Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

298 venäläisurheilijan epäilyttävät dopingnäytteet luovutettiin kansanvälisille lajiliitoille – testinäytteiden uudelleenanalysointi yhä käynnissä

Maailman antidopingtoimisto Wada on seulonut venäläisurheilijoiden tietoja ja testinäytteitä, jotka oli kerätty Moskovassa sijainneesta dopinglaboratoriosta.

doping
Dopingnäytteen analysointia.
Gettyimages

Maailman antidopingneuvosto Wada tiedotti torstaina, että se on jättänyt kansainvälisille lajiliitoille testituloksia venäläisten urheilijoiden antamista epäilyttävistä dopingnäytteistä. Lisäksi Wada on toimittanut testituloksia antidopingtyötä tekeville elimille.

Wadan mukaan kyseessä oli 298 venäläisurheilijan testitulokset, joita antidopingin kansainvälinen kattojärjestö on jakanut 27 kansainväliselle lajiliitolle ja 29 antidopingjärjestölle. Nämä voivat tuloksia tarkastellessaan tarvittaessa ryhtyä lisätoimiin.

Wadan tiedustelu- ja tutkintayksikkö seuloi venäläisurheilijoiden tietoja ja testinäytteitä, jotka oli kerätty Moskovassa sijainneesta dopinglaboratoriosta. Tutkintayksikön johtaja Günter Younger kertoi, että tietojen luovutus eteenpäin oli tapahtunut "erittäin haastavan, pitkäkestoisen ja monitahoisen tutkinnan jälkeen".

– Olemme astuneet askeleen eteenpäin, että huijarit saatetaan oikeuden eteen. Tämä on aina ollut päämäärämme, kun olemme tehneet työtä puhtaan urheilun ja urheilijoiden puolesta, Wadan Younger sanoi.

Wadan puheenjohtaja Witold Banka painotti, että Venäjällä tehdyn dopingvilpin tutkimukset jatkuvat. Moskovan dopinglaboratoriosta kerättyjen epäilyttävien testinäytteiden uudelleenanalysointi on edelleen käynnissä.

– Tämä ei ole vielä tien pää. Wadan johtama uudelleenanalysointi on paljastanut jo 57 uutta tapausta, Banka sanoi.

McLarenin raportti avasi dopinghaavat

Venäjän vaalima dopingkulttuuri paljastui loppuvuodesta 2015. Silloin ilmestyi kanadalaisen juristin Richard McLarenin koostama raportti, jossa selvitettiin, kuinka Venäjän huippu-urheilu pyöri systemaattisesti ja valtiojohtoisesti dopingin käytön ympärillä. Raportissa oli paljastuksia Venäjän talvella 2014 Sotshin kotiolympiakisoissa tekemistä räikeistä dopingrikkeistä.

McLarenin raportissa Venäjän antidopingtoimiston Rusadan rooli kyseenalaistettiin. Venäjän harjoittamalta antidopingtyöltä katosi samalla uskottavuus.

McLarenin raportti johti Venäjän sulkemiseen kesällä 2016 Rio de Janeiron olympiakisojen yleisurheilusta. Pyeongchangin talvikisoihin vajaat kaksi vuotta myöhemmin kilpailukiellossa ollut Venäjä osallistui niin sanotusti neutraalin lipun alla, venäläisten olympiaurheilijoiden joukkueena.

Lue myös:

Wadan johto vaihtuu – väistyvä pomo jätti ison mandaatin: "Sillä on halu, asiantuntemus ja lailliset keinot kitkeä vilppi ja korruptio"

Wadan päätös herättää itänaapurissa isoa vihaa – sekä Putin että Medvedev luonnehtivat Venäjään kohdistuvia rangaistustoimia poliittisiksi

Venäjän dopinghuijaus oli niin "ihmeellinen tarina", että kaikki urheilupomot eivät uskoneet sen olevan totta – härskin ohjelman paljastanut Richard McLaren kertoo tutkimusten värikkäistä vaiheista

Venäjän urheilupomot: Dopingia käytettiin järjestelmällisesti

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat