1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Urheilupolitiikka

Kommentti: Palloilusarjojen jatkumiseen liittyy yksi oleellinen kysymys, johon kukaan ei osaa vastata

Hallituksen tiedotustilaisuus tarjosi urheilun kannalta paljon enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, kirjoittaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

Asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, kuinka iso tartuntariski on ulkona pelattavassa kontaktilajissa. Kuvassa Hongan Demba Savage ja IFK Mariehamnin Riku Sjöroos Veikkausliigan ottelussa marraskuussa 2019. Kuva: Matti Raivio / AOP

Mitta alkaa olla täysi. Koronaviruspandemian aiheuttamat poikkeusolot ovat olleet Suomessa voimassa lähes kaksi kuukautta. Ihmiset ovat alkaneet ymmärtää, ettei koko maata voi pitää loputtomiin suljettuna.

Asiantuntijoiden mukaan todennäköisin ulospääsy koronaviruksesta tapahtuu rokotteen avulla. Rokotteen käyttöönottoon voi kestää puoli vuotta, vuosi tai kenties kaksi vuotta. Kukaan ei tiedä.

Rokotetta ei voida jäädä toimettomana odottelemaan. Näyttää siltä, että viruksen kanssa on siis opittava elämään ainakin jonkin aikaa. Tämä pätee kaikkiin yhteiskunnan osa-alueisiin, myös urheiluun.

Hallitus linjasi maanantaina, että "urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää 1.6. alkaen erityisjärjestelyin". Hallitus linjasi myös, että kesäkuun alusta kokoontumisrajoitukset nousevat 50 henkilöön. Linjaukset herättivät enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Mitä "erityisjärjestelyt" tarkoittavat? Voiko urheilutapahtumassa olla yli 50 ihmistä paikalla, jos se on tapahtuman järjestämisen kannalta välttämätöntä? Koskeeko linjaus kaikkia urheilulajeja? Tarkoittiko hallitus ammattiurheilua, harrasteurheilua vai molempia?

Lajiliitot, sarjat, seurat ja media hakevat tällä hetkellä kiivaasti näihin kysymyksiin vastauksia.

Kaiken tämän taustalla on kytenyt jo pidempään kysymys, johon kukaan ei tunnu osaavan vastata. Kysymys koskee joukkuelajeja, etenkin palloilusarjoja.

Yksi tartunta pysäyttää sarjan toiminnan viikoiksi

Mitä tapahtuu, jos yksi pelaaja saa koronavirustartunnan?

Tätä kysymystä on pohdittu ympäri maailmaa. Suuret eurooppalaiset jalkapallosarjat ovat yrittäneet keksiä ratkaisua jo useamman kuukauden ajan. Esimerkiksi Saksan Bundesliiga yritetään saada käyntiin ilman yleisöä jo toukokuun aikana, mutta vastaus kauden jatkon kannalta tärkeimpään kysymykseen on sielläkin kertomatta.

Tämän hetken suunnitelman mukaan Naisten Superpesis saattaa alkaa jo kesäkuun alussa. Kuva: Tomi Natri / AOP

Vaikka koronaviruksen aiheuttamia yhteiskunnallisia rajoitustoimia on alettu purkaa ympäri Eurooppaa, ei se tarkoita lepsumpaa suhtautumista koronavirustartuntoihin.

Päinvastoin, Suomenkin hallituksen noudattama “testaa, jäljitä, eristä ja hoida” -strategia keskittyy entistä tarkemmin koronavirustartunnan saaneisiin henkilöihin ja heidän kanssaan kontaktissa olleisiin ihmisiin.

Ainakin jalkapallosarjoissa tämä tarkoittaa, että yksi tartunta voisi pysäyttää sarjan toiminnan viikoiksi.

– Kaikki altistuneet laitetaan karanteeniin, joten se tarkoittaisi koko joukkuetta. En osaa sanoa, menisikö vastustajajoukkuekin, mutta ainakin kaikki he, jotka ovat jakaneet saman pukuhuoneen ja kulkeneet samalla bussilla kilpailupaikkakunnalle, sanoi Helsingin yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo Yle Urheilulle toissa viikolla.

Miten pelaaminen olisi siis mahdollista ilman pelkoa sarjakauden keskeytymisestä koronavirustartuntaan?

Pukuhuoneita tuskin voi käyttää. Entä pelimatkat Rovaniemeltä Helsinkiin? Tai urheilun ulkopuolinen elämä? Pelaajia lienee aika hankala erottaa perheistään ja eristää muusta yhteiskunnasta.

Suomen palloilusarjojen strategia täysi mysteeri

Saksassa on jo aloitettu pelaajien laajamittainen testaus. Saksassa on testattu yhteensä 1 724 pelaajaa ja muita joukkueen jäseniä ennen kuin maan kahden ylimmän sarjatason joukkueharjoitukset voivat alkaa. Testeissä on ilmennyt ainakin kymmenen koronavirustartuntaa.

Italiassa on tehty 47-sivuinen suunnitelma jalkapallon jatkumisen varalle. Suunnitelmaan kuuluu pelaajien terveydentilan jatkuva tarkkailu. Jos koronavirustartuntoja tulee ilmi, kaikki joukkueen urheilutoiminta pitää pysäyttää välittömästi. Italian viranomaisten mielestä suunnitelma ei ole riittävän yksityiskohtainen.

Italian jalkapallojoukkueiden on tarkoitus jatkaa harjoittelua 18. toukokuuta. Kuva: Getty Images

Onko Suomessa resursseja yhtä laajamittaiseen testaukseen? Tuskin. Ja vaikka olisikin, Saksan ja Italian mallit antavat vastauksia lähinnä siihen, miten kautta päästäisiin jatkamaan “puhtaalta pöydältä” ilman koronatartuntoja. Hekään eivät osaa vastata, miten tartunnoilta vältyttäisiin, kun sarjakausi on alkanut.

Suomen isot palloilusarjat pesäpallossa tai jalkapallossa eivät ole kertoneet, millaisia käytännön suunnitelmia heillä on sarjojen jatkumisen varalle. Vaikuttaa siltä, ettei mitään yksityiskohtaista suunnitelmaa ole olemassa tai ainakaan sellaisesta ei ole haluttu julkisesti kertoa.

Mitta alkaa tulla täyteen, urheiluihmisilläkin. Ammattilaiset haluavat harjoittaa ammattiaan, fanit janoavat urheiluviihdettä ja lapset pitäisi saada liikkeelle jo ihan kansanterveydenkin näkökulmasta.

Avoimia kysymyksiä on kuitenkin niin paljon, että on pantava jäitä hattuun. Urheilu ei jatku sormia napsauttamalla.

Lue myös:

Liikunta ja urheilu saivat mieluisan signaalin – "Ilman tukea ei ole taloudellisesti kestävää aloittaa pesäpallossa ja jalkapallossa laajamittaisesti sarjoja"

Onko Veikkausliiga-ottelua mahdollista järjestää alle 50 henkilöllä? "Kyllä se todella hankalaksi menee"

Harrastus- ja kilpatoiminta voidaan aloittaa erityisjärjestelyin Suomessa kesäkuun alusta lähtien – Jalkapalloliigoille ja Superpesikselle avautuu mahdollisuus sarjojen käynnistämisiin ilman yleisöä