Tokion olympialaisten siirrosta tulee KOK:lle kustannuksia "useita satoja miljoonia dollareita"

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach luottaa siihen, että Tokiossa kisataan kesällä 2021.

Tokio 2020
olympiarenkaat
Getty Images

Kansainvälinen olympiakomitean (KOK) täytyy tarkastella tekemisiään ja prioriteettejaan koronaviruspandemian ja Tokion olympialaisten siirtymisen takia, KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach kirjoitti olympialiikkeelle suunnatussa kirjeessään.

Japani on käyttänyt jo lähestulkoon 13 miljardia dollaria kisoihin, mutta Bachin mukaan Tokion olympialaisten historiallinen siirto vuodella eteenpäin tulee myös KOK:lle kalliiksi.

– Vaikka vielä on liian aikaista puhua tarkoista luvuista, tiedämme jo, että kisojen siirrosta tulee meille kustannuksia useita satoja miljoonia Yhdysvaltain dollareita, Bach kirjoitti.

Bachin mukaan KOK ei väistä talousvelvotteitaan kisajärjestäjille, mutta joutuu todennäköisesti tämän takia turvautumaan leikkauksiin omissa toimissaan. Bach korosti, että jokaisen täytyy tehdä uhrauksia ja kompromisseja.

– Tällä hetkellä kukaan ei tiedä, miltä koronaviruspandemian jälkeisen maailman realiteetit näyttävät. Se on kuitenkin selvää, että tuskin kukaan meistä pystyy pitämään kiinni jokaisesta hankkeesta tai tapahtumasta, mitä ennen kriisiä oli suunniteltu.

Bachin mukaan koronan aiheuttama kriisi voi olla mahdollisuus urheilulle kehittyä, mutta varoitti myös, etteivät urheilutapahtumat välttämättä ole enää samanlaisia kuin aiemmin.

Tokion olympialaisten kisajärjestelytoimikunnan johtaja Yoshiro Mori on varoittanut, että jos koronaviruspandemiaa ei saada kuriin vuoden aikana, kisoja ei voida enää siirtää, vaan ne pitää perua.

Bach luottaa kuitenkin siihen, että Tokiossa kisataan vuoden 2021 heinä-elokuun vaihteessa.

– Järjestelykomitea on luonut strategiat, joilla nämä siirretyt kisat tehdään mahdollisiksi ja menestyksellisiksi, Bach sanoi.

Lue myös:

Tokion olympiapomo varoittaa kisojen peruuntumisella kokonaan – siirtäminen ei ole enää vaihtoehto

Japanilaisprofessori suhtautuu epäillen Tokion kesäkisojen järjestämiseen ensi vuonnakaan

Tokion kisojen ympärillä yhä epävarmuutta – "Meillä ei ole B-suunnitelmaa"

Tokion olympialaisten järjestäjät ovat huolissaan, vaikka kisoja jo lykättiin vuodella: "Kukaan ei pysty sanomaan, saadaanko tilanne kuriin"

Tokion olympiakylälle on löytymässä käyttöä – voisi toimia väliaikaisena sairaalana

Lisäkustannuksia, kisakylän asuntojen kohtalo ja yli-ikäiset jalkapalloilijat – Tokion olympialaisten siirto aiheutti monia ongelmia kisajärjestäjille

Historiallinen päätös – olympialaisia ei ole koskaan aikaisemmin siirretty, vain sodat ovat estäneet kisojen järjestämisen

Lähteet: AFP, Reuters

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat