Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tommi Mäkisen Viron firma takoi jälleen voittoa ja jatkaa kasvuaan – liikevaihto tuplaantui yli 30 miljoonaan euroon

Rallitalli Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkisen Viron firmalla menee taloudellisesti erittäin hyvin. Viime tilikaudella voittoa kertyi reilut 2,5 miljoonaa euroa.

ralliautoilu
Tommi Mäkinen
Tommi Mäkinen perusti yrityksen Viroon vuonna 2015.Vesa Pöppönen / AOP

Tommi Mäkisen Virossa toimiva yritys, Tommi Mäkinen Racing OÜ, jatkoi viime tilikaudella kovassa kasvuvauhdissa. Yhtiön liikevaihto tuplaantui toissavuodesta ja nousi reiluun 31 miljoonaan euroon. Vielä vuonna 2018 liikevaihto oli reilut 15 miljoonaa euroa.

Viron yrityksen tilinpäätöstiedoista selviää, että vuoden 2019 myyntitulot olivat peräisin liki kokonaan Japanista ja ne liittyivät WRC-toimintaan. Loput, eli reilut 1,5 miljoonaa euroa myynnistä tuli Suomesta.

Viime tilikaudella voittoa kertyi 2,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2018 summa ylsi liki 8,5 miljoonaan, joka oli Mäkisen Viron yritykselle sen historian suurin. Vuosina 2017 ja 2016 yhtiön toiminta oli vielä pienimuotoista ja voittoa se sai vuositasolla alle 5 000 euroa.

Tommi Mäkisen johtama Toyota Gazoo Racing -talli aloitti vuonna 2017 kehittämällään WRC-autolla rallin MM-sarjassa. WRC-auton kehitystyötä ja koko liiketoimintaa logistiikasta lähtien Mäkinen on pyörittänyt Jyväskylän Puuppolassa, jonka hän on yhä sanonut olevan rallitallin päätoimipiste. Suomen yritys, Tommi Mäkinen Racing Oy, on tehnyt miljoonavoittoja kuluneilla tilikausilla Japanista tulleen Toyotan rahoituksen voimin.

Tallinnan huoltokeskus sijaitsee Tallinnan lentokentän vieressä.
Toyotan uusi huoltokeskus sijaitsee Tallinnan lentokentän vieressä uudella Peetrin teollisuusalueella. Tukikohta on kaksikerroksinen ja pinta-alaltaan noin 2 800 neliömetriä.

Vuonna 2017 julkisuudessa uutisoitiin, että Mäkinen aikoo siirtää tallin toimintoja Viroon. Päätöstä hän perusteli logistisilla syillä. Autojen huolto oli tarkoitus toteuttaa Virossa, mutta tuotekehitys yhä Jyväskylässä. Viron tukikohta avattiin syksyllä 2018, kolme vuotta Tommi Mäkinen Racing OÜ:n perustamisen jälkeen.

Viron yrityksen vuosikertomuksen mukaan Mäkisen ja yhtiön johtoon kuuluvan Mia Miettisen tavoitteena on kasvattaa yhtiötä edelleen etelänaapurissa.

Kuluvan vuoden näkymiksi kerrotaan, että koronaviruspandemian keskeyttämästä rallin MM-sarjasta huolimatta Tommi Mäkinen Racing OÜ jatkaa liiketoiminnan laajentamista vuonna 2020, tavoitteenaan kasvattaa liiketoiminnan volyymeja, voittoja ja työntekijöiden määrää.

Viron yrityksen työntekijöitä määrä on kasvanut Tommi Mäkinen Racing OÜ:n toimintavuosina. Viime vuonna Virossa työskenteli yhteensä 36 työntekijää, joka oli 12 henkilöä enemmän vuoteen 2018 verrattuna. Vielä vuonna 2017 henkilöstöä oli kuusi.

Viron yritysverotus on Suomea kevyempää, sillä yrityksen tulosta verotetaan vasta osingonjaon yhteydessä. Tuloveroa ei siis tarvitse maksaa, mikäli yrityksen tekemä tulos jätetään yhtiön kassaan tai investoidaan uudelleen.

Lue myös:

MM-sarjaa johtava Toyotan rallitalli huoltaa autonsa nyt Tallinnassa – katso juhlakuvat tukikohdan avajaisista

Tommi Mäkinen tahkoaa rallitallillaan tulosta, josta 2010-luvun taitteessa vain haaveili – yhtiölle viime tilikaudella miljoonavoitot: "Tämä on juuri sitä mitä me laskeskelimme"

Toyotan rallitallin ydin ja pääkonttori säilyvät Puuppolassa – Tallinnassa tukena logistiikkakeskus

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat