdä esimerkiksi, miten pelaaja reagoi, kun joukkue onnistuu tai miten hän reagoi, kun itse epäonnistuu, Rindell kertoo.

Rindell kokee tilanteen ankaraksi etenkin nuorille, varausiässä oleville pelaajille. Kuten 18-vuotiaalle Anton Lundellille.

– Onhan tämä todella kova kolaus näille kavereille. Osa ottaa tämän kuitenkin juuri oikealla tavalla ja harjoittelee yksinään entistä kovempaa. Oma-aloitteisuus ja itsensäohjaaminen näyttelee merkittävää osaa.

Mutta koska Lundell ja muut varausiässä olevat pelaajat saavat helpotusta odotukseensa eli tiedon NHL:n varaustilaisuuden ajankohdasta? Annetaan Stubbin kertoa.

– Heti kun NHL selvittää, pelataanko enää vai ei. Kun päätös tehdään, tiedämme miten varaustilaisuus järjestetään. Voi jopa olla, että tapahtuma järjestetään ennen juhannusta, Göran Stubb kertoo.

Stubbin mukaan yksi asia on varma: normaalia varaustilaisuutta ei tänä vuonna nähdä, luvassa on jotain ennennäkemätöntä. Tästä saatiin jo esimerkki NFL:n varaustilaisuudessa viime viikolla. Tilaisuus järjestettiin videoyhteydellä etänä.

Lue myös:

Urheilunälkää riittää Yhdysvalloissa – NFL:n virtuaalinen drafti rikkoi katsojaennätykset

Miro Heiskanen haluaa voittaa historiallisen palkinnon – puolustaja on myös valmis pelaamaan, jos NHL-kausi jatkuu: "Vielä ei voi levähtää"

Entinen NHL-tähti soitti Marko Yrjövuorelle ja pyysi apua pahasti loukkaantuneen suomalaislupauksen kanssa – näin Rasmus Kupari kuntouttaa itseään kohti NHL:ää

NHL varautuu kauden jatkumiseen jopa elokuulle – "Olemme huomanneet, että meillä saattaa olla suurempi aikaikkuna kuin mitä alun perin ajattelimme"