Italialaisyritys sai tarpeekseen FIS:n fluorikiellosta, vaatii nyt 10 miljoonan euron korvauksia – Olli Rauste: "Laittaisin EU-komissioon kiireellisen tutkintapyynnön"

Italialainen voideyhtiö on lähettänyt Kansainväliselle hiihtoliitolle 10 miljoonan euron vahingonkorvausvaateen.

hiihtolajit
Hiihtokuvituskuva.
FIS:n asettama fluorikielto on puhuttanut hiihtopiirejä viime syksystä asti.Sergei Bobylev / TASS / All Over Press

Kuten Yle Urheilu kertoi vastikään laajassa ilmiöjutussaan, Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n päätös kieltää fluorivoiteet herättää hiihtopiireissä rajua kritiikkiä.

FIS päätti viime marraskuussa, että suorituskyvyltään ylivertaisten fluorivoiteiden käyttö ei ole enää sallittua kaudesta 2020–2021.

Ilmoitus oli shokki niin huoltojoukoille kuin voidevalmistajille, sillä fluori on ollut likaa ja vettä hylkivänä aineena ylivertainen jo 1980-luvulta. Fluorin merkitys on viime vuosina vain korostunut, kun talvet ovat olleet leutoja.

FIS perusteli fluorikieltoa muun muassa heinäkuussa voimaan tulevalla EU-säädöksellä, jota tehokkaimmat fluorivoiteet eivät täyttäneet vielä viime kaudella. Voidevalmistajilla on kuitenkin nyt tarjota EU-säädökset täyttäviä fluorivoiteita, koska raaka-ainetuottajat ovat vieneet fluorin puhdistusprosessin aiempaa pidemmälle.

FIS ei silti hyväksy uusia säädökset täyttäviä tuotteita. FIS:n hallituksen suomalaisjäsen Martti Uusitalo perusteli liiton kielteistä kantaa väittämällä, ettei FIS ei pysty valvomaan nykyteknologialla, onko urheilijalla käytössään vanha vai uusi voide.

Tätä argumenttia useat suomalaiset ja kansainväliset voidevalmistajat eivät sulata, vaan he katsovat olevansa oikeutettuja käyttämään EU-säädökset täyttäviä tuotteitaan.

Kritiikki FIS:iä kohtaan ei ole jäänyt pelkästään sanalliselle asteelle. Muun muassa maastohiihdon ja alppihiihdon voidebisneksessä vaikuttava italialainen Maplus hakee kansainväliseltä kattojärjestöltä tuntuvaa korvausta liiketoiminnan haittaamisesta.

– Olemme aloittaneet lakitoimet FIS:iä vastaan. Olemme jättäneet FIS:lle korvausvaateen, johon emme ole saaneet vielä vastausta. Haemme kymmenen miljoonan euron vahingonkorvauksia, Maplusin pomo Elena Mostoni kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Mostonin johtama Maplus ei ole tavallinen voideyritys, sillä se on osa isoa italialaista kemianlaitosta. Kun muut voidefirmat joutuvat hankkimaan fluorinsa raaka-ainetuottajilta, Maplus on omavarainen.

Iivo Niskanen saavutti pronssia lämpimässä kelissä käydyssä 15 kilometrin väliaikalähdössä Seefeldin MM-kisoissa 2019. Ilman fluorivoiteita hänen loppuaikansa olisi ollut monta minuuttia heikompi.
Iivo Niskanen saavutti pronssia lämpimässä kelissä käydyssä 15 kilometrin väliaikalähdössä Seefeldin MM-kisoissa 2019. Ilman fluorivoiteita hänen loppuaikansa olisi ollut monta minuuttia heikompi.imago sportfotodienst / All Over Press

Mostonin mukaan kymmenen miljoonan euron korvausvaade koostuu tutkimustyöstä ja investoinneista, joita yhtiö on tehnyt viiden viime vuoden aikana muokatessaan toimintaansa uusien EU-säädösten mukaiseksi.

Muutostyö on FIS:n fluorikiellon myötä valumassa hukkaan ainakin korkeimman kategorian kilpaurheilussa, siis päänäyteikkunassa. Taloudellisten vahinkojen lisäksi Maplusia hiertää FIS:n päätöksentekotapa.

– Minusta on ongelmallista, ettei FIS ole esittänyt tälle päätökselle mitään tieteellisiä perusteita.

– Muutamat yritykset ovat olleet yhteydessä meihin ja ilmaisseet halunsa tukea meitä, Mostoni kertoo.

Mostoni ei halua toistaiseksi kommentoida, miten hänen yrityksensä toimii, jos – ja todennäköisesti kun – FIS ei tule vastaan korvausvaatimuksessa.

EU:n kautta oikeutta

Urheilujuristi ja varatuomari Olli Rausteen mukaan voideyritysten kannalta tehokkain tapa hakea oikeutta olisi valittaa FIS:n toiminnasta EU:n komissioon, joka valvoo kilpailulainsäädäntöä.

Rauste kummeksuu Yle Urheilun haastattelussa, että Maplus on lähtenyt ajamaan asiaansa korvausvaateella.

– Voihan sitä noinkin lähestyä. Itse laittaisin komissioon kiireellisen tutkintapyynnön, että tämä FIS:n päätös pitää määrätä täytäntöönpanokieltoon, kunnes on selvitetty, onko siirtymäaika ollut riittävä. Monopoliasemassa oleva lajijärjestö ei saa muuttaa teknisiä vaatimuksia niin nopeasti, ettei alan toimijoilla ole riittävästi aikaa valmistautua ja sopeutua muutokseen, Rauste sanoo.

Kilpailulainsäädäntöön liittyvissä kysymyksissä tuomiovaltaa käyttää EU:n komission lisäksi EU:n tuomioistuin.

– Jos komissio tai tuomioistuin katsoisi, että FIS:n antama siirtymäaika on näille firmoille liian lyhyt mitä tulee muutokseen sopeutumiseen, kyseessä olisi määräävän markkina-aseman väärinkäyttö. Siitä voi seurata vahingonkorvausvelvollisuus, Rauste sanoo.

Rausteen mukaan lainopillisesta näkökulmasta FIS:n äkillistä päätöstä kieltää fluori puoltaisi raastuvassa vain yksi tekijä.

– Ainoa tilanne, jossa muutos voisi olla mahdollista ilman siirtymäaikaa, olisi selvät terveydelliset syyt. Pitäisi olla yks kaks todettu, että fluorin käytöstä aiheutuu niin suuri terveysriski, että se on kiellettävä heti. En ole perehtynyt, onko tällaista terveydellistä syytä, mutta tietysti maalaisjärki sanoo, että jos sitä on käytetty iät ja ajat, tuskinpa se on yhdestä vuodesta kiinni.

Mikäli Maplus kantelisi FIS:n päätöksestä EU:n komissiolle, Rauste arvioi, että Mostonin mainitsemat sympatiat muilta yrityksiltä voisivat olla hyödyllisiä.

– Mitä suurempi markkinaosuus tutkintapyynnön tekijöillä olisi, totta kai sillä olisi iso merkitys. Periaatteessa lainsäädäntö lähtee siitä, ettei pientäkään firmaa saisi sulkea pois markkinoilta tämmöisellä yllättävällä sääntömuutoksella, vaan siinä pitäisi aina antaa siirtymäaika. Jos asian taakse tulee enemmän firmoja, selvityspyynnöllä on suurempi painoarvo, Rauste sanoo.

Lue lisää:

Suomalaisen hiihtopomon ja norjalaisen olympiavoittajan toiminnasta kovaa kritiikkiä – Yle Urheilu kertoo nyt, mitä kätkeytyy hiihtopiirejä yli neljä kuukautta repineen kohupäätöksen taakse

FIS:n hallituksen jäsen Martti Uusitalo kiistää väitteet esteellisyydestään fluorivoidepäätöksessä – "Ei ole ensimmäinen kerta, kun tämmöistä täysin posketonta spekulaatiota yritetään esittää"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat