Harrastus- ja kilpatoiminta voidaan aloittaa erityisjärjestelyin Suomessa kesäkuun alusta lähtien – Jalkapalloliigoille ja Superpesikselle avautuu mahdollisuus sarjojen käynnistämisiin ilman yleisöä

Hallitus on korottanut maanantaisella päätöksellä kokoontumisrajoituksen 50 henkilöön kesäkuun alusta alkaen. Nyt ajankohtaiseksi nousevat jälleen harrastustoiminnan ja myös kilpaurheilun aloittaminen.

Kuva: AOP

Valmiuslain nojalla hallitus oli aiemmin rajoittanut julkiset kokoontumiset kymmeneen ihmiseen. Maanantaisella päätöksellä hallitus korotti kuitenkin kokoontumisrajoituksen 50 henkilöön ja se astuu voimaan kesäkuun alusta lähtien.

Nyt ajankohtaiseksi nousevat jälleen harrastustoiminnan ja myös kilpaurheilun aloittaminen erityisjärjestelyin. Eli käytännössä joukkuelajien yhteisharjoitukset sallitaan, mutta ottelutapahtumiin ei ole yleisöllä asiaa.

Kymmenen hengen kokoontumisrajoituksen takia Jalkapalloliiga ja Superpesis olivat maaliskuussa tehdyn päätöksen takia pysähdyksissä toukokuun loppuun saakka. Sarjojen piti alun perin alkaa huhtikuussa.

Hallitus linjasi aiemmin huhtikuun lopussa, että suuria yleisötapahtumia voidaan järjestää aikaisintaan elokuussa. Hallituksen suosituksesta yli 500 ihmisen yleisötilaisuuksien kielto jatkuu yhä edelleen heinäkuun loppuun.

Pesäpallosarjojen alkamisista tietoa keskiviikkona

Pesäpalloliitossa kokoonnutaan heti alkuviikosta, viimeistään keskiviikkona keskustelemaan sarjatoiminnan käynnistämisestä. Pesäpalloliitolla on valmius käynnistää alempien sarjatasojen otteluita ja mahdollisesti myös naisten superpesis.

Kuva: Jami Ivanoff / AOP

Aikaisemman suunnitelman mukaan naisten superpesiskausi voisi alkaa kesäkuun alussa ja miesten kuukautta myöhemmin. Miesten sarjan aikaistaminen ja aloittaminen myös kesäkuun alusta lähtien on kuitenkin mahdollista.

Esimerkiksi Joensuussa ollaan valmiina aloittamaan joukkueharjoitukset.

– Terveys edellä mennään, mutta pelaajat haluaisivat kovasti pelaamaan. Olemme eturintamassa, kun on luvallista alkaa valmistautua kauteen. Pesäpallolla on asemansa suomalaisesssa kesässä. Toivoisin, että pesiskausi alkaisi ja se pelattaisiin, vaikka vähän typistettynäkin, kertoi JoMan toimitusjohtaja Jonne Kemppainen.

Veikkausliigan pomo: Kolmessa viikossa liiga käyntiin?

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa on aiemmin vihjannut, että mikäli yhteiskuntaa ryhdytään avaamaan, voidaan kausi pyöräyttää käyntiin muutamassa viikossa.

– Tietty määrä tarvitaan harjoittelua siihen väliin. Periaatteessa lähtökohta on, että kolmessa viikossa siitä, kun päätös on tehty, pystyisimme lähtemään liikenteeseen, Marjamaa totesi Yle Urheilulle.

Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press

Veikkausliigassa on jo aiemmin pohdittu, mitä kymmenen hengen kokoontumiskiellon höllentäminen ja ilman yleisöä pelaaminen käytännössä tarkoittaa.

– Täytyy punnita, onko se taloudellisesti järkevää. Pystymmekö olemaan useamman kuukauden ilman yleisöä?

Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlajan mukaan myös naisten Kansallisessa liigassa on pohdittu, voisiko pelit pelata joko tyhjille katsomoille tai rajoitetuille määrälle yleisöä.

– Jos joukkueharjoittelu on mahdollista ja jalkapallotoiminta palautuu, olen optimistinen, että kahden kierroksen kausi eli 18 ottelua on mahdollista viedä läpi, ennakoi Pihlaja huhtikuun lopussa.

Kotimainen yleisurheilukausi alkaa erityisjärjestelyin ensi kuussa. Suomen Urheiluliitto julkistaa keskiviikkoisen hallituksen kokouksen jälkeen oman ohjeistuksensa liittyen kilpailu- ja harrastustoimintaan kesäkuun alusta lukien.

Raviurheilusta vastaava Hippos kertoi maanantai-iltana, että sen hallitus käsittelee ravien aloittamista tiistaina.

Lue myös: