Suomen MotoGP-osakilpailu peruttu – Kymiringillä ajetaan kesällä 2021

Myös Saksan ja Alankomaiden osakilpailut on peruttu.

Kymiringin MotoGP-osakilpailuun on myyty 37 000 lippua. Lippujen hinnat palautetaan tai liput siirretään seuraavan vuoden osakilpailuun. Arkistokuva viime kesältä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Suomessa ei ajeta ensi heinäkuussa ratamoottoripyöräilyn MotoGP-osakilpailua.

Iitin Kymiringille suunniteltu osakilpailu siirtyy vuodelle 2021 koronaviruspandemian takia.

Osakilpailun perumisesta päätti ratamoottoripyöräilyn kansainväliset MM-kilpailuoikeudet omistava espanjalainen Dorna Sports yhdessä Kymiringin ja Lahti Eventsin kanssa.

Osakilpailun siirtyminen lykkää myös Kymiringin viisivuotisen MotoGP-sopimuksen alkamista. Kaksipyöräisten kuninkuusluokka nähdään Kymiringillä vuosina 2021–2025.

Lipuista rahat takaisin

Järjestäjät perustelevat tapahtuman lykkäämistä sillä, että koronavirustilanteen on arvioitu kestävän Suomessa kesän yli. Nyt päällimmäisenä kysymyksenä on se, voidaanko kisoja ylipäätään järjestää turvallisesti tänä vuonna.

Kymiringin toimitusjohtaja Markku Pietilän mukaan tapahtuman siirtäminen loppukesään ei olisi ollut aikataulullisesti mahdollista. Lisäksi on edelleen epävarmaa, milloin suurtapahtumia saa jälleen järjestää.

Suomen hallituksen tämänhetkinen linjaus on, että yli 500 hengen tapahtumat perutaan heinäkuun loppuun asti.

Kymiringin osakilpailuun oli myyty ennakkoon noin 37 000 lippua.

– Lipun ostaneille on lähtenyt viesti, että lippu kelpaa sellaisenaan vuoden 2021 tapahtumaan. Tai sitten voi hakea syyskuun loppuun saakka palautusta viralliselta lippukumppanilta Suomen Lippupisteestä, Lahti Eventsin toimitusjohtaja Emilia Mäki sanoo.

Merkittäviä talousvaikutuksia

Peruutuksesta koituu tulonmenetyksiä sekä Dornalle, Lahti Eventsille että aluevuokran kautta Kymiringin ratayhtiölle.

– On selvää, että Lahti Eventsille tulee menetyksiä palkkakuluista ja markkinointikuluista. Aluetalousvaikutukset ovat lisäksi tosi merkittävät. Arvio Suomen osakilpailun talousvaikutuksista on 30 miljoonaa euroa. Eli kyllä tämä osuus isosti matkailuun, Lahti Eventsin toimitusjohtaja Emilia Mäki sanoo.

Markku Pietilä kuvailee Kymiringin ratayhtiölle koituvia tulonmenetyksiä merkittäviksi. Euromääriä hän ei kerro.

– Kyllä ratayhtiö pääsee tästä eteenpäin ja jatkaa toimintaansa, Pietilä sanoo.

Myös Lahti Events uskoo, että yhteistyö jatkuu tulevaisuudessa.

– Kumppaneiden kanssa on käyty keskustelua maaliskuusta alkaen. Kaikki kumppanit ja sponsorit ovat sitä mieltä, että haluavat jatkaa yhteistyötä ensi vuonna. Siirtokeskusteluja on käyty positiivisin tunnelmin ja kaikki ymmärtävät tilanteen, Emilia Mäki sanoo.

Suomen osakilpailun lisäksi Dorna Sports peruu Saksan Sachsenringin ja Alankomaiden Assenin osakilpailut. Ne oli määrä ajaa kesäkuun lopulla.