Miksi hallituksen koronatukipotista tuetaan ammattilaisurheilua, kun lapsia liikuttavat seurat kaipaavat euroja kipeimmin? Ministeri Kosonen: "Taustalla on tärkeämpi ajatus"

Urheiluministeri Hanna Kosonen korostaa, ettei tukea voi saada kahdesta eri paikasta.

Urheilupolitiikka
Ponnistuksen tyttöjengi treenaa.
Urheiluasioista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen mukaan koronatukieuroja tarvitsevat kipeimmin lapsia ja nuoria liikuttavat seurat.Mårten Lampén / Yle

Hallitus myöntää urheilulle 20 miljoonan euron tukipaketin, joista 5 miljoonaa euroa on korvamerkitty, mutta 15 miljoonan euron potin jakokohteita ei ole vielä eritelty.

Tukipaketista 2–3 miljoonaa euroa jaetaan huippu-urheilun sarjoille ja seuroille eli ammattilaisurheilulle. Vaikka urheiluasioista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen mukaan koronatukieuroja tarvitsevat kipeimmin lapsia ja nuoria liikuttavat seurat, on ammattilaisurheilun tukemisellekin tarvetta.

– On todella tarpeellista tukea nimenomaan ammattilaisurheilijoita ja sitä kautta seuroja, jotta meillä jatkossakin Suomessa on elinvoimaiset liigat ja sarjat SM-tasolla. Muuten voisi olla niin, että nämä liigat luhistuisivat seurojen myötä, Kosonen perusteli päätöstä Yle Urheilulle.

– Taustalla on myös tärkeämpi ajatus eli nämä liigaseurat ovat tosi isoja toimijoita nuorisopuolella. He auttavat omalta osaltaan lapsia ja nuoria liikkumaan, ja näiden tukeminen on lopulta se tärkein asia.

Ammattilaisurheilijat voivat jatkaa työtään

Huippu-urheiluun tarkoitettuja avustuksia voidaan myöntää poikkeuksellisesti urheilijoiden palkkoihin, joiden jakamisesta seuroille vastaavat sarjojen taustayhtiöt ja lajiliitot. Ministeri Kosonen korostaa, että rahojen juoksutus tapahtuu osakeyhtiöiden kautta, mutta tukieurot menevät urheilijoille.

Seurat, jotka ovat jo saaneet tukea esimerkiksi Business Finlandilta, ely-keskukselta tai TEM:ltä, eivät kuitenkaan voi saada lisätukea tästä potista. Kososen mukaan kahdesta paikasta ei voi saada tukea, sillä tarvitsijoita on niin paljon.

Jääkiekon SM-liiga- tai Veikkausliigaseura voi saada tukea enintään 50 000 euroa seuraa kohti. Ministeri toivoo, että tuo määrä auttaa seuroja nyt keväällä, vaikka hän ei yksittäisten seurojen osalta pystykään sanomaan, kuinka pitkälle tukieurot kantavat.

– Näemme tärkeäksi, että ammattilaisurheilijat saavat sen tuen käyttöönsä ja pystyvät jatkamaan työtänsä.

Hanna Kosonen
Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen vieraili helmikuussa monilajitapahtumassa, SM-viikolla Kontiolahdella.Tomi Hänninen

Ministeri: Kannattaa tarttua mahdollisuuteen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on kohdentanut ison osan tukipaketista, noin 12–13 miljoonaa euroa, seuratoimijoille. Tällä halutaan varmistaa, että tuki menee ruohonjuuritasolle. Tukea täytyy kuitenkin osata hakea ja perustella rahantarve.

Kevään aikana useat tapahtumajärjestäjät ovat kärsineet tuntuvia tappioita urheilukilpailujen peruuntumisesta. Muun muassa Kontiolahden ampumahiihdon maailmancupin järjestäjät ja Vantaan joukkuevoimistelun maailmancupin järjestäjät saivat ison loven tuloihinsa koronaviruksen takia.

– Meillä on heidän tappionsa hyvin tarkasti tiedossa ja se, miten paljon voimme tulla heitä vastaan. Nämä etenevät normaalisti hakuprosessilla. Lukuisia pienempiä urheilutapahtumia on myös peruttu. Sieltä kannattaakin tarttua nyt tähän mahdollisuuteen, Kosonen kehotti.

Hallituksen tukipaketti on tarkoitettu urheiluseuroille, järjestöille, opistoille ja tapahtumille, mutta ei yksilölajien huippu-urheilijoille. Ministeri Kososen mukaan yksilöurheilijoiden tulojen saanti on kokonaisuudessaan erilainen prosessi ja heille on omat tuet.

– Meillä on urheilija-apurahat, jotka on juuri jokunen aika sitten myönnetty. Ne ovat sen suuruiset kuin mitä tämän vuoden loppuun asti on myönnetty, Kosonen sanoi ja myönsi, että koronakriisi vaikuttaa varmasti ajan myötä yksilöurheilijoihinkin.

Tukikokonaisuus tarkoitettu tälle keväälle

Valtion liikuntaneuvoston tutkimus-, ennakointi- ja arviointijaoksen jäsen ja Likesin erikoistutkija Kati Lehtonen esitti keskiviikkona Yle Urheilun haastattelussa, että tukia olisi järkevä jakaa vasta myöhemmin, kun tiedetään, ketkä ovat kriisistä kärsineet pahiten.

Ministeri Kososen mukaan tukirahoille on tarvetta jo nyt ja tämä tukikokonaisuus on tarkoitettu nimenomaan tämän kevään tappioihin ja haasteisiin. Jos tilanne jatkuu pitkään, pitää sitä tarkastella uudelleen.

– Arvioimme tilannetta, kun näemme minkälainen runsaus hakijoissa on ja millä tavalla rahaa menee jakoon.

Kososen mukaan urheilu ja liikunta ovat äärimmäisen tärkeitä asioita tällä hetkellä niin suomalaiselle yhteiskunnalle kuin yksilöille henkisen kriisinkestävyydenkin kannalta. Hän odottaa myös aikaa, jolloin kriisin helpotettua päästään jälleen kilpailemaan ja jännittämään suomalaisten huippu-urheilijoiden menestymistä.

– Pidän urheilua kovasti agendalla hallituksessa, hän lupasi.

Lue myös:

Näin hallituksen koronatuet urheilulle jaetaan – Veikkaus- ja SM-liigaseurat voivat saada maksimissaan 50 000 euroa, osalle ei tukea lainkaan

Veikkausliigaseura jää ilman tärkeitä rahoja – hallituksen tukipaketin kriteerit ihmetyttivät ja aiheuttivat pettymyksen Ilveksessä: "Märällä rätillä naamaan"

Urheilun koronatuet avataan hakuun torstaina – tutkija ihmettelee hätiköintiä ja esittää yllättävän näkemyksen: rahaa ei pitäisi jakaa vielä kenellekään

Suomi tukee urheilua naapureitaan vähemmän, vaikka Ruotsissa liikunta on saanut jatkua läpi koronaviruspandemian: "Valtio tukee kulttuuria ja taidetta selkeästi liikuntaa ja urheilua enemmän"

Hallitus lupasi 20 miljoonaa euroa urheilulle, mutta rahoja pitää odottaa vielä ainakin 1,5 kuukautta – "Jokainen päivä ja jokainen viikko tuntuu pahalta ja vaikealta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat