Hyppää sisältöön

Isojen kisojen mies Leo-Pekka Tähti ahertaa eristyksissä Los Pacosissa – jääräpäisen urheilijan uusi harjoitusmetodi toi lisämotivaatiota: "Vasikka pääsee irti"

Leo-Pekka Tähti käyttää harjoitusrullia ensimmäistä kertaa urallaan.

Leo-Pekka Tähti
Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti käyttää ensimmäistä kertaa urallaan harjoitusrullia.

Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti on ollut kotonaan Fuengirolan Los Pacosissa hyvin poikkeuksellisissa oloissa maaliskuun puolivälistä lähtien. Hän elelee eristyksissä neljän seinän sisällä kuten muutkin Espanjassa asuvat. Jo yli kymmenen talvea Espanjassa viettänyt Tähti aikoo palata Suomeen vasta kesäkuussa.

– Tyttöystäväni asuu täällä ja minulla on asunto täällä. Koen, että olen voinut harjoitella näissä oloissa suunnilleen yhtä hyvin kuin Suomessa olisi ollut mahdollista, perustelee Tähti päätöstään jäädä Aurinkorannikolle kesäkuulle saakka.

Tähdellä on nyt ensimmäistä kertaa käytössään harjoitusrullat.

– Olen ehkä vähän tällainen vanhan liiton jäärä kelaaja. Tilanne on ollut kuin Kalle Palanderilla, jolla ei pipo meinannut vaihtua kypärään millään. Olen aikaisemminkin pärjännyt ilman rullia ja ajattelin, että kai tässä voi sinnitellä uran loppuun näin.

Nyt rullat ovat kuitenkin olleet kovassa käytössä ja Tähti kokee, että harjoitteluun on tullut uusia virikkeitä. Harjoitusrullat suorastaan pelastivat Tähden kevään.

– Entinen valmennettavani lähetti nämä rullat postissa. Moni muu paketti on jäänyt matkalle, mutta onneksi nämä tulivat perille. Ensimmäiset kaksi viikkoa rullien kanssa olivat kuin kuherruskuukausi! Motivaationi on kasvanut vielä lisää kun olen löytänyt oikeat säädöt rulliin.

Rullat eivät jää vain korona-ajan harjoittelun korvikevälineeksi. Tähti aikoo käyttää rullia jatkossa myös kisalämmittelyissä. Tällä hetkellä käytössä olevia rullia ratakelaaja ei aio Suomeen kiikuttaa.

– Nämä nykyiset rullat painavat 19 kiloa. Pitää saada jostain helpommin kuljetettava malli jota voi käyttää kisareissuilla.

Leo-Pekka Tähti on voinut koronakaranteenissa harjoitella Espanjassa yhtä hyvin kuin Suomessa.

Kilpailukauden kohtalo avoin

Tähden valmentajana on jo pitkään toiminut Juha Flinck. Kaksikko on päivittäin yhteydessä ja Flinck on päässyt seuraamaan valmennettavansa innovatiivista harjoittelua Los Pacosissa muun muassa Tähden lähettämien videoklippien välityksellä.

Kuhmoisista puhelimitse tavoitettu valmentaja on varma siitä että tulevana kesänä radalla nähdään tehokas kelaaja joka ei puudu harjoittelun tiimellyksessä.

– Vasikka pääsee irti kesäkuussa, kun Leo-Pekka aloittaa ulkoharjoittelun. Siinä meneekin kesä-heinäkuu heittämällä, kuvailee Flinck Tähden intoa ja motivaatiota.

Kilpailukauden kohtalo on vielä avoin. Puolan syyskuiset parayleisurheilun EM-kisat ovat vielä kalenterissa. Tähti kuitenkin arvelee että EM-kisoja ei järjestetä. Kilpailemaan Tähti kuitenkin uskoo pääsevänsä. Kauden aloitus osuu näillä näkymin elokuulle.

– Selkeätä määränpäätä ei tällä hetkellä oikein ole. Koetan pitää itseni kunnossa. Starttiharjoittelua en ole pystynyt juurikaan tekemään. Miten bravuurini lähtötekniikka ja kiihdytys toimii? Uskon että saan sen nopeasti hyvälle tasolle. Ei se ongelma ole, mutta ehkä isoin kysymys tällä hetkellä on se kuinka hitaassa kunnossa olen, Tähti pohtii.

– Se nähdään sitten elokuussa jos pääsen satasia vetämään. Voi olla, että 200 ja 400 metriä kulkevat yllättävänkin kovaa.

Lue myös:

.
.