1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Urheilupolitiikka

Näin hallituksen koronatuet urheilulle jaetaan – Veikkaus- ja SM-liigaseurat voivat saada maksimissaan 50 000 euroa, osalle ei tukea lainkaan

Yhteensä huippu-urheilulle on tarjolla enintään kolme miljoonaa euroa.

Pelicans sai aiemmin 100 000 euroa Business Finlandin tukia eikä siksi voi saada hallituksen avustusta. Kuva: Miikka Jääskeläinen / AOP

Hallituksen urheilulle myöntämä 20 miljoonan euron tukipaketti on avautunut urheiluseurojen, -järjestöjen ja -tapahtumien hakuun. Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi tukien hakukriteerit torstaina.

Huippu-urheiluun eli ylimpien ja divisioonatasojen keskeytyneille kilpasarjoille ja niiden lajiliitoille tästä summasta on kohdennettu enintään kolme miljoonaa euroa.

Avustus on tarkoitettu koronaviruspandemiasta johtuvaan muuttuneeseen työtilanteeseen. Näitä avustuksia voidaan siis poikkeuksellisesti myöntää urheilijoiden palkkoihin. Avustusten jakamisesta seuroille vastaavat sarjojen taustayhtiöt eli Jääkiekon SM-liiga Oy ja Jalkapalloliiga ry sekä lajiliitot.

Haun avautumisen yhteydessä tarkennettiin myös tuen myöntämisen kriteerejä, joiden perusteella isoimpiin rahapotteihin voivat päästä kiinni Veikkaus- ja SM-liigaseurat.

Miesten jalkapallon ja jääkiekon pääsarjojen seuroille avustusta myönnetään enintään 50 000 euroa seuraa kohti. Muille kansallisten pääsarja- ja divisioonatason seuroille avustusta myönnetään suhteessa seurassa pelaavien ammattilaisurheilijoiksi katsottujen pelaajien määrään.

Palkkakustannuksia voidaan kattaa yhdessä seurassa enintään kahden kuukauden ajalta. Yksittäisen pelaajan kuukausipalkasta voidaan avustuksella kattaa enintään puolet ja enintään 1 000 euroa/pelaaja/kuukausi.

Tuen saamisen edellytyksenä on, etteivät pelaajat saa olla lomautettuina avustuksen käyttöaikana. Avustusta ei myöskään saa jakaa seuralle, joka on saanut muuta valtionavustusta (Business Finland, ely-keskukset, Finnvera) koronaviruspandemian aiheuttamiin kuluihin. SM-liigaseuroista ainakin Pelicans, Ässät, Tappara ja Ilves sekä Veikkausliiga-seuroista ainakin Tampereen Ilves ovat saaneet Business Finlandin tukia.

15 miljoonaa euroa vielä korvamerkitsemättä

Hallituksen urheilulle myöntämän 20 miljoonan euron tukipaketin hakuperusteissa korvamerkittyä rahaa oli huippu-urheilun kolmen miljoonan lisäksi 2,1 miljoonaa euroa valtakunnallisille liikunnan koulutuskeskuksille.

Jäljelle jäävän vajaan 15 miljoonan euron jakokohteita ei ole eritelty. Liikunta- ja urheiluseurojen avustukseen ei ole puolestaan jyvitetty mitään tiettyä summaa.

Liikunta- ja urheiluseurat voivat hakea avustusta, jotta ne voivat järjestää toimintaa ja palveluita tavallisesta poikkeavin tavoin.

Perusteita avustuksen hakuun on kaksi: liikunta- ja urheiluseurat voivat anoa tukea poikkeusolosuhteiden aiheuttamaan talouden alijäämään sekä vaihtoehtoisten toimintatapojen eli esimerkiksi etä- tai digiohjauksen tai etävalmennuksen kuluihin koronaviruksen aikana.

Lue myös:

Urheilun koronatuet avataan hakuun torstaina – tutkija ihmettelee hätiköintiä ja esittää yllättävän näkemyksen: rahaa ei pitäisi jakaa vielä kenellekään

Suomi tukee urheilua naapureitaan vähemmän, vaikka Ruotsissa liikunta on saanut jatkua läpi koronaviruspandemian: "Valtio tukee kulttuuria ja taidetta selkeästi liikuntaa ja urheilua enemmän"

Hallitus lupasi 20 miljoonaa euroa urheilulle, mutta rahoja pitää odottaa vielä ainakin 1,5 kuukautta – "Jokainen päivä ja jokainen viikko tuntuu pahalta ja vaikealta"

Business Finlandin jakamat koronatuet eivät auta talousvaikeuksissa painivia urheiluseuroja – Pelicans sai 100 000 euroa, mutta lomautti valtaosan pelaajistaan