1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Norjan hiihtomaajoukkueelle takaisku – menetti legendaarisen "supervoitelijan" Ruotsille

Maastohiihdon legendaarinen voitelumestari Perry Nilsson jättää Norjan.

Marit Björgen ja hänen hovivoitelijanaan muun muassa kunnostautunut Perry Olsson Falunin MM-hiihdoissa vuonna 2015. Kuva: Getty Images

Ruotsin hiihtomaajoukkue on saanut voitelutiiminsä kovan luokan värväyksen.

Norjalaisten "supervoitelijana" takavuosina mainetta niittänyt Perry Olssonin, 64, jättää maastohiihdon supermaan, jota on palvellut hyvällä menestyksellä vuodesta 2003 lähtien. Hänen sopimuksensa päättyi huhtikuussa.

Olsson on työskennellyt muun muassa Marit Björgenin ja Petter Northugin henkilökohtaisena suksivoitelijana. Norjalaiskaksikolla on yhteensä 10 olympiakultaa ja 31 maailmanmestaruutta.

SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Olsson hylkäsi Norjan tarjoaman jatkopestin ja valitsi Ruotsin reilun yhden vuoden sopimuksen, jossa on optio seuraavalle kaudelle.

– Nyt tuntuu hienolta, kun kaikki on selvää. Päätös oli sinänsä vaikea. Norjassa vietettyjen 17 vuoden jälkeen olo on hieman surullinen, sanoi Perry Olsson.

Olssonin itsensä mukaan hänen valttikorttejaan ovat kokemus ja kyky valita oikeat hiihtosukset kulloiseenkin kilpailuun.

Olympiavoittaja Stina Nilssonin lajinvaihto maastohiihdosta ampumahiihtoon käynnisti Ruotsin hiihtoliitossa melkoisen myrskyn, joka on jatkunut senkin jälkeen. Nilssonin lähdön yhteydessä paljastui, että etenkin naisten maajoukkuehiihtäjät ovat olleet tyytymättömiä harjoitteluolosuhteisiin.

Miesten maajoukkuevalmentajina toimineet Mattias Nilsson ja Fredrik Uusitalo ovat jättäneet valmentajan tehtävät.

– Minulla ei ole mielipidettä (kritiikkiin), mutta olen nähnyt muutaman kerran, että he (ruotsalaiset) ovat olleet tyytymättömiä ennen kilpailuja. Asiat eivät ole aina niin kuin tiedotusvälineissä esitetään, mestarivoitelija toteaa arvoituksellisesti.

Lue myös:

Svahnin menestykseen luotsannut valmentaja ei saa jatkaa Ruotsin hiihtoliitossa – leiritykset alkanevat vasta elokuussa

Maastohiihtotähti Kalla avautui armottomuudesta itseään kohtaan

Ruotsin hiihtäjäsuuruus Charlotte Kalla jatkaa mittavaa uraansa – kehuu maajoukkueen harjoitteluilmapiiriä

Asiantuntijan mukaan Stina Nilsson ei saa maajoukkueeseen vapaakorttia, vaan edessä on ympäripyöreitä harjoituspäiviä – "Pari vuotta menee, ennen kuin tulee tulosta"

Ruotsin hiihtoliiton kriisi syvenee – nyt myös naisten valmentajat lähdössä