Hyppää sisältöön

Marko Yrjövuoren nykyinen sopimuskumppani aloitti selvityksen – aikaisempi pesti FC Interissä kesti muutaman kuukauden: "Hyvin hän hoiti työnsä"

Marko Yrjövuori on ollut Suomessa muun muassa koripallomaajoukkueen ja FC Interin palveluksessa.

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Hieroja Marko Yrjövuori nousi puheenaiheeksi viime viikolla, kun STT julkaisi laajan artikkelin Yrjövuoren urasta. Yrjövuori teki pitkän uran Yhdysvalloissa muun muassa NBA-joukkue Los Angeles Lakersin hierojana. STT:n jutun mukaan Yrjövuori on liioitellut omia työtehtäviään ja hänen ammattinimikkeisiinsä liittyy paljon epäselvyyksiä.

Kun Yrjövuori palasi muutama vuosi sitten Suomeen, hänestä puhuttiin julkisesti fysiikkaguruna. Suomessa Yrjövuori on toiminut muun muassa Suomen miesten koripallomaajoukkueen, turkulaisen FC Interin ja Kisakallion urheiluopiston palveluksessa. Lisäksi hän on ollut haluttu puhuja seminaareissa ympäri maata.

Sopimuskumppani vähäsanainen

Tällä hetkellä Yrjövuoren nimi löytyy lääkärikeskus Mehiläisen listoilta. Yrjövuoren titteli on fysiikkavalmentaja. Hänen erityisosaamisalueiksi mainitaan kehon biomekaniikka, vammojen ennaltaehkäisy, lihastasapaino, liikkuvuus ja liikkeen hallinta sekä uni ja palautuminen. Hän pitää keskuksen nettisivujen mukaan vastaanottoa sekä Helsingissä että Turussa.

Mehiläisen liiketoimintajohtajan Johanna Asklöfin mukaan Mehiläisestä on oltu yhteydessä Yrjövuoreen STT:n jutun julkaisun jälkeen.

– Olemme keskustelleet hänen kanssaan. Teemme oman sisäisen selvityksen ja teemme tarpeen mukaisia toimia sen pohjalta. Yleisesti Mehiläisessä meille on tärkeää, että asiantuntijoillamme on vahva osaaminen ja oman alansa asiantuntijuus ja se on arvo, jota haluamme vaalia.

Voiko Yrjövuori edelleen pitää vastaanottoa Mehiläisessä?

– Yksityisen ammatinharjoittajan sopimukseen liittyviä asioita emme voi tarkemmin kommentoida.

Eli olisiko mahdollista varata aika Yrjövuoren vastaanotolle?

– Periaatteessa, jos hänelle löytyy vapaa aika niin voit varata.

Vapaita aikoja ei löytynyt.

Ison kohun saattelemana Turkuun

”FC Inter vahvistaa valmennusryhmäänsä todellisella huippunimellä, kun Marko Yrjövuori ottaa vastuulleen joukkueen fyysisen valmennuksen.” Näin uutisoi FC Inter helmikuussa 2017 nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun), kun Yrjövuori liittyi joukkueen valmennustiimiin.

FC Interin tekninen johtaja Vesa Mäki kertoo, että Yrjövuori oli silloisen päävalmentajan Shefki Kuqin haku.

– Shefki tuli juttelemaan, kun hän halusi saada tukea fyysiseen valmennukseen. Ennen kaikkea nopeuspuolelle.

Yrjövuoren rooli turkulaisseuran valmennuksessa oli Mäen mukaan kuitenkin pieni.

– Yrjövuori oli silloin saatavilla ja tehtiin sopimus siitä, että hän kävi kerran viikossa meillä vetämässä erillistä nopeusharjoittelua.

Interin kausi oli pettymys ja Kuqi sai lähteä päävalmentajan paikalta loppukesästä. Samalla päättyivät myös Yrjövuoren työt.

– Kun Shefki lähti ja uusi valmentaja Fabrizio Piccareta aloitti, niin se vain luonnollisesti jäi. Fabriziolla oli uudet metodit, millä tavalla hän hoitaa asiat. Yhteistyö Markon kanssa vain lopetettiin yhteisymmärryksessä, Mäki toteaa.

Vaikka Yrjövuoren pesti jäi lyhyeksi, Mäki oli näkemänsä perusteella tyytyväinen Yrjövuoren toimintaan.

– Hyvin hän hoiti työnsä. Osasi asiansa erinomaisesti, sen mitä ehti siinä näkemään. Tietysti se oli irrallista jalkapallosta. Se oli perus nopeusharjoittelua.

Suomen koripallomaajoukkueessa Yrjövuoren työt loppuivat 2017 EM-kisojen jälkeen. STT:n jutun mukaan myös Susijengissä Yrjövuoren toimenkuva oli uutisoitua pienempi. Eri medioissa mainittiin, että hänen vastuullaan ovat pelaajien kunto-ohjelmat, lihashuolto ja fysiikkatreenit.

Susijengin fysioterapeuttina tuolloin toiminut Vesa Kuparinen kuvaili STT:lle, että Yrjövuori ei vetänyt joukkueharjoituksia koko koripallomaajoukkueelle eikä ollut kokonaisvastuussa harjoittelusta tai kuntoutuksesta.

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann vahvisti Kuparisen kuvauksen koripallomaajoukkueen tehtävänjaosta STT:lle.

Marko Yrjövuori ei ole vastannut Yle Urheilun lukuisiin yhteydenottopyyntöihin. STT:n jutussa Yrjövuori totesi, että kyseessä ovat väärinymmärrykset, joiden syynä ovat erilaiset ammattinimikkeet ja tehtävien laaja kirjo.

Yrjövuori kiisti paisutelleensa omaa työnkuvaansa ja rooliaan esimerkiksi Los Angeles Lakersissa.

– Ainoastaan se, mitä minä olen sanonut, on se, mitä minä olen tehnyt. En minä yritä keksiä mitään asioita, että näyttäisin komeammalta, mutta unelmaduunissanihan minä olin siellä. Kyllä se minun omassa päässäni oli aika komea ainakin, Yrjövuori sanoi STT:lle.

Lue myös:

Juttua muokattu klo 6.5. klo 10.09: Muutettu otsikon muotoilua. Mehiläinen on Marko Yrjövuoren sopimuskumppani, ei työnantaja.

.
.