Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Korona keskeytti Kontion paluun, tavoitteet ovat ensi talven maailmancupissa ja erityisesti Helsinki Horse show'ssa

Myös ratsastuksen koronarajoituksia ollaan purkamassa asteittain.

ratsastus
Anna-Julia Kontio kilpailemassa Team Harmonyn hevosella Ornellaialla vuoden 2018 Helsinki Horse Show'ssa.
Anna-Julia Kontio kilpaili Team Harmonyn hevosella Ornellaialla vuoden 2018 Helsinki Horse Show'ssa.Lehtikuva

Koronapandemia keskeytti esteratsastaja Anna-Julia Kontion paluun viiden tähden kilpailutasolle. Kontio kilpaili helmikuun alussa Bordeaux'n maailmancupin kisassa 150-tasolla uusilla hevosillaan Callas Ah Z ja Juan Le Loca-M, mutta pandemia jäädytti ratsastuskauden ja muut urheilutapahtumat maaliskuussa.

Korona-arjessa Kontion työt jatkuvat Belgian Overpeltissa, missä hän pitää kilpailu- ja valmennustallia avopuolisonsa Jens Vanderbergin kanssa.

– Olen nyt entistä iloisempi, että otin silloin riskin ja lähdin Bordeaux´hon. Ehdin tehdä paluun viiden tähden tasolle ja saada pikku maistiaisia hevosista. Tauon jälkeen ei tarvitse lähteä liikkeelle ihan nollista, Kontio kertoo kevään kuulumisistaan Helsinki Horse show'n tiedotteessa.

Koronapandemia viivyttää ulkokauden aloitusta. Kontio saa lohtua siitä, että talleilla kaikki ovat pysyneet terveinä.

– Koitamme tehdä arjesta hevosille mahdollisimman vaihtelevan, kun kisat ja ulkopuoliset treenit puuttuvat. Hevoset maastoilevat ja niitä juoksutetaan ja tarhataan, jotta emme työskentele niillä useita päiviä putkeen sileällä. Vielä hetki sitten maastossakaan ei saanut ratsastaa, Kontio jatkaa.

– Vanhemmilla hevosilla pidetään kroppa ja mieli vetreänä vaihtelevilla jumppatreeneillä ja notkistavilla, teknisillä harjoituksilla. Välillä hypätään isompaa, jotta niillä pysyy kisamoodi ja kunto yllä.

Fardon vain jaksaa

VDB Sporthorses -tallissa on 18 hevosta. Kontion käytössä ovat Callaksen ja Juanin lisäksi isompiin kisoihin lupaava kahdeksanvuotias Melo-Cake van de Koekoek, jo 19-vuotias MM-ratsu Fardon, Cynthia Z ja FWB Goldencoast Diamant.

– Fardon on täydessä kisakunnossa. Se on viettänyt paljon aikaa laitumella, josta sitä ei tahdo saada kiinni, Kontio kertoo vanhasta luottoratsustaan, jota hän on luonnehtinut elämänsä tärkeimmäksi.

Koronarajoitukset ovat vaikuttaneet pahimmin nuorten hevosten kehitykseen. Ne jäävät nykyisessä virustilanteessa vaille tärkeää ratakokemusta ja kehityksessä jälkeen nuorten ikäluokkien vaatimuksista.

Kontion tavoitteena on saada hevoset 3–4 viikossa kilpailukuntoon, kun kisoja aletaan järjestää.

Hevosilla on kiire

Kontio vastaa tallissa hevosten treenistä ja Vanderberg liiketoimista. Tällä erää hevoskauppa on kuitenkin pysähdyksissä.

Kontion tavoitteet ovat ensi talven maailmancupissa ja erityisesti Helsinki Horse show'ssa. Kotikisa on aina ollut hänelle läheinen.

– Odotan todella innolla syksyn Horse Show´ta. Toivotaan, että se toteutuu, Kontio muistuttaa koronauhasta.

Kontio odottaa, että myös ratsastustapahtumat aloitetaan aluksi ilman yleisöä. Italiassa ravit jatkuvat toukokuussa. Belgiassa rajoituksia aletaan purkaa asteittain. Harjoituskeskukset saivat avata ratansa jo viime viikolla.

– Pitäisi päästä kisaamaan mahdollisimman pian, jotta kukaan olisi ensi syksynä valmis hyppäämään viiden tähden tasolla. Pelkkä kotiharjoittelu ei valmista hevosia siihen, Kontio selittää ratsastajien kiirettä kisoihin.

Lue myös:

Turpaterapia auttaa ratsastusharrastajia korona-ahdistuksen keskellä – hevosille liikkumisrajoitukset haastavia: "Ne ovat siinä mielessä kuin räjähdysherkkiä ilmapalloja"

Helsinki Horse Show'ssa kisataan jälleen maailmancup-tasolla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat