1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Kaksi viikkoa yhteisharjoituksia riittää kauden avausta odottaneille Kansallisen liigan pelaajille: "En usko, että sen takia olisi eroja joukkueiden välillä"

KuPSin päävalmentaja Ollipekka Ojala uskoo, että 18 ottelua on riittävä määrä paremmuuden ratkaisemiseksi.

Sekä TiPS että KuPS tavoittelevat sijoitusta kolmen parhaan joukossa kesäkuussa alkavassa Kansallisessa liigassa. Kuva TiPS–KuPS -ottelusta viime vuoden toukokuulta. Kuva: Tomi Hänninen

Päätös jalkapallon Kansallisen liigan alkamisesta 13. kesäkuuta ilahdutti naisten pääsarjan valmentajia, joiden tunteet ovat menneet ylös ja alas epätietoisuuden vallitseman koronakevään aikana.

Tikkurilan Palloseuran päävalmentaja Pauliina Miettinen kertoo, että joukkue on innostunut ja täynnä energiaa historian ensimmäisen Kansallisen liigan kauden kynnyksellä.

– Tämä on hieno juttu. Uskon, että olemme valmistautuneet hyvin heti alusta asti. Pelaajat ovat treenanneet kovaa omatoimisesti ja kunnon pitäisi olla parantunut. Lähdemme haastamaan isompia, Miettinen kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Kesäkuussa alkavan sarjan on määrä päättyä 7.–8. marraskuuta. Syksylle on varattu neljä varapelipäivää kolmelle viikonlopulle siltä varalta, että joitakin otteluita joudutaan perumaan.

Vapaita viikonloppuja ei liiemmin ole kesällä tarjolla, mutta TiPS-luotsi Pauliina Miettinen vakuuttaa, ettei se viime kauden pronssimitalisteja haittaa.

– Kaikille on tärkeintä se, että päästään mahdollisimman äkkiä normaalirytmiin. Monella pelaajalla on niin paljon tavoitteita jalkapallon saralla, että he haluavat vaan pelata. Ainakin meidän joukkueessa on mentaliteetti, että oli jouluaatto tai vappupäivä, halutaan pelata, Miettinen sanoo.

Kuva: Tomi Hänninen

Koko joukkueen yhteisharjoitukset saavat hallituksen linjausten mukaisesti alkaa 1. kesäkuuta. Vain kaksi viikkoa myöhemmin Kansallinen liiga on jo tositoimissa.

Miettinen muistuttaa, että kaikki lähtevät kauteen melko lailla samalta viivalta.

– Juttelimme siitä Kansallisen liigan valmentajien kanssa ja totesimme, että tilanne on kaikille sama. Suurin piirtein saman verran on kaikki päässeet treenailemaan, joten en usko, että sen takia olisi eroja joukkueiden välillä.

"Paremmuus saadaan selville"

Kansallinen liiga pelataan kaksinkertaisena, ja jokaiselle joukkueelle tulee 18 ottelua. Ylä- ja alaloppusarjat jäävät pois. Kuopion Palloseuran päävalmentajan Ollipekka Ojalan mielestä 18 ottelun sarja riittää mainiosti.

– Erittäin hyvä, että päästään pelaamaan. Kumminkin on 18 peliä, niin kyllä siinä paremmuus saadaan selville. Tavoite on parantaa viime kaudesta, haluamme olla kolmen parhaan joukossa, Ojala kertoo.

Vaikka ottelutahti on tiivis, on KuPSin tilanne Ojalan mukaan hyvä. KuPSin riveissä on tällä hetkellä 27 tervettä pelaajaa, joten myös kolmenkin ottelun viikkotahti onnistuu. Pelaajia on mahdollista lepuuttaa, jos palautumisen kanssa tulee ongelmia.

– Arkena voi pelata, ja se varmaan tapahtuukin. Muutama pelaaja joutuu ansiotöihinsä ajoissa ilmoittamaan, että on vieraspeli arkena. Se on ainut, mikä tuo valmentajan kannalta järjestelyasioita.

KuPS haluaa nousta tällä kauden kärkikolmikkoon uudessa Kansallisessa liigassa. Kuva: Tomi Hänninen

Viime kaudella viidenneksi sijoittunut KuPS harjoittelee jo neljättä viikkoa pienryhmissä. Fysiikkapainotteisesti harjoitellut joukkue on päävalmentajan mukaan valmis pelaamaan tiiviin kauden. Kaksi viikkoa ryhmäharjoittelua riittää Ojalan mukaan hyvin kauteen valmistautumiseen.

– Pelaajilla ei ole ollut minkäänlaista alakuloisuutta. Päivän kohokohta on ollut treenit pienryhmissä. Kerrataan tietyt joukkuetekniset asiat ja ollaan valmiita pelaamaan.

Lue myös:

Jalkapallon Kansallinen liiga käynnistyy 13. kesäkuuta, ylä- ja alaloppusarjat jäävät pois: "Jos joukkueessa on koronatartunta, peli siirretään varaviikonlopuille"

Palloliitto yrittää ajaa läpi keinoa, jolla katsomoon saisi kerralla yli 500 ihmistä paikalle – näin Veikkausliigan toimitusjohtaja kommentoi

Koronavirus rokottaa suomalaisia seuroja ja urheilusarjoja, mutta osa näyttää selviävän ilman pahempia kolhuja: "Kaikki ovat töissä ja homma jatkuu"