Suora

  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 5. osakilpailu, Hell RX
  • Urheiluruutu

Jopa pelaajien peseytymiseen pitäisi puuttua – Italiassa kehiteltiin monimutkainen suunnitelma huippujalkapallon pelaamiselle, tässä ovat 47-sivuisen esityksen ydinkohdat

Yle Urheilu selvitti keskeiset kohdat Italian jalkapalloliiton laatimasta protokollasta, jota tulisi noudattaa ennen kuin sarjapelit käynnistyisivät.

jalkapallo
Romelu Lukaku Inter
Serie A:ta pelattiin vielä maaliskuun alussa tyhjille katsomoille.Getty Images

MONZA. Italiassa alkaa ensi maanantaina koronakevään kauan odotettu "vaihe 2", joka vaikuttaa ratkaisevasti myös urheiluun. Kun yhteiskunnan tiukkoja kieltoja ja rajoituksia ryhdytään toukokuussa asteittain purkamaan, saadaan käytännön näyttöä siitä, onko esimerkiksi jalkapallon Serie A:ta realistista jatkaa.

Pääministeri Giuseppe Conte ilmoitti viime sunnuntaina, että joukkueharjoittelu voidaan aloittaa 18. toukokuuta. Conte ei ottanut kantaa sarjakauden jatkomahdollisuuksiin.

Italian jalkapalloliiton (FIGC) laaja asiantuntijaryhmä on laatinut maan hallitukselle 47-sivuisen esityksen protokollasta, jota tulisi noudattaa sarjapelejä edeltävällä harjoitusjaksolla. Nuorisokulttuuri- ja urheiluministeri Vincenzo Spadaforan mukaan säännöstöehdotus ei ole vielä riittävän yksityiskohtainen, vaan vaatii täydennyksiä ja täsmennyksiä.

Hallitus vastaanotti jalkapalloliiton kaksiosaisen esityksen 18. huhtikuuta. Ensimmäinen osa sisältää puhtaasti lääketieteeseen ja tartuntariskiin perustuvan normiston. Toisessa osassa käsitellään itse urheilupuolta, kuten sääntömääräyksiä harjoituskeskuksissa ja kenttätoiminnassa.

Vaikka toimintamalliehdotusta parhaillaan tarkennetaan, sen pääsisältö jää lopulliseen protokollaan. Yle Urheilu selvitti esityksen yhdinkohdat.

Näin jalkapallo voisi jatkua

Joukkueiden tulee kolme tai neljä vuorokautta ennen harjoitusleirejään aloittaa koronavirustestit ja ”360-asteiset” terveystarkastukset, joihin sisältyvät muun muassa verikokeet ja sydänkuvaukset. Pelaajat jaetaan testien perusteella A-, B- ja C-ryhmiin eli COVID-19:sta parantuneisiin, taudin vain lievin oirein sairastaneisiin sekä tartunnan välttäneisiin.

Jos testit paljastavat positiivisia tapauksia, virusta kantavien pelaajien on välittömästi eristäydyttävä karanteeniin ja tarvittavaan hoitoon. Jatkotutkimuksissa selvitetään mahdollisia keuhkovaurioita ja -komplikaatioita.

Sarjakauden keskeydyttyä kotimaihinsa matkustaneiden pelaajien on Italiaan palattuaan jäätävä vähintään kahden viikon karanteeniin, jonka jälkeen heidät testataan. Positiivinen tulos luonnollisesti estää pelaajaa liittymästä joukkuetoimintaan.

milan genoa serie a
Tältä näytti Milanon San Sirolla, kun Milan ja Genoa kohtasivat tyhjällä stadionilla maaliskuun alussa.Getty Images

Harjoitusleirien arkeen kuuluvat hengityssuojaimet, vähintään kahden metrin fyysiset turvavälit, pelaajien jokapäiväinen testaus, ruumiinlämmönmittaus ja muu terveyskontrolli. Harjoituskeskusten kaikki tilat on desinfioitava säännöllisin ja riittävän lyhyin väliajoin. Pelaajat asuvat yhden hengen huoneissa ja peseytyvät ainoastaan henkilökohtaisissa saniteettitiloissaan.

Leirit kestävät kolme viikkoa, joista ensimmäisen aikana ovat sallittuja vain henkilökohtaiset tekniikka- ja fysiikkaharjoitukset. Toisella ja kolmannella viikolla voidaan vähitellen palata kohti normaalia harjoittelua, joka saa jo sisältää joukkueiden sisäisiä pelejä ja muuta kontaktia.

Jos leirin aikana todetaan uusia tartuntatapauksia, koko urheilutoiminta tulee keskeyttää välittömästi. Samalla pelaajat, joukkueen muut jäsenet ja treenikeskuksen kaikki työntekijät on viipymättä testattava, kuten leirin alkaessa.

Kausi saatava käyntiin kesäkuun puolivälissä

Protokolla korostaa, että hengityssuojia on käytettävä ja fyysisiä etäisyyksiä kunnioitettava koko harjoitusjakson ajan. Esityksen loppuosa sisältää kasvomaskien käyttöohjeet ja esittelee eri suojaintyypit.

– Kun olemme hallituksessa vastaanottaneet FIGC:n päivitetyn ehdotuksen, voimme taas arvioida kokonaistilannetta, Spadafora sanoi alkuviikolla.

– Lopullisia päätöksiä ei ole jätetty tekemättä siksi, että olisimme saamattomia, vaan siksi, ettemme ole vielä voineet taata tarvittavaa turvallisuutta.

Serie A:ta on joukkueesta riippuen pelaamatta 12–13 kierrosta. Sarjakausi on viime viikolla myönnetyn lisäajan rajoissa kyettävä päättämään sunnuntaihin 2. elokuuta mennessä. Ottelut on FIGC:n arvion mukaan saatava käyntiin viimeistään 13.–14. kesäkuuta.

Jotta kaikki tämä voi toteutua, Italian hallituksen on ensiksi hyväksyttävä jalkapalloliiton täydentämä esitys.

Pian nähdään myös, kuinka päätöksiin vaikuttaa naapurimaa Ranskan tiistainen linjaratkaisu olla pelaamatta pääsarjakautta loppuun.

Lue myös:

Jalkapallon huippusarjat yritetään pelata väkisin loppuun rahan takia, vaikka hurjassa suunnitelmassa on iso riski – yksi koronatartunta romuttaa kaiken

Italiassa pääministeri ei vielä päättänyt Serie A:n jatkumispäivää – urheilijat harjoittelemaan viikon päästä

Valioliiga suunnittelee paluuta kesäkuun alkuun – maailman pelaajayhdistys pelkää huonon signaalin lähettämistä muulle yhteiskunnalle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat