1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilutapahtumat

Urheiluministeri Hanna Kosonen: yleisöä saa päästää urheilutapahtumiin kesäkuun alusta alkaen – "Yleisötapahtumissa voi olla paikalla enemmän kuin 50 ihmistä"

Urheiluministeri Hanna Kosonen selventää Yle Urheilun haastattelussa urheiluväelle, mitä uudet kokoontumisrajoitukset tarkoittavat käytännössä.

Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Hallitus linjasi maanantaina, että "urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää 1.6. alkaen erityisjärjestelyin". Hallitus linjasi myös, että kesäkuun alusta kokoontumisrajoitukset nousevat 50 henkilöön.

Maanantain tiedotustilaisuuden jälkeen oli epäselvää, mitä urheilua koskevat erityisjärjestelyt käytännössä tarkoittavat. Urheiluministeri Hanna Kosonen (kesk.) selvensi asiaa Yle Urheilulle. Kosonen vastasi Yle Urheilun kysymyksiin sähköpostitse.

Onko 50 hengen kokoontumisrajoitus urheilun osalta ehdoton, vai miten maanantaina mainitut erityisjärjestelyt siihen suhteutuvat?

– 1. päivä kesäkuuta jälkeen järjestettävissä yleisötapahtumissa voi olla paikalla enemmän kuin 50 ihmistä, jos tapahtuma voidaan järjestää sellaisin järjestelyin, että osallistujat voivat ylläpitää hygieniaa ja riittäviä turvavälejä, Hanna Kosonen kirjoitti.

– Tilaisuuksissa on myös pidettävä huolta siitä, ettei niissä synny liian tiiviitä ihmisjoukkoja esimerksi jonoissa lippuluukulle ja myyntipisteisiin. Urheilutapahtumissa on pidettävä huolta urheilijoiden terveydestä ja turvallisuudessa esimerkiksi varmistamalla pukuhuonetilojen riittävä väljyys.

– Vaikka kokoontumisrajoituksen enimmäishenkilömäärä nousee, tulee hygienia- ja muita turvallisuusohjeita edelleen noudattaa. Virus on edelleen olemassa ja tartuntoja pitää pyrkiä välttämään, sen vuoksi fyysisten kontaktien määrä on hyvä pitää alhaisena. Aluehallintoviranomaiset ohjeistavat tästä tarkemmin.

Helsingin Sanomille Kosonen sanoi, että urheilutapahtumiin voi kesäkuussa päästä yli 50, mutta alle 500 ihmistä (siirryt toiseen palveluun).

Mitä nämä urheilukilpailuihin ja sarjoihin liittyvät erityisjärjestelyt käytännössä tarkoittavat?

– Erityisjärjestelyt sisältävät mm. panostuksia tilojen puhtauteen ja hygienian ylläpitoon. Osallistujille on turvattava käsienpesu- tai desifiointimahdollisuus sekä riittävä väljyys ja turvavälit, esimerkiksi yleisömäärää rajoittamalla. On kiinnitettävä huomiota siihen, ettei synny jonoja esim. lippuluukulle tai myyntipisteisiin. Myös osallistujia on suojattava mm. varmistamalla riittävä väljyys pukuhuonetiloissa.

Miten on huomioitu sitä, että lajit ovat hyvin erilaisia, ja urheilupaikat sekä -tapahtumat ovat hyvin erilaisia? Onko tilanne epätasa-arvoinen?

– Eri lajit ovat hyvin erilaisia kuten myös urheilulajien suorituspaikat. Seurojen ja kilpasarjojen on noudatettava THL:n ja aluehallintoviranomaisten ohjeistuksia. Tässäkin kysymyksessä menemme terveys ja turvallisuus edellä.

Missä vaiheessa valmistelu on? Missä vaiheessa valmista ja miten tiedotetaan?

– Sosiaali- ja terveysministeriö ja Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelevat yhdessä ohjauskirjeen, jonka STM antaa Aluehallintovirastoille. Tavoitteemme on, että Avit saavat ohjauskirjeen tämän viikon aikana. Aluehallintovirastot ovat toimivaltaisia viranomaisia tapahtumien ohjeistuskysymyksissä.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen esitti heti illalla huolensa siitä, ettei urheilusarjoja voida käytännössä aloittaa ilman yleisöä, sillä se ei ole taloudellisesti kestävää ja seurat ovat suurissa talousvaikeuksissa jo nyt. Millaisia terveisiä tällä hetkellä on lisätukipakettia kaipaaville urheiluíhmisille?

Koronakriisin hoidossa turvataan ihmisten turvallisuutta ja terveyttä. Rajoitukset on tehty myös urheiluväen terveyttä ajatellen. Hallitus on päättänyt urheilusektorin kevään tappioiden korvaamiseksi 20 miljoonan euron tukipaketista. Hallitus tarkastelee eri alojen kesän tukitarvetta lähiaikojen neuvotteluissaan.

Onko valmisteilla jotain ministeriötason ohjeistusta, miten urheilijoiden terveydestä huolehditaan?

– Terveyteen ja virukselta riittävään suojautumiseen liittyvää neuvontaa antavat sosiaali- ja terveysministeriö sekä terveyden- ja hyvinvoinnin laitos, urheiluministeri Hanna Kosonen tähdensi.

Suomen urheilusarjat ovat olleet koronaviruksen takia tauolla maaliskuun puolivälistä lähtien. Lajiliitot ja sarjat pohtivat parhaillaan, miten urheilutapahtumia voitaisiin järjestää kesällä.

Lue myös:

Kommentti: Palloilusarjojen jatkumiseen liittyy yksi oleellinen kysymys, johon kukaan ei osaa vastata

Liikunta ja urheilu saivat mieluisan signaalin – "Ilman tukea ei ole taloudellisesti kestävää aloittaa pesäpallossa ja jalkapallossa laajamittaisesti sarjoja"

Harrastus- ja kilpatoiminta voidaan aloittaa erityisjärjestelyin Suomessa kesäkuun alusta lähtien – Jalkapalloliigoille ja Superpesikselle avautuu mahdollisuus sarjojen käynnistämisiin ilman yleisöä

Jopa pelaajien peseytymiseen pitäisi puuttua – Italiassa kehiteltiin monimutkainen suunnitelma huippujalkapallon pelaamiselle, tässä ovat 47-sivuisen esityksen ydinkohdat