1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Onko Veikkausliiga-ottelua mahdollista järjestää alle 50 henkilöllä? "Kyllä se todella hankalaksi menee"

Hallituksen maanantainen linjaus koronavirusrajoitusten purkamisesta mahdollistaa urheilusarjojen aloittamisen erityisjärjestelyin kesäkuun alusta. Tämä aiheuttaa pohdintaa palloilupiireissä.

Viime vuonna jalkapallon Veikkausliigan mestaruutta juhli KuPS. Kuva: Juha Tamminen / AOP

Kotimaiset urheilusarjat saivat hallitukselta vihreää valoa ulkolajien kauden aloittamiselle kesäkuussa – erityisjärjestelyin. Kokoontumisrajoitusta nostetaan kesäkuun alussa 50 henkilöön ja samalla urheilusarjoille aukeaa mahdollisuus kausien käynnistämisiin ilman yleisöä.

Suomen palloilusarjat ovat spekuloineet viime viikkoina kauden mahdollisia aloitusajankohtia. Pesäpalloliitto tiedotti aiemmin, että naisten Superpesis-kausi olisi teoriassa mahdollista aloittaa kesäkuun alussa ja miesten kausi heinäkuulta.

Hallituksen linjaukset eivät tuoreeltaan tuoneet suuremmin lisätietoa Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Petri Pitkärannalle.

– Ei tämä paljon muuttunut aikaisempaan tietoon. Kesäkuun alusta teoriassa voidaan käynnistää, Pitkäranta toteaa.

Pesäpalloliiton johtoryhmä kokoontui heti muutaman tunnin hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen pohtimaan kautta. Pitkärannan mukaan tietoa pesäpallokausien aloittamisesta voidaan odottaa lähipäivinä. Kysymysmerkkejä hallituksen päätökset kuitenkin jättivät.

– Kiinnostaisi tietää, että mitä erityisjärjestelyt tarkoittavat urheilukilpailussa tarkemmin. Lisäksi se, että minkälainen tulee olemaan rooli aluehallintovirastoilla, jotka määrittelevät 50 hengen kokoontumisrajoitusta suhteessa 500 ihmisen yleisötilaisuuksiin, Pitkäranta pohtii.

Hallituksen aiempi linjaus määritti, että 500 hengen yleisötapahtumat on kielletty ainakin heinäkuun loppuun saakka. Siihen, olisiko pesäpallokausia mahdollista viedä läpi täysin ilman yleisöä, ei Pitkäranta osaa vielä vastata.

– Kyllä se täytyy erikseen miettiä. Siinä on taloudellisten kysymysten lisäksi terveys ja -vastuullisuuskysymykset. Päätöksiä tehdään, kun itselle on tämä tilannekuva kirkastunut.

Pesäpalloliitto väläytti jo aiemmin mahdollisuutta aloittaa naisten Superpesis-kausi jo kesäkuussa, mikäli kokoontumisrajoituksia muutetaan. Kuva: Tomi Natri / AOP

Veikkausliiga pääsee tuskin alkamaan kesäkuun alussa

Jalkapallon Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa on aiemmin vihjannut, että mikäli yhteiskuntaa ryhdytään avaamaan, voidaan kausi pyöräyttää käyntiin periaatteessa kolmessa viikossa. Ennen kauden aloittamista pohjalle tarvitaan kuitenkin joukkueharjoittelua.

– Jos ajatellaan, että kesäkuussa voidaan 50 hengellä kokoontua, niin kuun alku on ainakin poissuljettu liigan pelaamiselta. Olettaisin, että se mahdollistaa joukkueiden treenaamisen ja sitten seuraavaksi siirrytään pelitapahtumiin, Marjamaa toteaa Yle Urheilulle puhelimitse tuoreeltaan hallituksen päätösten jälkeen.

Marjamaa odottaakin nyt lisätietoa tilaisuuden järjestämisten ohjeistuksesta sosiaali- ja terveysministeriöltä.

– Mahdollisimman nopeasti olisi halu päästä starttaamaan, mutta toisessa vaakakupissa painaa se, että voisiko yleisöä olla paikalla, millaisella järjestelyillä ja miten tämä voidaan yhteensovittaa turvallisella tavalla, Marjamaa toteaa.

Marjamaa elättelee toiveita mahdollisuuksista yleisön hallitusta päästämisestä jalkapallokatsomoihin.

– Se, että miten soveltavat kuviot sallivat näyttää paljon. Jalkapallo on ulkoilmalaji ja kentät on valtavan kokoisia ja siellä pystytään tarvittaessa menemään kauas toisista.

Massatilaisuuksien rajoitus on toistaiseksi voimassa heinäkuun loppuun, mutta loppukesän osalta joudutaan silti elämään epävarmuudessa. Veikkausliigan pelaaminen ilman yleisöä kuulostaa Marjamaan korvaan vaikealle.

– Kyllä se aika hankala yhtälö on pelata ihan keskenään. Toivottaisiin kyllä, että löytyisi turvallinen ratkaisu, että voitaisiin mahdollistaa yleisön pääseminen ottelutapahtumiin, Marjamaa pohtii.

Onko Veikkausliiga-ottelua mahdollista järjestää alle 50 henkilöllä?

– Kyllä se todella hankalaksi menee. Molemmissa joukkueissa on 18 pelaajaa ja siihen päälle vielä taustahenkilöt, kuten valmentajat, niin kyllä siitä jo pelkästään tulee melkein 50 henkeä. Sitten vielä erotuomarit stadionhenkilökunta ja turvasllisuushenkilöstö ja TV-ryhmä, niin kyllä tiukkaa tekee, Marjamaa toteaa.

Veikkausliigan hallitus kokoontuu torstaina ja keskustelee hallituksen päätöksien vaikutuksista.

Lue myös:

Harrastus- ja kilpatoiminta voidaan aloittaa erityisjärjestelyin Suomessa kesäkuun alusta lähtien – Jalkapalloliigoille ja Superpesikselle avautuu mahdollisuus sarjojen käynnistämisiin ilman yleisöä

Liikunta ja urheilu saivat mieluisan signaalin – "Ilman tukea ei ole taloudellisesti kestävää aloittaa pesäpallossa ja jalkapallossa laajamittaisesti sarjoja"