Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020

Lentopalloliitto odottaa suurtapahtumatukea: "Elintärkeää"

Valtion urheilulle suunnattu koronatuki on merkittävä lentopalloseuroille. Suurtapahtumatuki olisi puolestaan Lentopalloliitolle elintärkeä.

lentopallo
Harri Syväsalmi poseeraa kameralle.
Harri Syväsalmi.SUEK

Korona iski kotimaisten talvisarjojen palloilujoukkueisiin pahalla hetkellä, kun rahakkaat pudotuspelit jäivät pelaamatta. Tukea on kuitenkin tulossa opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Haku noin 20 miljoonan euron potista aukesi torstaina. Huippu-urheilulle siitä lohkeaa noin 3 miljoonaa ja valtakunnallisille liikunnan koulutuskeskuksille 2,1 miljoonaa euroa. Jäljelle jäävän 15 miljoonan euron pottia ei ole korvamerkitty.

Miesten jalkapallon ja jääkiekon pääsarjojen seuroille avustusta myönnetään enintään 50 000 euroa seuraa kohti. Muille kansallisten pääsarja- ja divisioonatason seuroille avustusta myönnetään suhteessa seurassa pelaavien ammattilaisurheilijoiksi katsottujen pelaajien määrään.

Lentopallon mestaruusliigaseura Loimaan Hurrikaani laskee menettävänsä noin 100 000 euroa nettotuloja, kun pudotuspelit jäävät pelaamatta. Loimaalaisten laskelma on tehty kolmen edellisen kauden pudotuspelien perusteella. Seitsemän kautta putkeen mitaleilla olleelle loimaalaisjoukkueelle tuki olisi toki tärkeä.

– Sillä pystytään kyllä jollakin tavalla selviämään tästä eteenpäin ja myöskin rakentamaan jatkoa. Pystytään ehkä pelaajienkin asemaa kohentamaan tulojen suhteen. Riippuen tietysti siitä, että minkä verran tukea tulee, Hurrikaanin puheenjohtaja ja lentopalloliiton hallituksen jäsen Harri Syväsalmi kertoo.

– Jalkapallossa tiedetään, että UEFA tukee Palloliittoa ja Palloliitto saa jakaa seuroilleen tukea. Tällaista mahdollisuutta ei ole ainakaan vielä näkynyt koripallossa ja lentopallossa. Varmasti yhtenä kriteerinä ministeriössä tulee olemaan avun saamisen tarve ja muualta mahdollisesti tulevat tuet. Kaikki tarvitsevat varmasti tukea. Koripallossa ja lentopallossa summat ovat euromääräisesti pieniä, mutta suhteellinen osuus on erittäin tärkeä. Se apu on tuiki tarpeen.

Niukat ajat vaativat kekseliäisyyttä ja Hurrikaani ei olekaan heittäytynyt vain mahdollisen tuen varaan. Seura myi jo ensi kauden avausotteluun 20, 50 ja 100 euron hintaisia pääsylippuja yli 400 ihmiselle. Tuloja kertyi yli 20 000 euroa. Lisäksi Hurrikaani on myynyt pelaajien aitoja pelipaitoja useamman tonnin edestä ja järjestää syksyllä golf-turnauksen varojen keräämiseen.

Syväsalmi on ollut töissä Opetus- ja kulttuuriministeriössä liikuntayksikön johtajana, joten hänellä on näkemystä ja kokemusta urheilun tukirahoista. Syväsalmi olisi jaksottanut tukia hieman, koska eri lajien tilanne vuoden kierrossa on erilainen. Tosin hän pohtii olisiko ministeriöllä suunnitelmana tuoda uusi lisäbudjetti myöhemmin niille lajeille, joilla vaikeimmat hetket ovat vielä tulossa.

Lisäksi Syväsalmi olisi käyttänyt seuratoiminnan kehittämistuen kriisiajan exit-strategiaan. Hänelle on kerrottu euromäärien olevan pieniä, mutta yhteensä kehittämistuki on 3,5 miljoonaa euroa.

– Tokkopa ne kaikki kehittämishankkeet pääsevät koronasta johtuen edes käyntiin. Ei ainakaan heti, osa ei vielä pitkään aikaan. Se olisi ollut jo jaettavissa. Nythän ministeriö on ilmoittanut, että tuet voitaisiin jakaa kesäkuun puolivälissä. Aika pitkä aika on odotella toukokuun alusta kesäkuun puoliväliin, kun on maaliskuusta saakka kärvistelty, Syväsalmi miettii.

Lentopalloliitolle suurtapahtumatuki elintärkeä

Torstaina julkaistusta tukihausta puuttui vielä suurtapahtumatuen haku. Sen pitäisi aueta toukokuun aikana. Lentopalloliiton yksi kivijaloista on nuorisolentopallotapahtuma Power Cup, jonka osuus liiton budjetista on merkittävä.

Lentopalloliitto siirtää koronan takia kesäkuussa järjestettävän tapahtuman vuodella eteenpäin. Liitto joutuu palauttamaan takaisin pelipassimaksuja 650 000–700 000 euroa.

– Jokainen ymmärtää, että viiden miljoonan budjetissa se on valtava takapakki. Kun entisestäänkin tase on vähän miinuksella, niin se on lentopalloliitolle elintärkeä tuki, Syväsalmi valottaa tilannetta.

Lentopallon 2021 EM-kisojen kohtalosta ei ole vielä uutta tietoa. Alustava ajankohta on syyskuun alussa 2021, jolloin Suomi pelaisi Tampereella alkulohkon ottelunsa. Vaihtoehtona on siirtää kisoja vuodella eteenpäin, jos lentopallon kansainvälinen kalenteri muuttuu. Syväsalmen mukaan kisojen siirtäminen käy lentopalloväelle ja -liitolle. Nuori joukkue olisi vuoden kokeneempi ja areena vaihtuisi Hakametsästä Tampereen uuteen areenaan. Taloudellisesti siirrosta ei tulisi ongelmia, jos liitto saa suurtapahtumatuen.

– Jos Power Cup pystytään järjestämään kesällä 2021, niin siinähän on taas tulonlähde. EM-kisojen kulut eivät lisäänny siinä suhteessa. En pitäisi kisojen siirtämistä minään kovin suurena haasteena, päinvastoin mahdollisuutena, Syväsalmi aprikoi.

Lue lisää:

Näin hallituksen koronatuet urheilulle jaetaan – Veikkaus- ja SM-liigaseurat voivat saada maksimissaan 50 000 euroa, osalle ei tukea lainkaan

Miksi hallituksen koronatukipotista tuetaan ammattilaisurheilua, kun lapsia liikuttavat seurat kaipaavat euroja kipeimmin? Ministeri Kosonen: "Taustalla on tärkeämpi ajatus"

Kehitysrahoitusta saanut Ilves irtisanoo sekä leikkaa koko henkilöstönsä palkkoja määräajaksi

Veikkausliigaseura jää ilman tärkeitä rahoja – hallituksen tukipaketin kriteerit ihmetyttivät ja aiheuttivat pettymyksen Ilveksessä: "Märällä rätillä naamaan"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat