1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. pesäpallo

Pesäpallossa luvassa nopeita päätöksiä, jos kokoontumisrajoituksia lievennetään – Joensuussa maksetaan vielä pelaajille palkkaa, mutta tuet auttaisivat: "Kesälajit tekevät isoja tappioita"

Pesäpalloliitossa kokoonnutaan heti alkuviikosta keskustelemaan sarjatoiminnan käynnistämisestä.

Miesten Superpesiskauden on tämän hetken tiedon mukaan tarkoitus alkaa heinäkuun alussa. Kuva: Jami Ivanoff / AOP

Hallitus pohtii koronaviruksen takia asetettujen rajoitusten purkamista jälleen maanantaina. Urheilussa odotetaan päätöksiä ja erityisesti yli kymmenen hengen kokoontumisrajoitusten poistoa. Jos siitä luovuttaisiin, ajankohtaiseksi voisi tulla harrastustoiminnan ja myös kilpaurheilun aloittaminen.

Palloilusarjakauden aloittaminen olisi viranomaisten salliessa mahdollista mm. jalkapallossa ja pesäpallossa. Pesäpalloliitossa kokoonnutaan heti alkuviikosta keskustelemaan sarjatoiminnan käynnistämisestä. Päätöksiä on luvassa nopeasti, kun hallitus on tiedottanut linjastaan rajoitusten suhteen.

Pesäpalloliitolla on valmius käynnistää alempien sarjatasojen otteluita ja mahdollisesti myös naisten superpesis. Aikaisemman suunnitelman mukaan naisten superpesiskausi voisi alkaa kesäkuun alussa ja miesten kuukautta myöhemmin.

Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Petri Pitkäranta kertoo, että seurat ovat pääsääntöisesti halukkaita pelaamaan, mutta toki poikkeuksiakin on. Terveystilanteen lisäksi talous on merkittävässä roolissa päätöksiä tehtäessä.

– Talouspuoli on tarkkaan käytävä läpi. Kumppanien tärkeys korostuu, mutta tässä tilanteessa täytyy sanoa, että valtiovallan on tultava apuun jollakin tavalla. Kesälajeista kaikkein pahiten kärsivät huippupesäpallo ja jalkapalloliiga.

– Täytyy muistaa koko ajan, että meidän täytyy ottaa huomioon vastuullisuus ja terveystilanne, mikä on sen hetken tilanne, kun niitä päätöksiä tehdään. Se ei voi olla vaikuttamatta meidän päätöksiin, Pitkäranta toteaa.

Joensuun Mailassa odotetaan hallituksen päätöksiä

Kahden viime kauden mestarijoukkue Joensuun Maila on ollut Yle Urheilun tietojen mukaan ainoa miesten Superpesis-seura, joka on maksanut koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen aikana pelaajille täyttä palkkaa.

– Maksamme pelaajille edelleen palkkaa, mutta reagoimme tilanteen mukaan. Vielä ei ole tehty leikkauksia, mutta hallitukselta on tulossa mielenkiintosia päätöksiä. Meidän on pakko reagoida, jos kauden avaus lykkääntyy tai meille alkaa tulla isoja menetettyjä tuloja katsojien puuttumisen vuoksi. Ei meilläkään pohjaton kassa ole, JoMan toimitusjohtaja Jonne Kemppainen sanoi.

– Pyrimme tekemään kaikkemme, että palkat pystytään maksamaan täydessä mittakaavassa. Jos joudutaan jotain leikkauksia tekemään, ne koskevat koko henkilökuntaa ja niistä tiedotetaan pelaajille ja henkilökunnalle hyvissä ajoin.

Hallituksen koronatuet tulivat torstaina hakuun. Niihin ei ole JoMassa vielä ehditty perehtyä, mutta muuten tukia on haettu.

– Olemme hakeneet monia eri tukia, mutta vielä ei ole tullut mitään vahvistuksia, että oltaisiin jotain saatu. Jos hallitukselta suoraan on mahdoliisuus hakea, ilman muuta haetaan.

Valtiovallan uudetkin tuet kesälajeille olisivat Kemppaisen mukaan tervetulleita.

– Kesälajit tulevat tekemään isoja tappioita menetettyjen yleisötulojen takia, nimenomaan jalkapallo ja pesäpallo. Ilomielin ottaisimme vastaan mahdollisuuden saada avustuksia, mutta olemme pyrkineet keskittämään energian niihin asioihin mihin pystymme vaikuttamaan.

Jos hallitus sallii yli kymmenen hengen kokoontumiset, Joensuussa ollaan valmiina aloittamaan joukkueharjoitukset.

– Terveys edellä mennään, mutta pelaajat haluaisivat kovasti pelaamaan. Olemme eturintamassa, kun on luvallista alkaa valmistautua kauteen.

– Pesäpallolla on asemansa suomalaisesssa kesässä. Toivoisin, että pesiskausi alkaisi ja se pelattaisiin, vaikka vähän typistettynäkin, Kemppainen päätti.

Lue myös:

Osa naisten Superpesiksen pelaajista elää "kauhistuttavassa" tilanteessa – koppari olisi valmis pelaamaan vaikka tyhjille katsomoille

Itä–Länsi-otteluita ei pelata tänä kesänä – rahalliset menetykset ovat lajille ja liitolle raskaat

Naisten Superpesis yrittää aloittaa pelit kesäkuussa – tähtipelaajalta kova kannanotto: "Ei ole järkeä mennä kauteen, jos kahden kierroksen jälkeen jollain on korona"

Superpesiksessä pompotellaan nyt useita vaihtoehtoja – Sotkamon Jymyn toimitusjohtaja toiveikkaana: "Teemme kaikkemme, että superpesistä pelataan tänä kesänä"